- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Туберкульоз і його ранні вияви

Posted By Модератор On 28.03.2014 @ 13:26 In Здоров`я | No Comments

Небезпека туберкульозу в тому, що можна заразитися збудником, який стійкий до протитуберкульозних препаратів. Є випадки поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією і СНІДом. Туберкульоз – інфекційне захворювання з хронічним перебігом і здатністю до рецидивів (повторних захворювань). При цій хворобі уражаються переважно легені, але можуть бути вражені інші органи людини.

Основний метод виявлення туберкульозу у дітей – щорічне проведення проб Манту. У дорослих основним методом виявлення сухот є профілактичне флюорографічне обстеження один раз на два роки, починаючи із 15 років життя. А особи з підвищеним ризиком захворювання – один раз на рік. Обов’язковому флюорографічному огляду підлягають особи, котрі кашляють три тижні, що перебували в контакті з хворим на туберкульоз, а також члени сім’ї, в якій народилася дитина, і породілля. У хворого туберкульозом можуть бути симптоми, що дозволяють запідозрити цю хворобу: постійна слабкість, підвищена втомлюваність, погіршення апетиту, схуднення, тривала лихоманка (частіше в межах 37-37,5°С), нічна пітливість, тривалий кашель протягом трьох тижнів і більше, задишка, кровохаркання. Якщо хворий на туберкульоз не лікується, то в нього хвороба прогресує, набуває тяжкого перебігу, потім переходить у хронічну форму. Такий хворий постійно заражає оточуючих. Усі, хто перебуває у контакті з ним, повинні отримувати профілактичне лікування протягом трьох місяців амбулаторно.

При виявленні туберкульозу пацієнта направляють до фтизіатра, який лікує хворого в стаціонарі або амбулаторно, та обстежує членів сім’ї. При дотримуванні правильного лікування та його термінів хворий, як правило, виліковується.

 

Михайло ЯВОРСЬКИЙ,

лікар-фтизіатр

центральної

районної лікарні.

 

Ще раз про сухоти

Туберкульоз – інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, котре передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової.

Ознаки туберкульозу: кашель, що триває понад 2-3 тижні, рясне потовиділення вночі, слабкість, безпричинна втрата ваги, підвищення температури тіла до 37о і більше без видимої причини, що триває понад тиждень. При таких симптомах обов`язковим є рентгенологічне обстеження. Вчасно правильно поставлений діагноз – запорука успішного одужання.

 

Ольга ФЕЛЕЗЮК,

голова товариства Червоного Хреста.

Софія ЗЕЛІНСЬКА,

медсестра.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/03/tuberkuloz-i-joho-ranni-vyyavy/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.