- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Ідеали боротьби Степана Бандери немеркнучі навіки

Posted By Модератор On 16.01.2015 @ 14:47 In Україна | No Comments

Наприкінці грудня відбувся «круглий стіл», приурочений 106-ій річниці від дня народження українського політичного діяча і провідника  ОУН-б Степана Бандери. До учасників зібрання звернувся голова РДА, голова райорганізації ВО «Свобода» Михайло Іваночко, зазначивши, що феноменальною є Людина, яка змогла дати назву цілому народові – бандерівці. Найімовірніше, прізвище запрограмувало його долю і стало тим знаком свободи поневолених українців.

Принагідно треба відзначити той факт, що газета «Просто з мосту» під час Варшавського суду звинувачених у терористичній діяльності Степана Бандери і його 11-ох однодумців, зокрема, підозрювали й у вбивстві польського міністра внутрішніх справ Б. Пєрацького, написала: «Хай українських націоналістів буде тільки жменька, проте напруження жертовності, посвяти й героїзму тієї жменьки таке наявне велике, що його вистачає не лише на те, щоб воскресити, а навіть створити націю». Невдовзі з цієї «жменьки» постала понад трьохсоттисячна УПА, а на початку 1940-их ОУН стала провідною політичною силою на західноукраїнських землях, відтак у часі імперії зла – СССР, бандерівці – це найбільша загроза для її існування. Сьогодні також немає дня, аби московські ЗМІ не паскудили українців, зазначив Михайло Іваночко.

Степан Бандера народився 1 січня 1909-го у Старому Угринові Калуського району, виростав у дусі українського патріотизму, національно-культурних, політичних і суспільних зацікавлень. Був прихильником збройної боротьби, що врешті призвело до розколу ОУН на ОУН-м і ОУН-б. Степан Бандера і Ярослав Стецько стали авторами Акту проголошення Української Держави 30 червня 1941-го у Львові. Був ув’язнений, із 1942-го по 1944-й – у концтаборі Заксенгаузен, опісля його звільнили і запропонували очолити антирадянський збройний спротив у тилу Червоної армії. Та провідник відмовився. 15 жовтня 1959-го Степана Бандеру у Мюнхені вбив кремлівсько-кагебистський агент Богдан Сташинський.

Життєву долю і шлях боротьби Степана Бандери висвітлили вчителі Пнівської ЗОШ І-ІІІ ст. Іван Калатан і Надвірнянського фізико-математичного ліцею Людмила Качала та керівники Надвірнянського кущового об`єднання вчителів історії Любомир Григораш і творчої групи вчителів історії району Олег Гричко. Про незламну боротьбу українських патріотів розповів голова районного проводу Братства вояків ОУН-УПА Михайло Юркевич, а комбатанти виконали повстанські пісні. На засідання «круглого столу» прийшли вояки АТО Антон Боєв, який декілька місяців знаходився у полоні терористів, та Василь Голіней. Присутні побажали їм швидкого одужання і подякували за громадянський подвиг та позицію.

1-го січня цього року у Старому Угринові Калуського району численні представники громадськості і влади вшанували пам`ять славетного провідника ОУН Степана Бандери. Серед них і надвірнянці, зокрема, депутати-свободівці районної ради Михайло Іваночко, Сергій Штогрин та міської ради боєць Нацгвардії Олег Туєшин і вояки Братства ОУН-УПА.

Василь ІВАСЮК «Народна Воля»

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2015/01/idealy-borotby-stepana-bandery-nemerknuchi-naviky/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.