- Народна Воля - http://volya.if.ua -

У наступний рік із резервами 2013-го

Posted By Модератор On 27.12.2013 @ 14:58 In Влада | No Comments

На календарі – останні грудневі дні бурхливого 2013-го. Підсумовуючи цьогорічний соціально-економічний розвиток Надвірнянщини на традиційній прес-конференції 24 грудня ц. р., голова райдержадміністрації Юрій Касіянчук, зокрема, зазначив:

– У нашому районі, як і в області та в цілому в державі, 2013 рік – непростий. Складний, як у соціально-економічному плані, так і в загальному. Але не зважаючи на труднощі, обмежене фінансування, нам вдалося цей рік завершити без серйозних упущень у роботі, без зривів тих чи інших заходів, без проблем із виплатами соціального характеру. На виконання завдань і доручень Президента України щодо соціально-економічного та культурного розвитку нам вдалося вчасно виплачувати належну заробітну плату працівникам бюджетної сфери, забезпечити нормальне фінансування для незахищених краян, соціальної сфери, субсидій, вчасно, за графіком – виплату пенсій.

Поряд із позитивом були й окремі позиції, які нині не зовсім влаштовують. Зокрема, стосовно соціально-економічної сфери – не всі підприємства наростили обсяги виробництва промислової продукції. Похвально, що на 9,1% зросло виробництво нерудних будівельних матеріалів. Але незначний спад констатуємо у нафтогазовидобутку. Причина об`єктивна – проведення капітального ремонту свердловини Лопушка-4. Сподіваємось, наступного року проведені реконструкції, свіжі капіталовкладення дадуть змогу розширити обсяги нафтогазовидобутку НГВУ «Надвірнанафтогаз», яке нині є основним бюджетоутворюючим підприємством району.

Стосовно ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття», то щодо відновлення його роботи зусиль районної та обласної влади замало. Це питання винесено на найвищий рівень, тобто на рівень керівництва держави. Переговори тривають. Наступного року визначиться доля цього підприємства. Сподіваємось і прагнемо, щоб воно працювало якщо не в такому вигляді, як сьогодні, то щоб його перепрофілювали. Рішення – за правління ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття»  і за державним керівництвом.

В освітянській галузі, у культурному житті району тривала активна діяльність. У галузі медицини також вдалося покращити ситуацію. Загалом район жив ритмічно і за сукупними показниками соціально-економічного та культурного розвитку займає 12-е місце серед 19 суб`єктів області. Вживаємо усіх заходів, щоб у 2014-му ми увійшли якщо не у першу п`ятірку, то хоча б у десятку кращих.

В агропромисловому комплексі не можу не відзначити керівників фермерських господарств і нашого відділу агропромислового розвитку і, звичайно, тих аграріїв, тих працелюбних людей, котрі трудяться на цій ниві, тому що завдяки їх наполегливій праці нам вдалося не допустити спаду виробництва як м`ясомолочної продукції, так і збору зернових, обробітку земель тощо.

Район має перспективи. Аналізуючи цьогорічні недоліки, деякі упущення в роботі, все заплановане, яке не вдалося реалізувати в умовах обмеженого фінансування, тобто, через об`єктивні причини, я оцінюю як серйозні резерви для покращення нашої роботи, соціально-економічного розвитку району. А це в наслідку – відчутне покращення життя і добробуту наших жителів.

Голова РДА відповів на різноспектрові запитання журналістів, перше з яких стосувалося євромайданівських подій як у Надвірній, так і в державі. Характеризуючи ситуацію в районі після прийняття районною радою рішення про недовіру РДА («Народна Воля» детально інформувала про це у № 124-125 від 13 грудня ц. р.), Юрій Касіянчук зауважив: – Подібні рішення приймали у багатьох районах і не тільки Західної України. Здебільшого вони політичні. Мова не стільки про особистості, як про керівників вертикалі виконавчої влади. Для того, щоб Президент мав підстави звільнити голову РДА чи ОДА, за недовіру йому повинні проголосувати 2/3 депутатського корпусу. У нас такого не відбулося. Ділові стосунки у нас із районною радою не змінилися, як і моє ставлення до тих депутатів, котрі у процесі відкритого голосуваня висловлювали недовіру мені та РДА. Для себе я певні висновки зробив і далі продовжуємо співпрацю. Вважаю, що найголовніше для стабільності і покращення у всіх сферх життя – консолідація зусиль, а не конфронтація і перешкоджання у роботі. Тепер працюємо над формуванням бюджету-2014.

Я спілкувався із представниками депутатського корпусу, з`ясовував претензії, підстави для недовіри. Наводив свої аргументи: у нас вчасно виплачують зарплату бюджетникам, пенсії та ін. У зв`язку з тим, що наш район дотаційний, держава тільки цьогоріч виділила 8 млн. грн. Немає перебоїв із газопостачанням, електро- та водопостачанням. Але якщо Президент прийме рішення і подякує мені за роботу, я також подякую колективу за співпрацю.

Глибоко переконаний, що Україна буде євроінтегрована. На мій погляд, угода із Євросоюзом для підписання у Вільнюсі була підготовлена не зовсім фахово. Якби Україна підписала її у тому форматі, ми б мали інший майдан: люди вийшли б із протестом проти піднятих тарифів, заморожених зарплат і пенсій тощо. Сталося так, як сталося. Але євроінтеграційний вибір держави не змінено.

Обнадіяв керівник району і щодо ремонту доріг у 2014-му, який проголошений роком покращення доріг. А для нашого району це ще й рік проведення 22-го Міжнародного гуцульського фестивалю. Тому й особливі надії на оновлені автошляхи. Ремонт їх значно посприяв би використанню туристичного потенціалу як у Бистрицькому напрямку, так і Молодкові та інших населених пунктах.

Звичайно, реалії залежатимуть і від бюджету-2014.

Орися СПІВАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/12/u-nastupnyj-rik-iz-rezervamy-2013-ho/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.