- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Першолистопадовий чин: спалах до Соборності

Posted By Модератор On 01.11.2013 @ 12:08 In Духовність | No Comments

На ратушевій вежі пробило 4.00. У Львові 1 листопада 1918 р. українці арештовують провідних військових, захоплюють австрійську комендатуру, будинок поліції. Захоплені найважливіші об`єкти міста, які були основним ресурсом окупаційного режиму на нашій землі. Відбулося миттєве роззброєння австрійських частин. Протягом трьох годин на ратуші замайорів синьо-жовтий прапор, встановлений спритним молодим українцем із лав Січового Стрілецтва Степаном Паньківським. О 7-ій год. відомий військовий діяч, славний галичанин Дмитро Вітовський оголосив, що на землях Львова влада перейшла до рук Української Національної Ради…

Значення 1 листопада як історичної події за книжкою Михайла Гуцуляка «Перший листопад 1918»: «Чин 1-го листопада – символ невмирущої ідеї, що її осягнення з об`єктивної точки зору здавалося нездійсненним, але при наявності патріотизму, безмежної любові до свого народу став дійсністю».

«Без 1-го листопада 1918 року не було б і 22-го січня 1919 року, коли представники всіх земель України проголосили об`єднання в одну Самостійну і Соборну Українську Державу».

Ярослав ЛАЗОРКО,

голова Надвірнянського міського об`єднання «Просвіта»

ім. Т. Шевченка.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/11/persholystopadovyj-chyn-spalah-do-sobornosti/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.