- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Перерісль підтримує владний режим?

Posted By Модератор On 07.02.2014 @ 14:33 In Громадськість,Новини,Політика,Протести,Тема дня | No Comments

У вівторок, 28 січня з ініціативи групи жителів Переросля, від імені яких виступила колишня вчителька місцевої школи, громадська активістка Євдокія Непеляк, в адмінбудинку сільської ради відбулася, на наш погляд, неординарна зустріч сільського голови Василя Непеляка з односельчанами, яка мала не лише соціально-господарський, але й політичний відтінок.

[1]

Сільський голова розповів про три роки своєї роботи, про зрушення і напрацювання в соціально-економічній сфері. Зокрема, підготовлено технічну документацію на вуличне освітлення, встановлено додаткову електропідстанцію, оновлено пішохідний перехід біля школи, облаштовано територію кладовища і встановлено паркан та отримано право власності на новий цвинтар у бік Волосова, відкрито пам`ятник Кобзареві, розроблено свердловину з видобутку води і розчищено русло річки, проведено поточний ремонт дитсадка та адмінприміщення сільської ради, оновлено фасад будинку культури, за рахунок доброчинців облаштовано роздягальню для футболістів біля стадіону тощо. Ряд здобутків у роботі ґрунтуються на співпраці громади, різних гілок виконавчої влади – сільської, районної та обласної і благодійників. І все це стало можливим завдяки внескові кожного переріслянця.

[2]

Та все ж таки ініціаторку зустрічі Євдокію Непеляк, як і її однодумців, цікавили  інші невідкладні наболілі питання сьогодення суспільно-політичного характеру. Вона запитала Василя Непеляка чи він є членом партії регіонів, а також про його думку й оцінку останніх суспільно-політичних подій у державі та про його особисту участь в акціях протесту на Майдані Незалежності у Києві. –  Побутує думка, що голова нашого села є членом партії регіонів, – конкретизувала вона. На це Василь Непеляк відповів, що він є прихильником мирних акцій і не є членом жодних партій, зокрема, партії регіонів; що в нього є тільки одна партія – Перерісль і громада села, а праця на благо села не дає йому змоги взяти участь у протестних акціях у Києві.

[3]

Голова громадської ради села Василь Ерстенюк переконаний, що треба підтримувати й усвідомлювати позиції різних людей, не варто допускати ескалації напруженості і протистояння, а спільно працювати для розбудови рідного села.

Євдокія Непеляк у листі до редакції щодо згаданої зустрічі пише, зокрема: «Голова сільської ради Непеляк В. Д. був попереджений, з якого приводу громада села хотіла зустрітися з ним. Нас не цікавила його господарська діяльність, про яку він говорить на всіх зустрічах. І було дуже дивним для кого робив голова сільради свій звіт (хіба що для преси). Мене здивувала низька національна свідомість голови і частини громадян, які сиділи в залі. Ніхто не зміг висловити свою думку до тих політичних подій, які відбуваються в Україні. Замість того, щоб засудити уряд Януковича та злочинні дії партії регіонів, які відбуваються в Україні, мені довелося вислухати образи, наклепи і погрози.

Дивна була позиція Ерстенюка В. В., який заявив: «Нам політики в селі не треба, ідіть геть звідси!..». То яку політичну силу підтримує він?».

Після зустрічі пенсіонерка Любов Клюфінська та Інна Ерстенюк для районних ЗМІ висловились, що їх обурює ситуація із утискуванням прав греко-католицької громади у рідному селі і закликали Василя Непеляка як сільського голову бути гуманним, толерантним, адекватним до кожного жителя села, у своєму спілкуванні з односельчанами не вживати нецензурних слів. А в колективному листі жителів Переросля, зокрема, мовиться: «У селі Перерісль, яке віддавно навкруги називають «червоним», відбулася зустріч громади села з головою сільської ради Непеляком В. Д., який, на думку селян, є членом партії регіонів ще з часу, коли на президентських виборах 2004 р. були присутні представники із Донецька. Цю зустріч організували представники греко-католицької громади, з якими голова дуже грубо поводиться, принижує їхню людську гідність і при цьому вживає нецензурні слова. Для нього мигреки і секта.

[4]

Ніхто не має претензій до голови за його господарську діяльність. Усі знають, що вагомі господарські справи здійснювалися під керівництвом голови з участю односельчан і за кошти, які зібрані з кожної хати. Якщо село поділене за релігійними переконаннями, то нам важливо було знати, чи єдині ми в політичних поглядах до тих подій, які відбуваються сьогодні в Україні. Особливо була важлива думка голови сільської ради, а тому йому були поставлені такі запитання: 1) Чи є Ви і чи були членом партії регіонів? 2) Як підтримуєте Майдан і чи були самі на Майдані? 3) Чи засуджуєте партію регіонів і уряд Януковича за кровопролиття, які відбуваються на майданах України?

