- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Віталій Котляров: «Допоможемо нашим воїнам зупинити агресора»

Posted By Модератор On 31.10.2014 @ 15:50 In Новини | No Comments

Благодійна організація «Надвірнянський фонд сприяння армії» створена не так давно, але уже встигла завоювати довіру краян.

– Фонд сприяння армії працює уже місяць. Ми подали звіт, маємо що показати людям. На 250 тис. грн. приблизно доставили матеріальних цінностей у війська. Це все тяжко дається, але результати є, – розпочав розмову керівник фонду, депутат районної ради Віталій Котляров. – Протягом останнього часу стало дуже тяжко працювати, бо у людей дуже сильно підупав ентузіазм допомоги армії. Люди почали риторично запитувати, мовляв, де ж наша держава, чому Міністерство оборони не забезпечує армію… Це – правильні питання. Але виходимо з фактів. На сьогодні займатися розборками з Міноборони я особисто не маю можливості. Але мушу робити те, що треба робити. А саме – допомагати військовослужбовцям.

Віталій Котляров продов­жує: – Стараємося і закликаємо людей так само нам допомагати, хто чим може. Скажімо, грошима. Ми маємо де купляти речі військового спорядження за недорогими цінами. Деякі підприємці налагодили уже виробниц­тво спальних мішків, недорого (300 грн. – зимовий мішок), розрахований на 10 градусів морозу. Є майстерні, які шиють розвантажувачі, рюкзаки, дощовики. Є такі, що шиють військову форму. Ми налагодили співпрацю із львівськими підприємцями, котрі шиють зимове взуття. Придбаний у них товар виходить набагато дешевший, ніж би це ми купували у спеціалізованих магазинах. Ми намагаємося забезпечити якнайбільшу кількість військовослужбовців. І, звісно, стараємося, щоб це були якісні речі, себто балансувати на золотій середині між ціною та якістю, щоб одне другому відповідало.

Якщо люди мають можливість допомагати військам речами, це – також не зайве. Будь-який теплий спецодяг, придатний для використання (починаючи від чобіт і завершуючи шапками) може згодитися. Бо військам зараз – реально не до краси. Це ми бачили своїми очима під час нашої останньої поїздки у Слов`янськ і Лисичанськ. На блокпостах ми бачили замерзлих бійців, які трусилися від холоду вночі, котрі до нас підбігали і питали про який-небудь одяг. Ми їм тут же із машини видавали термобілизну, шапки, рукавиці. На наших очах вони це зразу на себе одягали. Бачили ми бійців, котрим видали зимову форму. Розпитували як вони почувають себе у цій формі. Форма – гарна, красиво виглядає. Але вона – «гола». Тобто є куртка, штани. Але потрібні ще светр, рукавиці, шапка, термобілизна. А термобілизму, як відомо, треба не одну. Потрібний змінний одяг. А видадуть одну форму – і все. Але ж у солдата щось і забруднюється, і рветься. І це вже – проблема. Хоча всі чудово знають, що має бути змінний одяг. Або ж – взуття. Воно довго не витримує, бо експлуатується у польових і суворих кліматичних умовах. Бачили ми солдатів, у яких скотчем, ізолентою замотане взуття, бо у польових умовах немає можливості його зашити. А видали лише одну пару, хоч треба ще й запасну…

Нещодавно звернулися до нас військові із проханням екіпірувати трьох бійців, котрі їдуть на фронт. Я поцікавився: «А чому їх не одягнула держава?». Відповідь була: «Склади порожні». То ж, маємо те, що маємо. Минулої суботи нам вдалося екіпірувати цих трьох бійців. Щоправда, опинилися у боргах, бо взяли без грошей. Наш фонд – постійно у «мінусі». І це добре, бо означає, що у нас нічого не залежується. Ми нічого не складуємо, а відразу відправляємо за першою ж потребою.

Бачили ми на сході наших земляків із Надвірнянського, Богородчанського районів: десантників, піхотинців, танкістів. І вони всі просили пічки-буржуйки. Це зараз – найосновніша потреба, бо холодно. Їсти вони мають що. А от холод створює великі проблеми. Адже це – степ, де гуляють вітри і перепади температур – дуже разючі. Скажімо, удень може світити сонце, а вночі – мороз. Тим більше, у військових умовах не заховатися у приміщенні, бо їх там просто немає. От поставили солдата на блокпост, викопали вони бліндаж і там мусять сидіти. Тому актуальні «буржуйки», калорифери, наголошує Віталій Котляров.

Він упевнений, що причиною спаду ентузіазму в людей допомагати армії стала й постійна констатація в ЗМІ одного і того ж меседжу, що на сході, мовляв, перемир`я. – Від імені бійців (і сам також чув канонади під час перебування на Луганщині і Донеччині) стверджую, що ніякого перемир`я немає, – каже керівник БФ. – Ніхто не збирається відпускати солдатів додому. Ми також допомагаємо тим, котрі приїжджають у відпустки. Але не завжди це виходить. У фонду – матеріальні проблеми. Наші можливості влітку дуже відрізняються з нинішніми.

– Звертаюся до краян свідомих, патріотично налаштованих допомагати військовим. Можливо, хтось має транспорт неробочий, навіть, і без документів – ми відремонтуємо його. Якщо є заготовки, щоб робити «буржуйки», чи неробочі теплові прилади, калорифери газові, балони газові старі – з них ми готові робити «буржуйки». Ми їздимо зараз по металобазах і шукаємо металолом для «буржуйок». Через два тижні знову плануємо їхати в зону АТО, причому, великим караваном (3-4 машини). Згодиться також старий одяг. Що поранений боєць, а що той, котрий захворіє – однаково погано для армії, бо його потрібно замінити. А також солдат невзутий, неодягнутий – це все на руку ворогові.

Дякуємо усім підприємцям, організаціям, котрі нам допомагали. Закликаю долучатися тих, котрі їдуть у Європу. Можливо, вони здатні привезти натовське спорядження, спальні мішки. Також у нашому фонді чекаємо волонтерів. Особливо тих, хто має власний транспорт. Це б стало відчутною підмогою у нашій діяльності.

Ми повинні зрозуміти одну дуже важливу річ, наголосив В. Котляров. Якщо ми не зупинимо російські танки там, на сході, то вони незабаром будуть …тут. Тому не треба чекати третіх совітів. Ми спільно повинні допомогти нашим воїнам на фронті подолати агресора. І тоді перемога буде за нами.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/10/vitalij-kotlyarov-dopomozhemo-nashym-vojinam-zupynyty-ahresora/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.