- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Юні таланти з краю Лицаря усусів

Posted By Модератор On 25.05.2015 @ 15:03 In Культура | No Comments

У третю травневу неділю про свою роботу звітують гуртківці разом із наставниками Ланчинського центру дитячої та юнацької творчості. Цьогорічний звіт-зліт юних талантів із навколишніх надпрутських сіл проходив у час відзначення 120-річчя від дня народження великого ланчинця, письменника і громадського діяча, Лицаря усусів Юрія Шкрумеляка. Читачі більше знають його під придбаними ним майже трьома десятками літературними псевдонімами й криптонімами. Тому у залі народного дому містечка над Прутом не раз чулося ім`я поета-земляка та його невмируща муза.

Присутні мали змогу переглянути ще «тепле» видання вибраної поезії Юрія Шкрумеляка «Молитва за рідну мову» (видавництво «Нова Зоря»), упорядковане автором цих слів. Гуртківці із Білих Ослав, села Марійки Підгірянки, поклали у Ланчині гірлянду з ялинкових гілок, обперезану жовто-синіми стрічками, до пам`ятника побратимові нашої славної землячки.

Чи не перші рядки вір­ша Юрія Шкрумеляка «Ми українські діти», який вдало декламувала вихованка літературного гуртка Мар`яна Андрушко, стали девізом цього щорічного заходу, а може й більше – параду талантів: «Ми всі діти українські, // Український славний рід, // Дбаймо, щоб про нас маленьких, // Добра слава йшла у світ».

І справді. Славу не тільки Ланчину, а всій Україні з року в рік снують найменші члени шашкового гуртка (кер. Ігор Белдик). Про їх здобутки щоразу читаємо у «Народній Волі». І як не гордитися! Роман Залуцький – шестикласник, а вже срібний призер чемпіонату України із шашок-64 і п`ятий на чемпіонаті світу (Болгарія). Ланчинський другокласник Олександр Коваль – дворазовий чемпіон України із шашок-100, на чемпіонаті світу у Болгарії вже встиг завоювати бронзову нагороду, а на міжнародному турнірі у Польщі «хапнув» золото, змусивши організаторів змагань на чужині піднімати український державний прапор. Досягає успіхів із цього виду спорту його шестирічна сестричка Тетяна, в якої вже на грудях бронзова медаль чемпіонату України. Чи не про таке українське покоління мріяв і дбав шанований ювіляр Юрій Шкрумеляк?

Напередодні Великодня у Києві на третьому Всеукраїнському благодійному фестивалі-конкурсі «Квітуча Україна» ланчинський вернісаж складали вироби гуртківців профілю «народні промисли», які відзначені Дипломами І та ІІ ступенів у восьми номінаціях. Там, у стольному граді, вихованці хореографічного гуртка «Сонечко» (кер. У. Тиміцька) серед сотні представлених творчих номерів стали першими. Тепер у рідних стінах їх бурею оплесків винагороджували дорослі й малі за прекрасне хореографічне виконання танців «Черевички», «Ой, яка кирпата», «Баранята», «Вишенька-черешенька», «Рушники», «Танго» та інші.

У Ланчинському ЦДЮТ здавна культивують хореографічне мистецтво. Всіляко його леліють, дбають і розвивають у трьох вікових дитячих групах. Нещодавно додалася ще група дорослих, в яку ввійшли педагоги цього позашкільного закладу. Гарний приклад старших колег. Уже цієї неділі вони дебютували хореографічною композицією «Циганський танець».

Ведучі методист Мар`яна Яворська й культ­масорганізатор Андрій Микитин на сцену, прибрану рушниками, раз за разом запрошували до вокального співу 3-класницю із Ланчина Марічку Цюрак, 11-класницю із Білих Ослав Юлію Юсип, фольклорний ансамбль «Калинонька», які красувалися не тільки гарними піснями, але й вишитими кетягами калини на білосніжних сорочках. Без оплесків не залишилася Анета Швайко за прочитану поезію Т. Шевченка «Стоїть в селі Суботові». А декого захоплював майстер-клас гуртка вишивка стрічками (кер. Г. Тороус).

Словом, хто побував на цьому святі краси й обдарованості, як підкреслила методист інформаційно-методичного центру відділу освіти РДА Лілія Івасик, бачив наживо творчі здобутки дітей, усміхнені обличчя їх батьків та задоволення керівника установи Ярослави Недашківської. Відрадно, що в Ланчинському ЦДЮТ вміють і можуть так працювати. Як кажуть, дають раду і в навчальному процесі, і в збереженні у доброму стані старого шкільного приміщення.

Василь ЛЕВИЦЬКИЙ,

член НСЖУ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2015/05/yuni-talanty-z-krayu-lytsarya-ususiv/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.