Ми, нижче підписані, хочемо знати з цього приводу думку голови Непеляка В. Д. На останніх виборах село було одне із перших у районі щодо підтримки партії регіонів». Серед тих, які підписали цього листа, Непеляк Є. М., Білейчук М. Д., Білейчук І. В., Білейчук М. В., Угринчук Г. М., Клюфінська С. В. та інші. Усього 73 підписи.

…Перебіг зустрічі відзначався емоційністю і подекуди нестриманістю окремих учасників цього заходу. Якогось рішення, висновку, рекомендацій або пропозицій учасники зустрічі  не запропонували, розійшовшись кожний при своїй думці.

[5]

Зважаючи на гостроту і злободенність нинішньої ситуації, передусім, її політичний, державницький, національний і патріотичний характер, видаються доречними такі міркування. Очевидно, що така зустріч між владою і жителями у Перерослі відбулася невипадково, бо політичний момент у державі, на Прикарпатті і, зокрема, у нашому районі засвідчує масове несприйняття дій чинної вертикалі виконавчої влади та правоохоронних органів, першочергово, протягом останніх двох місяців. Навіть, незважаючи на небагаточисельну присутність переріслянців під час зустрічі, відчувалось із реплік та вигуків присутніх, що вони не засуджують нинішню політику провладної партії регіонів, що, мовляв, нічого поганого для суспільства і нашого краю ця партія не вчинила. І це у той час, коли майже синхронно у Львові, Рівному, Луцьку, Тернополі, Івано-Франківську, Хмельницьку, Чернівцях, Полтаві, Житомирі, Сумах, Вінниці, Черкасах позаминулого тижня почалися антивладні повстання. Тисячі мітингарів виходять на протести у Запоріжжі, Чернігові, Кіровограді, Дніпропетровську, Ужгороді. Менші мітинги відбуваються в Одесі, Харкові, Миколаєві. І, навіть, у кримському Сімферополі та Луганську кількасот людей наважуються вийти з жовтоблакитними прапорами, протестуючи проти наступу диктатури. Не мовчить і Донецьк.

Депутати багатьох обласних і районних рад оголосили про підтримку Народної Ради України та створення відповідних структур цієї Ради в областях, районах, селах, селищах і містах. У західних областях оголосили поза законом діяльність на своїй території компартії України та партії регіонів, усюди створили загони самооборони для захисту громадського порядку. І ще конкретніше, що стосується нашого краю. Івано-Франківська обласна рада на позачерговій 26-ій сесії 25 січня ц. р. схвалила звернення обласної ради до членів Івано-Франківської обласної організації партії регіонів та прислужників діючого режиму і вирішила заборонити на території нашої області діяльність і використання символіки партії регіонів та компартії України як таких, що суперечать національним інтересам та порушують права і свободи громадян України. У цьому зверненні, яке оприлюднене у засобах масової інформації, зокрема, мовиться: «На руках вашої партії залитий кров`ю українського народу Майдан та вбивство невинних людей… Сьогодні ми закликаємо вас зробити вибір на користь українського народу, який є єдиним носієм влади у нашій державі, а не на користь режиму Януковича-Азарова: «Віднайдіть у собі залишки людського духу та гідності і негайно залиште лави злочинної партії регіонів. Звертаємося до кожного члена партії регіонів: «Виходь або відповідай!», йдеться у зверненні обласної ради. Рішення про підтримку згаданого рішення обласної ради та відповідного звернення до членів ПР прийняла і позачергова 24-а сесія Надвірнянської районної ради на своєму 3-му пленарному засіданні 28 січня ц. р. Того ж дня подав у відставку Прем`єр-міністр Микола Азаров, він же голова партії регіонів України. Та й подальші події засвідчують несприйняття політики партії регіонів народними депутатами України від опозиції і не тільки, протестувальниками і тисячами учасників Євромайдану в Києві та в багатьох областях.

Гадаємо, над цим мають задуматися і зробити висновок для себе ті, котрі й досі не усвідомили суті таких рішень, а також суті і гостроти суспільно-політичної ситуації у державі. Така вимога часу. Не маємо наміру кидати на когось тінь недовіри чи звинувачення. Просто подаємо болючі і гіркі роздуми від побаченого і почутого з вірою у мудрість і оптимізм краян.

Дуже хотілося б, аби відповідь на запитальний заголовок пропонованої статті стала заперечувальною. А щоб так сталося мають переконати самі шановні, гречні і працьовиті усі переріслянці. Можливо, обговорення питання, порушеного на згаданій зустрічі, варто продовжити на всесільських, всезагальних зборах-сходах жителів Переросля, грунтуючись на останніх рішеннях обласної і районної рад про суспільно-політичну ситуацію та вимогах учасників усіх Євромайданів в Україні.

Назарій ГРИДЖУК «Народна Воля»

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/02/pererisl-pidtrymuje-vladnyj-rezhym/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1598.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1579.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1596.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1591.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1581.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.