- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Гуцули як майстри бойового мистецтва

Posted By Модератор On 16.05.2014 @ 14:52 In Новини | No Comments

У тернопільському видавництві «Мандрівець» нещодавно вийшло друком науково-популярне видання «Бойове мистецтво гуцулів». Його автор – надвірнянець, голова районної організації Всеукраїнського товариства «Меморіал ім. В.Стуса», учитель географії Пасічнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Євген Луців.
Свого часу він видав книгу про історію гірського села Пасічна нашого району. У новій 230-сторінковій дослідницькій праці Євген висвітлює загадкову, войовничу і волелюбну етнічну групу українців, не позбавлену творчого мистецько-фольклорного ґатунку – гуцулів. На всіх етапах народної визвольної боротьби – від княжих часів до опришківства, українського Січового стрілецтва, Української Повстанської Армії, інших українських військових формацій досить помітною, не рідко визначальною ставала роль гуцулів. Їх бойове мистецтво лягло в основу розвитку бойових тактик УСС, вояків Карпатської Січі, УПА. Автор у 32-х розділах свого дослідження розкриває суть військової підготовки і бойової вдачі, холодної зброї, бойових елементів одягу та бойових танців гуцулів.
Сама згадка про багату історію гуцульської воєнної минувшини, яку історик-націоналіст Лев Шанковський визначає початком VI ст. н.е.; має гріти душу патріота і непокоїти ласих зазіхати на володіння і серця гуцулів й українців.
Читача захоплять емоційно наснажені на історичних фактах розповіді про повстанських командирів і діячів Гуцульщини. «Голов¬ний принцип тактики карпатських повстанців усіх періодів визвольної боротьби звучав так: «Відступати, коли ворог атакує; турбувати, коли ворог відпочиває; вдаряти, коли ворог виснажений; переслідувати, коли ворог відступає», – підкреслює автор. І ця тактика перевірена у боях за волю України, в яких гуцули-вояки вкрили себе нев’янучою славою та народною пам’яттю і шаною. Нехай не видасться риторично-повчально-спонукальною наша думка, що згадану тактику і відвагу гуцулів у змазі із ворогом, із неприятелем (як от: північним сусідом, як у наші дні) варто застосувати, аби й різношерсті сепаратисти відчули міць удару, військову винахідливість і хитрість, загартованість і високу ідейність українських вояків і борців.
Прочитайте – і відчуєте гордість і любов до гуцулів.
Іван ГРИДЖУК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/05/hutsuly-yak-majstry-bojovoho-mystetstva/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.