- Народна Воля - http://volya.if.ua -

ЗУНР – символ прагнень українців до незалежності

Posted By Модератор On 07.11.2014 @ 14:21 In Тема дня | No Comments

IMG_4104 [1]

1 листопада 1918 р. на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг. Листопадові дні лягли в основу всіх подальших змагань і героїчних походів з армією Наддніпрянської України, і підпільної боротьби проти польських окупантів, і нерівного бою з новими поневолювачами.

Але кожного разу ми знову повертаємось до тих вікопомних днів. Повертаємось не лише для того, щоб віддати шану, а, передусім, щоб отримати від них те невичерпне джерело сили, знання та досвід, які так потрібні у наш нелегкий відповідальний час розбудови самостійної української держави.

Листопад цьогоріч неспокійний, тривожний і загрозливий. На схід України вторгся ворог, який вбиває наших людей і нищить міста. Але нам вдасться його прогнати, бо віримо і знаємо: скільки би чужинці не топтали наші рідні простори, ми завжди знайдемо сили і дамо їм гідну відсіч.

Змінюються епохи, але незмінною є готовність вірних синів і дочок покласти своє життя на вівтар Незалежності. Серед них – січові стрільці, вояки УПА, Герої Небесної Сотні та багато інших. І сьогодні примножують славу України учасники Революції Гідності та бійці АТО – наше молоде свідоме покоління.

Такий пролог, озвучений ведучою Галиною Чуревич, до урочистостей з нагоди 96-ї річниці утворення Західно-Української Народної Республіки, які відбулися у районному будинку культури 31 жовтня ц. р.

Після виконання Державного Гімну України всечесні отці запросили до спільної молитви, бо людських сил замало, щоб збулися споконвічні мрії українців про свою самостійну і квітучу країну.

Спільний лейтмотив привітань першого заступника голови РДА Андрія Крицького, заступника голови районної ради Івана Степника та Надвірнянського міського голови Зіновія Андрійовича, котрі поєднали проголошення ЗУНР із сьогоденням. Колесо історії крутиться і має здатність до повторень подій. Переломний момент для українців був 96 років тому. Переломний момент настав і тепер.  Прагнення наші до волі – незмінні, як і готовність захищати свою Державу. Нині – чергова сторінка боротьби за неї і самопожертви. Герої національно-визвольних змагань нашого народу усіх часів, як і Небесної Сотні та нинішніх учасників АТО – взірець патріотизму для нас. Завдяки їм і нашій спільній праці Україна була, є і буде – підкреслили промовці.

З історичною довідкою виступив учитель Лоївської ЗОШ І-ІІІ ст., заступник голови районного товариства «Меморіал» ім. В. Стуса Іван Кметюк, розпочавши патріотичними віршованими рядками і далі проводячи паралелі між ЗУНР і нинішніми подіями. Усім потрібно врахувати історичний досвід та уроки 1918-го, наголосив він, і зрозуміти: ніхто не дарує волю. Її здобувають кров`ю. Для України настав час істини: або нині, або ніколи. Неспокійно нині в українській хаті. Новообраний парламент повинен стати поміркованим і не забувати, що амбітність вождів завжди шкодила державі. Тільки в єднанні – сила. Завершив свій емоційно-патріотичний виступ Бандерівськими гаслами «Слава Україні!», «Слава нації!», «Україна – понад усе!», які зал підтримав тривалими оплесками.

В унісон із тематикою звучала концертна програма, яку підготували муніципальний естрадний оркестр районного будинку культури (кер. Богдан Абрат, соліст Віктор Чудновський), аматорський народний вокальний ансамбль «Бистрянка» (кер. заслужена артистка України Ольга Молодій), славнозвісні танцювальні колективи «Горянка» і «Горяночка» (кер. Олена Здольник і Володимир Фуштей), дует Оксани Кудляк та Оксани Цюрак у супроводі ансамблю гітаристів райцентру дитячої творчості, Юлія Михайлюк і Віталій Шимонівський із Гвозда, чоловічий ансамбль «Соколи» відділу освіти РДА.

Завершальними акордами святкувань стали фестивальний марш, пісня «Повіяв вітер степовий» і гуцульські народні мелодії у виконанні народного оркестру народної музики «Аркан» (кер. заслужений артист України Сергій Орел, солісти – заслужений працівник культури України Любов Орел, Орися Яремчук та Богдан Бойчук).

IMG_4263 [2]

«Ми діти твої, Україно» – театралізована постановка під такою назвою – подарунок 96-ій річниці ЗУНРу від фольклористів «Шовкової косиці» під орудою Олени Яченко.

Нехай це свято української волі, сценарій якого підготувала досвідчений методист Валентина Лисюк, утвердить віру у щасливе майбуття неньки України.

Орися СПІВАК «Народна Воля»

Світлини Романа ГЛОДАНА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2014/11/zunr-symvol-prahnen-ukrajintsiv-do-nezalezhnosti/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/11/IMG_4104.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2014/11/IMG_4263.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.