- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Михайло Іваночко: «Я з чистою совістю можу дивитися у вічі громаді»

Posted By Модератор On 14.11.2014 @ 15:23 In Новини | No Comments

Як інформував часопис «Народна Воля» (№ 121-123), минулого четверга голова районної державної адміністрації Михайло Іваночко провів прес-конференцію для районних ЗМІ.

До уваги читачів – відповіді на найгостріші питання сьогодення.

– Як Ви оцінюєте результати позачергових парламентських виборів? Хоч за даними екзит-полів, «Свобода» пройшла…

– ВО «Свобода» у Верхов­ній Раді представлятимуть 7 депутатів-мажоритарників, котрі пройшли у різних округах: м. Києва, Київської, Черкаської, Тернопільської, Рівненської і Полтавської областей. На жаль, жоден із кандидатів від Івано-Франківщини та Львівщини не пройшов. Є багато причин і люди зараз почали шкодувати, що не проголосували за «свободівців».  Люди, на жаль, голосують за гарну рекламу, картинки, за солодку брехню, а не за гірку правду.

За великим рахунком, «Свобода» провела ту роботу, яку повинна була виконати. Ми були «чорноробами» Революції Гідності, ми відстоювали інтереси України, а хтось бігав із камерами, знімкувався, «піарився». Інформація, що йде із «зомбоящика» (телевізора), набагато ефективніша… І ота солодка брехня подіяла на людей і вони зробили той вибір, який є. Але це – не трагедія. «Свобода» – та сила, яка не опускає руки. Нам – 23 роки. І за цей час ми досягали певних висот, були і падіння… Але ми завжди виходили на той рівень, що відображає ситуацію в українській державі. Навесні, під час місцевих виборів, «Свобода» потужно повернеться в органи місцевої влади і покаже результат, який був 2 роки назад, а, може, навіть і вищий…

– Війна на сході України затягується… Які наслідки матиме це для економіки, зокрема, району?

– Передусім, керівництву держави потрібно визначитися, що насправді відбувається на сході. Якщо це війна, то треба запровадити військовий стан. Це означає, що ми офіційно визнаємо агресію сусідньої держави і звертаємося за допомогою до країн Європи та Америки. Наразі керівництво запевняє, що це – антитерористична операція і світова спільнота не хоче втручатися у внутрішні справи України, мовляв, розбирайтеся в цьому самі. Коли торік у березні в Криму з`явилися «зелені чоловічки», тодішній міністр оборони чітко сказав, що треба їх «зачистити» (це при тому, що Путін офіційно від них відмовився). На це потрібна була політична воля. Треба було ще тоді вводити військовий стан і, можливо, кривавих подій на Донбасі не сталося б. А зараз?! Щодня гинуть люди. То яку користь приносить перемир`я, задеклароване, начебто, з обох сторін?

Війна позначається на Надвірнянщині досить відчутно. Ми, практично, не маємо ніякого фінансування із Державного бюджету. Не можемо у повному обсязі поремонтувати дороги, забезпечити працівників бюджетної сфери нормальною зарплатою, хворих краян – ліками за пільговими рецептами. Ми не можемо взагалі розпочати споруджувати школу в Чорному Потоці і завершити будівництво, розпочате ще в попередні роки. Зараз держава витрачає на війну щодня 70-80 млн. грн. Тому, звичайно, економіка в країні переживає не найкращі часи.

– З огляду на такий стан справ, чи вистачить у районній скарбниці коштів до кінця року, чи доведеться брати кредити, як у минулі роки?

– На сьогодні нам вдалося втримати соціально-економічну ситуацію в районі. Вважаю, останніх півроку ми спрацювали правильно. Спрацювали без боргів. Усі бюджетники отримали зар­плату. Забезпечуємо проведення соціальних виплат. Нам не доведеться позичати кошти у банку, щоб «позакривати», приміром, питання оплати за енергоносії, захищені статті. На все це вистачає коштів. Наприклад, освітяни отримали надбавки та премії. І це – також досягнення.

– Яким іще чином вдалося втримати ситуацію в районі стабільною?

