- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Володимир ГРАБОВЕЦЬКИЙ: «Допомагаємо, підтримуємо, заохочуємо»

Posted By Модератор On 22.11.2013 @ 12:41 In Новини | No Comments

Правозахисник і меценат, голова Всеукраїнського благодійного Фонду Юрія Дерев’янка, депутат обласної ради від Української республіканської партії Володимир Грабовецький підсумовує роботу Фонду на Івано-Франківщині.

Чотири роки тому Фонд Юрія Деревянка розпочав благодійні проекти на Надвірнянщині. Сьогодні його постійна діяльність охоплює девять районів області. В чому вона полягає? Як визначають, куди спрямовувати допомогу?

– Благодійний Фонд працює в чітко визначених напрямах. Це – допомога навчальним закладам, підтримка закладів охорони здоров’я, сприяння розвитку фізичної культури й спорту тощо. Також Фонд долучається до видання книг місцевих авторів, дбає про забезпечення бібліотек літературою і періодикою; надає правову допомогу – створено мережу юридичних консультацій.

Як голова Фонду, я постійно виїжджаю в райони, особисто зустрічаюся з людьми і місцевою владою. Це дозволяє з’ясувати, які проблеми турбують краян, якої допомоги вони потребують. Виходячи з цього, плануємо роботу Фонду.

З легкої руки Фонду практика відзначати талановитих школярів прижилася в школах області?

– Справді, діяльність Фонду спонукала обласне управління освіти та райдержадміністрацій запровадити нагородження школярів-переможців предметних олімпіад і вчителів, котрі їх підготували. Серед інших позитивних прикладів роботи БФ – забезпечення шкіл навчальним устаткуванням, допомога дитсадкам побутовою технікою і меблями, а сільським амбулаторіям і ФАПам – апаратурою та обладнанням. Якщо ця наша робота також надихатиме представників влади розвивати відповідні галузі, то вважатимемо, що виконали своє завдання поширювати досвід добрих справ.

До Вас звертаються представники органів місцевого самоврядування. З якими потребами?

– Зазвичай сільські голови звертаються до БФ, шукаючи матеріальної допомоги у таких сферах як спорт і культура. Розвиток населених пунктів, модернізація інфраструктури, створення умов для дозвілля – те, що зараз потребують громади, які хочуть іти в ногу з часом. (Все це фінансують за залишковим принципом). Тому голови місцевих рад мусять шукати ресурси, звертатися по допомогу. Ми прислухаємося до кожного та йдемо назустріч, наскільки це у наших силах.

На початку року Фонд дещо змінив специфіку своєї діяльності. Паралельно з усталеною роботою проводить конкурси проектів. Чому обрали такий формат?

– Спробували реалізувати ідею, яка стимулює громадську активність. Фонд оголошує конкурс проектів у певних населених пунктах. Потім громада публічно обговорює проблеми, які потребують негайного вирішення. Фонд приєднується і вже разом із громадою, обравши проблему чи потребу, починає її розв’язувати на умовах спільної участі. У конкурсі перемагають проекти, які отримують переважну підтримку громади.

В усіх районах області, де активно працює Фонд, створені юридичні приймальні?

– Так. Юристи Фонду консультують громадян, які в силу певних життєвих обставин не можуть звернутися до адвоката чи будь-якого приватного юриста. Юридичні приймальні Фонду працюють абсолютно безплатно. Зазвичай допомагають людям у супе­речках чи конфліктах з державою. Наші юристи складають скарги, заяви та інші документи для того, щоби люди могли відстоювати свої права. Намагаємося не втручатися у приватні справи громадян: такі, як спори між фізичними особами. Та якщо бачимо, що людина цілком беззахисна і її права вже цілковито порушені, то й у цих випадках надаємо допомогу.

Володимире Миколайовичу, ви стали депутатом обласної ради. Чи допомагає це Вашій роботі у благодійному Фонді?

– Як патріот свого краю, роблю все можливе, щоб в обласній раді відстоювати інтереси Надвірнянщини та її жителів. Щомісяця приймаю виборців. Працюю і як обласний депутат, і як голова благодійного Фонду. Свій депутатський фонд у 12 тис. грн. на рік витрачаю на допомогу людям – щоби хоч якось покращити те скрутне становище, в яке вони потрапляють. Намагаюся рівномірно розподіляти допомогу між усіма, хто її потребує.

Що для Вас у роботі Фонду є найважливішим?

– Можливість змінити ситуацію на краще. Мій друг, колега в роботі, засновник Фонду Юрій Дерев`янко, запрошуючи мене приєднатися до благодійної діяльності, сказав: – Знаю, що кожну ситуацію можна змінити на краще. Відтоді це стало моїм девізом і стратегією голови благодійного Фонду.

Бачу, що поступово люди, які співпрацюють з Фондом, також переймаються цією ідеєю і долучаються до нашої команди. Знаю, що всі разом ми зможемо змінити майбутнє своєї батьківщини. Тому продовжуємо добрі справи.

 

Марта СМОЛІЙ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/11/volodymyr-hrabovetskyj-dopomahajemo-pidtrymujemo-zaohochujemo/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.