- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Убивство з двома невідомими

Posted By Модератор On 14.02.2014 @ 13:06 In Кримінал,Новини | No Comments

Апеляційний суд в Івано-Франківській області розпочав слухання справи про вбивство надвірнянського підприємця Володимира Олійника, який свого часу претендував на те, щоб орендувати Центральний ринок в Івано-Франківську – «вотчину» місцевих «регіоналів». На лаві підсудних – 48-річний Віталій Войцеховський, підприємець, який мав велике (майже 180 квадратних метрів) торгове місце на Центральному ринку. Ще двох співучасників убивства дотепер не встановлено слідством, справу щодо них виділено в окреме провадження.

Надвірнянського бізнесмена Володимира Олійника вбили чотири роки тому, 19 лютого 2010-го. Саме конкурентну боротьбу за Центральний ринок називали серед ймовірних мотивів цього злочину. Торік вирок Івано-Франківського міського суду підтвердив таке припущення: за співучасть у вбивстві Олійника до 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна було засуджено одного із підприємців, який торгував на цьому ринку, – 48-річного Віталія Войцеховського. «Усвідомлюючи, що зі зміною власника ринку він як наближена особа до керівництва ТзОВ «Торговий сервіс» (як відомо з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, засновником фірми «Торговий сервіс», яка з 2003 року орендує приміщення критого продуктового ринку в місті Івано-Франківську, є депутат міської ради від Партії регіонів Ігор Халаменда, а директором цієї фірми працює керівник міської організації Партії регіонів Ігор Дутка. – Авт.). втратить можливість займатися торгівельною діяльністю на території ринку та отримувати комерційний прибуток, умисно, з корисливих мотивів, переслідуючи як особисті, так і корпоративні комерційні інтереси товариства «Торговий сервіс», вступив у злочинну змову з невстановленими особами, які разом вирішили вчинити умисне вбивство…» – оголосив у судовому вердикті суддя Івано-Франківського міського суду Лев Кишакевич.

…Причиною базарного конфлікту послужило рішення Івано-Франківського міськвиконкому від  30 липня 2007 року, за яким приміщення критого ринку як власність територіальної громади міста переходило в оренду ТзОВ «ТД «Горгани», співзасновником якого був Володимир Олійник. Довідавшись про таке рішення, чинний орендар ринку депутат міськради Ігор Халаменда влаштував гучний скандал із погрозами в кабінеті івано-франківського міського голови Віктора Анушкевичуса. Після того в приймальній мера певний час навіть постійно чергував міліціонер. Володимир Олійник також винайняв для себе приватну охорону та тримав біля себе фотографії десятка осіб, які належали до близького оточення пана Халаменди і могли становити для нього загрозу.

Натомість представники ТзОВ «Торговий сервіс» (зокрема, директор фірми Ігор Дутка) звинуватили міську владу в сприянні фірмі, за засновниками якої нібито тягнеться «кривавий шлейф». При цьому вони нагадали, що за три місяці до рішення про передачу ринку ТД «Горгани» було скоєно замах на життя Ігоря Халаменди: 29 квітня 2007 року його автомобіль обстріляли з вогнепальної зброї в центрі Івано-Франківська, поряд із будівлею обласного УВС. У його тіло ввійшло вісім куль, дві з яких не вдалося витягти навіть хірургам ізраїльської клініки, в якій Халаменда лікувався. Тих, що стріляли, дотепер не знайшли.

Після кульмінаційного загострення спір щодо Центрального продуктового ринку в Івано-Франківську перейшов у юридичну площину. Судова тяганина про правомірність користування приміщеннями Центрального ринку тривала понад 2 роки і завершилася рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 7.10.2009 року, яким вирішено виселити ТзОВ «Торговий сервіс» з належних Івано-Франківській міській раді приміщень критого ринку та визнано недійсним договір оренди, який було укладено між СП «Івано-Франківський центральний ринок» та ТзОВ «Торговий сервіс». Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 23.12.2009 року це рішення було залишене в силі. Представники ТзОВ «Торговий сервіс» звернулися до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою. Оскаржив згадані рішення також підприємець Віталій Войцеховський, який торгував на критому ринку м’ясом птиці. Щоправда, як свідчать матеріали судової справи, на той час він уже розпочав підготовку до фізичного усунення Володимира Олійника, придбавши для цього у Львові непримітну «дев’ятку», два мобільні телефони й угорський стартовий пістолет, переобладнаний для стрільби бойовими патронами калібру 9 мм.

