- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Сквер: на спомин про повстанців

Posted By Модератор On 14.11.2014 @ 15:07 In Новини | No Comments

Незламний дух ОУН-УПА витає у сьогоденні, зокрема, як під час Революції Гідності, так і в зоні АТО. Гордимося, що до цієї когорти незламних належать наші земляки Мирон і Марта Свідруки.

Нагадаємо, що ці брат і сестра – двійнята народилися 9 березня 1928 р. у надвірнянській патріотичній родині Свідруків. Ще з юних літ стали на шлях визвольної боротьби: із 13 років – зв`язкові УПА, із 16-ти – у Повстанській армії. Боролися за волю нашого народу, не шкодуючи ні здоров`я, ні життя. Мирон нагороджений Срібним Хрестом Боєвої Заслуги І ступеня. Відомий під псевдо «Пімста» та «Вільшенко». Загинув від енкаведистської кулі 18 лютого 1952 р. Марта пережила свого брата на три дні.

Побратим Мирона Свідрука Дмитро Синяк у своїх спогадах писав: «Мирон і Марта – люди з легенди, національні герої, гордість м. Надвірної». Детальна розповідь про них – у «Народній Волі» від 22 лютого 2013 р.

Сесія Надвірнянської міської ради у 2012 р. присвоїла їм посмертно звання «Почесний громадянин м. Надвірна».

Світлій пам`яті Мирона і Марти Свідруків міська рада присвятила проект «Героям ОУН-УПА – гідна шана у рідній їм Надвірній», який став переможцем ІV обласного конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування.

Як поінформував Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, триває реалізація цього проекту. Біля тильної сторони фасаду районного будинку культури облаштовують сквер, проектно-кошторисна вартість якого – 75 тис. грн. з обласного бюджету та 150 тис. грн. – із бюджету міської ради. Передбачено комплексний благоустрій, озеленення, освітлення, встановлення відпочинкових лавок, огорожу, квітники, а у центральній частині скверу – монумент-стеллу Героям ОУН-УПА Миронові і Марті Свідрукам.

Орися СПІВАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/11/skver-na-spomyn-pro-povstantsiv/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.