- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Волею сильний і незламний

Posted By Модератор On 24.04.2015 @ 13:34 In Громадськість,Духовність,Культура | No Comments

Нам зараз в Україні, як ніколи, надто вартісні дух, воля, незламність і пам`ять. Ось цими віховими поняттями і було пронизане літературно-музичне віче-присвята «Сповідь тернового щастя» минулої п`ятниці у Ланчині. Його організатори – селищна рада (голова Михайло Іванюк), бібліотека для дорослих, очолювана Марією Попович, ЗОШ І-ІІІ ст. (дир. Тетяна Дикан) – присвятили 120-ій річниці із дня народження патріота-поета, славного земляка Юрія Шкрумеляка.

Дійство благословили отці-парохи о. Тарас Щербатюк (УПЦ КП) і декан Ланчинський УГКЦ Василь Ткачук. В їхніх промовах Юрій Шкрумеляк постав поетом Січового Стрілецтва, патріотом, славним нашим земляком, котрий і нині з небес у цю післявеликодну пору зичить нам добра і кличе до боротьби за відстоювання державної незалежності. Вдячність своєму попередникові за посадою Михайлові Дяченкові, котрий доклався до відкриття пам`ятника Юрію Шкрумеляку на честь його 100-річчя, висловив селищний голова Михайло Іванюк, батько якого входив до оргкомітету зі спорудження погруддя поетові. Він вважає, що вимоги недавно прий­нятих парламентом законів щодо декомунізації і позбавлення об`єктів тоталітаризму ланчинці з бажанням виконають, що сприятиме посиленню національно-державницького духу. Селищний голова ініціюватиме зас­нування селищної премії ім. Юрія Шкрумеляка.

IMG_3311 [1]

Як данину шани і пам`яті своєму величному землякові присвятив робочу поїздку на могилу поета на Личаківському цвинтарі у Львові ланчинець, голова районної ради Василь Попович. Разом із колегами посадили чорнобривці, запалили свічку і спільно вирішили подбати у цьому році про облагородження такого пам`ятного і дорогого місця, передусім, для наших краян.

Василь Попович закликав до єдності, котра потрібна зараз у Державі, аби мали силу дати відсіч агресорові на сході. Як приклад єдності навів факт відновлення у Ланчині «червоної школи», в якій навчався Юрій Шкрумеляк. Нинішня молодь має вчитись на творах славного поета, котрий воював у лавах Січових Стрільців, пам`ятати Героїв Небесної Сотні, загиблих при обороні східних рубежів і тих вояків, котрі нині їх обороняють.

IMG_3303 [2]

Цікавими фактами, спогадами, роздумами навколо постаті Юрія Шкрумеляка поділилися доцент Коломийського педінституту, член НСПУ Микола Васильчук, дослідник його творчості делятинець (родом із Ланчина) Степан Голіней, член НСПУ Галина Христан. Для популяризації творчого доробку поета вони пропонують видати його твори у 3-5 томах (був підхорунжим, членом Пресової квартири УСС, секретарем одного з керівників УСС Гриця Коссака, брав участь у встановленні української влади у Ланчині у листопаді 1918-го), дослідити коломийські періоди життя і творчості (навчання у гімназії та у 1955-1957 роках – після повернення із заслання і спів­працю із сином письменника Андрія Чайківського та автором відомої «Понад Прутом моя Коломия» Хромеєм та іншими). Є пропозиція заснувати обласну літературну премію ім. Юрія Шкрумеляка, перевидати, зокрема, повість «Чета крилатих» та дитячі твори, передусім, із журналу «Дзвіночок», який він редагував, започаткувати щорічні віча біля пам`ятника у Ланчині, який має потопати у квітах від вдячних шанувальників поета. Михайло Іваночко, голова райорганізації ВО «Свобода», депутат районної ради подарував для майбутнього музею архівну світлину про вшанування 114-ї річниці письменника. Він переконаний, що дух і завзяття стрілецької доби, в якій гартувався Юрій Шкрумеляк, потрібні зараз на сході України, закликав вшанувати у рідному селищі пам`ять борців за волю України, відомих постатей в історії – Василя Косюка, колишнього голови Світового конгресу українців, митрополита і кардинала Михайла Левицького, перейменувати вулиці з іменами комуністичних ватажків.

Пісенно-мистецький та віршований вінок ювілярові-поету склали ланчинські і делятинські аматори. Серед них ведучі Орест Рогатинський і Тетяна Дем`янців, відомий гурт «Червлені пацьорки» та ансамбль хлопчиків «Стрільчик» із Делятинського НВК (кер. Володимир Черленюк), ланчинці Андріана Романюк, Вікторія Гресько, бібліотекар Любов Дутчак, надвірнянець Петро Тимінський, чоловічий вокальний ансамбль народного дому «Просвіта» під орудою директора Василя Цюрака, учнівські гурти ЗОШ І-ІІІ ст. та селищного дитсадка.

IMG_3266 [3]

У 1965-му молодому тоді ще учителю Яремі Оленюку запропонували намалювати портрет Юрія Шкрумеляка. І хоча довелося користуватися окремими світлинами і спогадами ланчинців, портрет на полотні прийшовся до душі 70-річному ювілярові, котрий визнав його найкращим серед уже наявних. Юрій Шкрумеляк надіслав художникові свої поетичні збірки, планував зустрітися з ним у Ланчині, та завадила хвороба. Про це, а також про свою працю над створенням скульптурного погруддя Юрію Шкрумеляку, яке урочисто відкрили у Ланчині у квітні 1995 року до його 100-річчя, на вічі розповів Ярема Оленюк.

Такими постатями, як Юрій Шкрумеляк, пишається український народ. Маємо шанувати своїх видатних людей, героїв-борців і дбати, аби про них все ширше ставало відомо у світі, бо талант – добро і багатство України.

Іван ГРИДЖУК «Народна Воля»

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2015/04/voleyu-sylnyj-i-nezlamnyj-2/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2015/04/IMG_3311.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2015/04/IMG_3303.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2015/04/IMG_3266.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.