…У сфері бізнес-інтересів Володимира Олійника базарна торгівля з’явилася порівняно недавно – в 2005-му його фірма стала орендарем продовольчого ринку в Надвірні. Оренда Центрального продуктового ринку в Івано-Франківську мала стати його наступним кроком у розвитку бізнесу, але зробити його завадила куля кілера.

Головною сферою інтересів бізнесмена віддавна була торгівля нафтою й нафтопродуктами, він був співвласником нафтобази в Надвірній, працював на ринках Російської Федерації, Азербайджану та Польщі. Займаючись серйозним бізнесом, Володимир Олійник не раз відчував загрозу для свого життя. Ще у 1994 році, коли він перепродував російську нафту Надвірнянському нафтопереробному заводу і продавав уроздріб нафтопродукти, підприємцю довелося тривалий час перебувати під охороною міліцейського спецпідрозділу «Титан». Причиною таких заходів безпеки було вбивство його партнера по бізнесу Юрія Синякова, якого знайшли в автомобілі на об’їзній дорозі міста Івано-Франківська поблизу Лисецького полігона із простреленою головою.

Володимира Олійника також застрелили, коли він перебував за кермом свого автомобіля «Лексус», близько половини першої години дня. Він був один, без охорони. Не заглушивши двигун, бізнесмен зупинився біля загальноосвітньої школи № 3, де в початкових класах навчалася його молодша дочка, чекаючи, коли закінчиться останній урок. У цей час поруч зупинилася непоказна «дев’ятка», в якій, окрім водія, був ще один чоловік, обличчя якого було заховано під каптуром. У бік Володимира Олійника пролунало два постріли, одна куля, випущена з пістолета калібру 9 мм, потрапила йому прямо в скроню. Він за інерцією натиснув на педаль газу, автомобіль проїхав через перехрестя і зупинився від удару до кам’яної огорожі. На момент зіткнення Олійник був уже мертвий.

Убивці втекли з місця злочину на автомобілі, який за кілька хвилин покинули на виїзді з міста Надвірни – на бічній вулиці приміського села Назавизова. Тут вони пересіли в чорний «Джип Вранглер», за кермом якого перебувала ще одна невстановлена слідством особа. Дорогою до Івано-Франківська вбивці викинули в полі пістолет і мобільні телефони, які згодом були віднайдені правоохоронцями.

Доволі швидко, через п’ять днів після вбивства, як підозрюваного у причетності до злочину було затримано підприємця Віталія Войцеховського. Саме його родичці належав згаданий «Джип Вранглер», який зафіксували камери відеоспостереження. Окрім того, у покинутій вбивцями «дев’ятці» знайшли каністру з-під бензину з відбитком його пальця та шапочку з волосинами з його голови. Щодо інших співучасників злочину, яких слідство досі не встановило, справу було передано в окреме провадження.

На досудовому слідстві та на судовому процесі Віталій Войцеховський не визнавав себе винним, стверджуючи, що в день убивства перебував в Івано-Франківську і займався своїми приватними справами. Однак переконати суддів та присяжних, з участю яких слухали справу, в своїй непричетності до вбивства Войцеховському не вдалося. Суд виніс обвинувальний вирок, засудивши за вбивство з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб до 10 років позбавлення волі.

 Адвокат засудженого не погодився з таким вироком і подав апеляційну скаргу на вирок Івано-Франківського міського суду, вимагаючи виправдати свого підзахисного за відсутністю складу злочину. Представник прокуратури та потерпіла (дружина вбитого – Оксана Олійник) також оскаржили цей вирок, вважаючи його занадто м’яким. «Убивство було вчинене буквально на очах моєї неповнолітньої доньки, за такий злочин я вимагаю довічного ув’язнення», – заявила потерпіла. Сторона державного обвинувачення в апеляційній скарзі також просить призначити суворіше покарання – 13 років позбавлення волі.

У четвер, 6 лютого, колегія суддів у кримінальних справах Апеляційного суду в Івано-Франківській області вислухала позицію апелянтів і призначила судове слідство, під час якого буде визначено відповідність призначеного покарання до реальних обставин справи.

Богдан СКАВРОН.

(Газета «Галичина»

20 від 8 лютого 2014 р.)


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/02/ubyvstvo-z-dvoma-nevidomymy/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.