- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Доки у Перерослі бовванітимуть більшовицько-совєцькі тоталітарні символи?

Posted By Модератор On 14.03.2014 @ 15:27 In Україна | No Comments

У цьому селі ні разу не спромоглись провести громадського національного віча на підтримку Майдану

Хочемо повернутися до статті «Перерісль підтримує владний режим?» на основі 73-х підписів переріслянців у газеті «Народна Воля» від 7 лютого 2014 р.  http://volya.if.ua/2014/02/pererisl-pidtrymuje-vladnyj-rezhym/ [1] Читачів «Народної Волі» і всіх наших краян, безперечно, цікавить чому Перерісль і досі називають «червоним селом».

Це тому, що за 23 роки незалежності ще й до цього часу маячить і дразнить очі при в`їзді в село комуністичний пам`ятник «Робот» із п`ятикутною зіркою, який наганяє страх у людські душі. У багатьох селах на подібних пам`ятниках, щоб їх остаточно не зіпсувати, зірку замінили християнським знаменням – хрестом, бо наші земляки, віримо, гинули на тій жорстокій війни, востаннє звертаючись до Бога. Але не так сталося у Перерослі.

1 [2]

І не дивно, що на зустрічі з громадськістю 28 січня цього року голова ради старійшин села Василь Ерстенюк доводив, що Перерісль – не політичне село. І тому-то при в`їзді у село він і його однодумці за 23 роки Незалежності України не бачать більшовицьких атрибутів. А Галина Скірбашевська, котра понад 25 років сидить у кріслі секретаря сільської ради, на вимогу односельців допомогти замінити комуністичні атрибути відповіла: «А вам що до того? Нехай нам стоїть». І стоїть дійсно на фасаді будинку культури (досі незаміненого на Народний дім) серп і молот, котрі символізують голодомор і багатотисячні смерті трудового люду, а не союз селянства і робітництва, як намагалась втовкмачувати «червона чума». А голова сільської ради Василь Непеляк за три роки свого керівництва так і не спромігся чи не схотів бачити ні серпа, ні молота.

І в цей такий важкий час для України, коли на всіх континентах, де тільки є українці, проводили і проводять багатолюдні і багаточисельні віча на підтримку громадського і національного спротиву, на превеликий жаль, у Перерослі ні разу такого віча так і не зуміли провести. Прикро це усвідомлювати, бо наше рідне село ніколи не вважалось «червоним», а, навпаки, славилося високоосвіченими людьми, представниками «Просвіти», січового стрілецтва, партизанських, повстанських боївок і високоідейними українськими патріотами.

P4038541 [3]

Що змінило дух села? Це зробили представники радянської влади, люди, котрі вислуговувалися перед комуною і керували селом. Очевидно, що керівництво Переросля за всі роки незалежності продовжує діяти за старими, ворожими Україні, стандартами. За це обласна газета «Галичина» (№ 29 від 25 лютого ц. р.) у статті «Відстояти гідність» Олеся Павленка гостро «пропісочила» на все Прикарпаття сільського голову Василя Непеляка за його «діяння» і нецензурщину. Автор цієї статті робить такі висновки: «Що ж стосується ситуації в Перерослі, то немає сумніву у тому, що громада села чи її частина має право знати про громадянську позицію свого війта, має право на повагу власних, релігійних, політичних переконань. Так само, як журналісти мають право висвітлювати ці події, не боячись гніву чи лихого слова будь-кого із чиновників чи посадовців… Нині, коли Майдан домігся перемоги, виглядає надзвичайно важливим, щоб ця перемога обов`язково торкнулася кожного, щоб кожен відчув зміни у своєму житті. Найперше в тому, що жоден чиновник, більший чи менший, не посмів би принижувати нічию гідність, нехтувати інте­ресами людей. Навіть, якщо це йдеться про село Перерісль. Бо для чого тоді ще потрібен був Майдан?».

Нам можуть закинути, що зараз не той час, щоб братися за тоталітарні символи, бо злочинно наступає на українські землі агресор, підігрітий Кремлем. Ми розуміємо критичний і відповідальний для Вітчизни момент. Висловлюємо солідарність із народом Криму й підтримуємо українських вояків і моряків. Віримо, що переможе українська мудрість і патріотизм, який не дозволить провести референдум у Криму за путінським сценарієм.

І все-таки громадськість села вимагає від керівництва Переросля негайно ліквідувати всі більшовицькі атрибути і замінити їх на українські символи. Тим більше, що в області і в районі діють згідно з рішеннями обласної й районної ради відповідні комісії щодо вивчення доцільності знаходження на території області знаків і символів тоталітарного комуністичного режиму.

І це треба зробити обов`язково й невідкладно і тим самим виправити те, чого не доробили і не домоглися та недоусвідомили у 1990-х роках. Тоді служаки «червоної влади» зуміли причаїтися і перечекати та по-єзуїтськи злочинно нас приспати. Не дозволимо цього тепер! Досить! Достали!

За дорученням

односельців

 

Володимир

АНДРЕЙЧУК,

Богдан

СИНОВЕРСЬКИЙ,

Євдокія НЕПЕЛЯК.

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/03/doky-u-pererosli-bovvanitymut-bilshovytsko-sovjetski-totalitarni-symvoly/

URLs in this post:

[1] http://volya.if.ua/2014/02/pererisl-pidtrymuje-vladnyj-rezhym/: http://volya.if.ua/2014/02/pererisl-pidtrymuje-vladnyj-rezhym/

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/03/12.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/03/P4038541.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.