- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Дати шанс тим, хто хоче об`єднатися

Posted By Модератор On 26.06.2015 @ 13:35 In Самоврядування | No Comments

У понеділок, 22 червня, робоча група за участі голови районної ради Василя Поповича, голови райдержадміністрації Олександра Кеніза, заступника голови РДА Богдана Зеленчука ще раз на засіданні робочої групи спільно із міським, сільськими, селищними головами, членами виконкомів, депутатами рад, у т. ч. і районної, обговорили проведення адміністративно-територіальної реформи в найважливішій її площині – утворення в нашому районі 5-ти об`єднаних територіальних громад із адміністративними центрами.

Понеділкова зустріч стала результативнішою і чітко окреслила реалії можливих і неможливих об`єднань населених пунктів на теренах Надвірнянщини, бо якраз напередодні у цих селах відбулися сесії, збори громади, сходи селян, а деякі провели опитування, що і дозволило скласти майже точну картину об`єднання громад.

Навколо Надвірної як адмінцентру № 1 не заперечила об`єднатися громада Гвозда, про що згідно з рішенням сесії та зустрічі з односельцями повідомив Гвіздський сільський голова Василь Половко; за приєднання – і назавизів­ці, хоча там сесія не відбулася, але на сході селян це підтримали. Від Мирного представників не було.

У Пнів`ї на спільному засіданні депутатських комісій сільської ради, сходах селян ухвалили відповідне звернення, яке зачитав Пнівський сільський голова Василь Гладиш. У документі йдеться про незгоду об`єднатися навколо Надвірнянської територіальної громади і висловлена готовність об`єднатися з Битковом і Пасічною (тобто три громади – Пнів, Битків, Пасічна).

За інформацією Стримбівського сільського голови Любомира Дубіщака, селяни на своїх сходах, оскільки сесія вирішила так, обговоривши питання, висловили бажання також зберегти громаду (бо мають негативний досвід об`єднання з Лоєвою). Ініціативна група с. Стримба «Відродження» підготує відповідне звернення. Проте, за словами сільського голови, у Стримбі ще чекають роз`яснення від районних посадовців і наразі питання залишається відкритим. У Лоєвій про об`єднання говоритимуть під час громадських слухань 28 червня. Згоду на об`єднання з Надвірною Верхнього Майдану дали відповідно на сесії сільради та сходах селян, про що повідомив Верхньомайданський сільський голова Михайло Колинецький. «За» об`єднання з Надвірною – села Лісна Велесниця і Парище, про що поінформували за результатами сесії та зборів громад депутати районної ради Ігор Білоган і Парищенський сільський голова Василь Магдич. Попри думку створити потужну громаду із трьох уже згаданих сіл, у Биткові все ж остаточно не визначилися, як пояснила секретар цієї ради Галина Годзюр.

У Молодкові, за словами члена робочої групи Степана Северилова, утрималися через відсутність запрошення від тієї громади, що має стати адмінцентром Надвірної. Молодківці чекають такого запрошення.

З адміністративним центром у Делятині №2 на громадських слуханнях вирішили об`єднатися зарічанці. У Білих Ославах на сходах селян одноголосно вирішили (і на сесії проголосували) створити самостійну об`єднану територіальну громаду, запросивши до себе Чорний Потік і Чорні Ослави. Цілковита невизначеність – у Чорних Ославах: одні – за адмінцентр у Делятині, інші – у Білих Ославах і т. д. Тому добровільне об`єднання у Чорних Ославах не пройде, висловив припущення Чорноославський сільський голова Василь Попович. Приєднатися до делятинців вирішила громада Чорного Потоку. Делятинський селищний голова Михайло Косило заявив, що запрошення до об`єднання розішлють громадам Заріччя, Чорного Потоку, Білих і Чорних Ослав.

Третє об`єднання – громада з адмінцентром у Ланчині №3. На зборах селян у Саджавці вирішено приєднатися до Коломийської міської ради. Добротівці дали «добро» на об`єднання з Надвірною, за дорученням яких про таке рішення поінформував голова виконкому Добротівської сільради Михайло Мельник. У Середньому Майдані, за словами Ольги Бевзюк – керівника села, через низьку явку ніякого рішення не ухвалили. У Красній під час письмового опитування 1300 селян вирішили… почекати, висловившись за збереження самостійної територіальної громади. Ланчинський селищний голова Михайло Іванюк закликав колег переступити особисті амбіції і наголосив, що чекає відповіді щодо об`єднання від сусідніх сільрад.

Запланований адмінцентр у Зеленій № 4. Як повідомила Бистрицький сільський голова Ганна Гав`юк, її односельчани вирішили провести громадські слухання і запросила представників від РДА.

На сесії сільради та зборах села у Пасічній висловилися проти будь-якого об`єднання і вирішили, що громада с. Пасічна – самодостатня й спроможна.

Зеленський сільський голова Віталій Хопта сказав, що на громадському обговоренні вирішили об`єднатися і надіслати запрошення громадам двох ближніх сіл.

Орієнтовний Переріслянський адміністративний центр № 5. У Волосові – «за» доцільність 5-ї об`єднаної тергромади, але варто визначитися з адмінцентром. У Гаврилівці підтримали створення цього 5-го куща. Камінчани зберуться на сесію цієї неділі. У Лісній Тарновиці – «за», але задумуються, де створити адмінцентр. У Тисменичанах вирішили жити і працювати самостійно, без жодного об`єднання. Цуцилів, Фитьків – також за створення 5-го адмінцентру, а  фитьківчани готові приєднатися до Переросля. Парище – вирішили до Надвірної.

У Перерослі на сесії та сходах селян дійшли висновку, що 5-та об`єднана тергромада має право  на існування і висловили готовність про об`єднання, затвердивши склад ініціативної групи.

Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович закликав громади, які бажають приєднатися до Надвірної, визначитися до 25 червня (до сесії міської ради) в офіційному порядку.

Голова районної ради Василь Попович зауважив, що таким чином, судячи з результатів сесій  і зборів селян, жодна громада може не відбутися. На думку керівника району, треба дати шанс створити об`єднану громаду із тих, які цього хочуть. Того ж дня результати зборів і рішення сесії представили на президії обласної ради 22 червня.

Остаточне слово про утворення перших територіальних об`єднаних громад у нашій області і в Надвірнянщині, зокрема, скаже 26 червня сесія обласної ради. За словами голови обласної ради Василя Скрипничука, депутати обласної ради не проти узаконювати рішення про створення об`єднаних громад.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2015/06/daty-shans-tym-hto-hoche-objednatysya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.