– Ефективно спрацювали з орендарями землі. Вони уклали угоди про оренду і щомісячно сплачують у місцеві бюджети майже 150 тис. грн. Вдалося спрацюватися з місцевими фермерами, котрі сьогодні постачають свою продукцію в освітні й медичні установи Надвірнянщини. Приміром, школярі отримують дешевше харчування і знову ж таки бюджетні кошти залишаються у районі. Відрахування у місцеву скарбницю здійснюють нововідкриті асфальтний завод (хоч там не все просто із виготовленою продукцією, на що, як з`ясувалося, ми не маємо жодних прав, але це – окрема історія), а також газопереробне виробництво у Пасічній Долинського газопереробного заводу. Це – додаткові робочі місця і наповнення бюджету. Також відрахування надходять і від «Райавтодору», хоч там – непрості справи… Загалом, нині ми перевиконали бюджет на 3,5 млн. грн.

– Як влада допомагає військовим у зоні АТО?

– Із Надвірнянщини понад 100 бійців воюють на сході. Їм та їхнім сім`ям допомагаємо всебічно. Кожна сім`я отримує із благодійного фонду по 1 тис. грн., а також дрова для опалення. На сесії районної ради прийняли програму підтримки сімей загиблих і поранених учасників АТО. Створений ще один благодійний фонд сприяння армії. Депутати Надвірнянських міської і районної рад від цього БФ уже 7 разів їхали у зону АТО, тричі – на полігони у Яворів та Костопіль. Допомогу надано на понад 10 млн. грн. А нещодавно відправили батальйону «Січ» у подарунок автомашину «ЗІЛ», повністю завантажену теплим одягом і продуктами.

– У державі пройшов перший етап люстрації. Анонсовано її другу хвилю. Як Ви гадаєте, чи принесе очищення влади кадрові зміни і на терени нашого району?

– Я глибоко переконаний, що люстрація – це докорінне очищення влади, усунення кадебістів, кучмістів, комуністів, агентів ФСБ. Але про який перший етап люстрації можна говорити, коли до Верховної Ради прийшли знову ті, котрі голосували за драконівські закони 16 січня? Це – популізм однієї із партій, яка на популізмі виграла вибори і далі займається популізмом. Я вважаю, що у першій хвилі люстрації мали б не допустити до виборів «Опозиційний блок», а другу люстраційну хвилю продовжили б ті, котрі виграли Революцію Гідності на Майдані. А то нещодавно почув у новинах, що суд скасував провадження стосовно заборони КПУ. То, яка це люстрація? Це – страшне лицемірство, фарс.

– Чи вдалося Вам замінити чиновників у районі?

– Тільки 40 відсотків керівників вдалося поміняти. Чому не вдалося? Бо я не зміг наполягти вищому керівництву повністю зільнити силовий блок. А силовий блок якраз і тримає цих усіх колишніх номенклатурників. Тому і співпраці у мене немає із силовим блоком такої, яка мала б бути.

Повинен діяти закон про очищення влади. Хоч він дуже слабенький, але, якщо хотіти, його можна застосовувати, можна працювати за ним.

Сам ніколи не тримався за посаду. Я прийшов сюди за велінням громади, думав, що воно дійсно буде щось змінюватися. Але, щоб провести люстрацію, треба політичної волі. Треба комусь це робити. Але ніхто не хоче. До того ж, затягують зі створенням антикорупційного комітету в Києві…

– Чи не призведе до конфлікту з Верховною Радою ситуація, що складеться після виборів до органів місцевого самоврядування?

– Думаю, що так. Отакі конфлікти можуть тривати до 2016 року, коли вступить у дію економічна частина Угоди про Асоціацією з ЄС. А до тих пір у місцевому самоврядуванні будуть одні сили, у парламенті – інші. До того ж, Путін поки що має великий вплив на Україну, обезкровлюючи її, шантажуючи.

– Ви відчуваєте наближення своєї відставки з посади?

– Не чекаю, щоб мене хтось звільнив. Все залежить від рішення керівництва нашої політичної партії. А громада нехай оцінить. Я із чистою совістю можу дивитися у вічі громаді Надвірнянщини.

– Яким бачите своє найближче політичне майбутнє?

Продовжуватиму займатися політичною діяльністю. Як відомо, я – один із найактивніших депутатів районної ради. У політиці – уже 8 років. Братиму участь у виборах до органів місцевого самоврядування. Боротимуся за Україну, за кращу долю для українського народу.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/11/myhajlo-ivanochko-ya-z-chystoyu-sovistyu-mozhu-dyvytysya-u-vichi-hromadi/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.