- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Пом`янули загиблих, подякували живим…

Posted By Модератор On 08.05.2014 @ 14:52 In Духовність,Трагедії | No Comments

Надвірнянщина вшанувала ліквідаторів Чорнобильської трагедії. Віче, присвячене 28-ій річниці аварії на ЧАЕС, відбулося у Надвірній минулої п`ятниці біля пам`ятного знака на  майдані Шевченка, куди представники влади й громадськості поставили вінки; священики УГКЦ о. Ігор Шліхутка та УПЦ Київського патріархату о. Олег Траско відправили поминальний молебень за упокій душ загиблих.

Заступник голови районної ради Іван Степник зазначив, що трагічні події на берегах Прип`яті не мають терміну давності. Актуальність чорнобильського лиха підтвердила аварія на АЕС Фукусіма-1, коли японські атомники звернулися за допомогою до ліквідаторів Чорнобильської аварії. Іван Степник наголосив на героїзмі пожежників, експлуатаційному складі станції, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, завдяки яким вдалося відвернути наймаштабнішу загрозу людству.

– Ми розуміємо, що обов`язком державних органів влади є піклування про тих, чиї долі понівечив ядерний смерч, – підкреслив Іван Степник. – Тому першочерговим обов`язком влади і громади Надвірнянщини є гідне вшанування життєвого подвигу героїв-чорнобильців та надання дієвої допомоги всім і кожному, котрі з честю прийняли суворий виклик і жертовною працею заслужили право на гідне життя з високими соціальними стандартами. За пропозицією Івана Степника учасники зібрання вшанували пам`ять полеглих хвилиною мовчання.

IMG_9430 [1]

Істину про неможливість остаточно оцінити людські втрати, шкоду здоров`ю, нанесених атомним монстром, та про найважче – вимірювані моральні втрати висловив заступник керівника апарату, начальник інформаційно-аналітичного відділу РДА Тарас Дем`янчук. Загалом, за роки роботи в Чорнобильську зону залучили понад 600 тис. чоловік. У районі нині проживають понад 500 краян, котрі ліквідовували наслідки аварії, постраждали, а також понад 150 дітей, мічених ядерним атомом.

«… Не для подвигу і не для звершень ви ж собою людство заступили» – такі поетичні слова з уст ведучої Галини Чуревич стали епіграфом до виступу голови райорганізації спілки «Чорнобиль» Івана Костюка, котрий акцентував, зокрема, увагу на проблемах соціального характеру: – Наша держава не дуже піклується про нас, чорнобильців, залишивши наодинці з труднощами. А нам потрібне безкоштовне лікування, санаторно-курортне оздоровлення, а також забезпечення житлом. Вважаємо, що своєю самовідданою працею ми заслужили на стабільні пенсії, соціальні пільги згідно з чинним законодавством. Тож, сподіваємося, що нова влада європейського зразка повернеться до ліквідаторів обличчям і поступово вирішуватиме наші проблеми.

IMG_9446 [2]

Іван Костюк висловив надію, що через два роки на теперішньому місці пам`ятного знака спорудять постамент героям Чорнобиля у Надвірній.

Пам`ятну атмосферу віча яскраво доповнили піснями юні аматори художньої творчості Віра Яцюк із Гвозда та Андрій Лесюк із Пасічної.

Дарина ОЛЕСЬ.

Фото Василя ІВАСЮКА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/05/pomyanuly-zahyblyh-podyakuvaly-zhyvym/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/05/IMG_9430.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/05/IMG_9446.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.