- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Зобов`язані захистити від насильства

Posted By Модератор On 29.11.2013 @ 15:13 In Здоров`я | No Comments

Відповідно до Закону «Про попередження насильства в сім’ї» насильство буває фізичним, сексуальним, психологічним (шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, заподіяння тілесних ушкоджень) чи економічним (умисне позбавлення житла, їжі, одягу, майна, коштів).

Якщо вам чи вашим дітям уже завдали тілесних ушкоджень, обов’язково розкажіть про це працівникові міліції та зверніться до медичної установи. Медичні висновки про отримані тілесні ушкодження є вагомим доказом того, що сталося.

Якщо у вашій сім’ї вчиняють насильство щодо вас та ваших дітей, зверніться за допомогою до дільничного інспектора та кримінальної міліції у справах дітей райвідділу УМВС, райцентру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; відділу сім’ї та молоді і служби у справах дітей райдержадміністрації.

Звернення необхідно подавати у письмовій формі, надсилати рекомендованим листом і чітко вказувати всі обставини справи й висловити конкретну вимогу стосовно  наслідків заяви,  наприклад, «Прошу   притягнути  винних осіб до відповідальності».

Дільничний інспектор міліції або працівник кримінальної міліції у справах дітей, розглядаючи Ваше звернення, повинен виїхати на місце конфлікту в кількості не менше двох працівників. Вони зобов’язані прийняти вашу заяву, роз’яснити ваші права, задокументувати факт правопорушення, зібрати характеризуючі матеріали на кривдника, поставити його на профілактичний облік, офіційно письмово попередити про неприпустимість учинення насильства в сім’ї, скласти адміністративний протокол за ст. 173-2 КпАП, заповнити спеціальну картку обліку факту скоєння насильства у сім’ї та у триденний термін направити її до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА. У випадках скоєння насильства у сім’ї щодо неповнолітнього чи за його присутності – щe й до служби у справах дітей РДА. Якщо кривдник уже перебуває на обліку зa вчинення насильства у сім’ї, йому виносять захисний припис, затверджений начальником PB УМВС. Міліція зобов’язана контролювати кривдника за  місцем проживання.

Райцентр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділ сім’ї, молоді та спорту, служба у справах дітей РДА здійснюють соціально-профілактичну роботу, вживають реабілітаційні заходи щодо відновлення соціальних функцій, психологічного і фізичного стану дітей, котрі зазнали жорстокості та насильства.

Якщо вищезазначені органи проявляють байдужість щодо захисту вас і ваших дітей, а насильство у сім`ї продовжується, звертайтесь у прокуратуру району (м. Надвірна, майдан Шевченка, 39; тел. 2-91-78), де за результатами прокурорської перевірки вживатимуть відповідних заходів реагування.

 

Віктор РИМАРУК,

старший прокурор прокуратури району.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/11/zobovyazani-zahystyty-vid-nasylstva/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.