- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Ці мужні хлопці прагнуть справедливості

Posted By Модератор On 03.07.2015 @ 13:11 In Тема дня | No Comments

IMG_4504 [1]

Цю прописну істину, підтверджену часом і життєвим досвідом, взято минулого тижня за основу під час зустрічі воїнів АТО-жителів Надвірнянщини із районною владою під орудою першого заступника голови РДА Івана Тодорука та заступника голови РДА Богдана Зеленчука, заступника керівника апарату РДА Івана Бурія за участі представників Надвірнянської міської ради, управлінь та відділів РДА, громадських організацій, військового комісара Надвірнянсько-Богородчанського ОРВК Олександра Матьошка.

Мету зустрічі означив Іван Тодорук – з`ясування головних проблем АТОвців, допомога у вирішенні яких стане одним із пріоритетних напрямків роботи районної влади. Підкреслив доцільність створення ініціативної групи, яка б стала своє­рідним центром акумулювання проблемних питань мобілізованих і демобілізованих бійців. Це сприяло б оперативнішому реагуванню і пришвидшило б їх вирішення.

Начальник управління соцзахисту населення РДА Іван Гурмак поінформував, що у районі створена програма, яка передбачає матеріальну і фінансову підтримку учасникам АТО, конкретизував надану допомогу сім`ям загиблих військовослужбовців Юрія Барана, Владислава Файфури та бійця-добровольця ДУК «Правий сектор» Дмитра Ломея (про що «Народна Воля» уже інформувала). Цим сім`ям із райбюджету виділена також додаткова виплата на покриття витрат за навчання дітей. Із 18 поранених учасників 17-м надали допомогу – по 5 тис. грн., а також 88-м – по 1 тис. грн.

На минулій сесії затвердили зміни до Програми районної ради, де передбачені пільги. На жаль, ця програма поки що не має фінансового підкріплення, кошти вишукують і, можливо, під час перегляду виконання райбюджету за перше півріччя зможуть реалізовувати програму.

В управління соцзахисту населення РДА звернулось 29 АТОвців зі статусом учасника бойових дій. У них пільги на житлово-комунальні послуги – 75% від вартості – із державного бюджету.

Тому, підсумував Іван Гурмак, необхідно пришвидшити й іншим оформлення документів для отримання цього статусу, а також порекомендував пораненим оздоровлення у центрі реабілітації ветеранів ОУН-УПА «Говерла».

Голова БО «Надвірнянський благодійний фонд оборони» Богдан Вінтоняк розповів, що спочатку допомогли зі спорядженням бійцям 5-го батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» (майже 100 тис. грн.), 40 тис. грн. надали учасникам АТО, на черзі ще 16.

Подальший формат зустрічі – конструктивний діалог. Одні учасники спокійно, інші емоційно висловлювались про наболіле. Серед обговорюваних проблем: довготривале оформлення належного статусу для отримання пільг, виділення земельних ділянок, пільгові перевезення, оздоровлення, допомога у працевлаштуванні, психологічна допомога та ін.

Райвійськкомісар Олександр Матьошко, який брав безпосередню участь у проведенні АТО у батальйоні «Київська Русь», підтвердив довготривалість оформлення посвідчень і повідомив, що за Указом Президента України тепер дозволена їх видача обласними військкоматами. Процедура повинна стати простішою, то ж закликав із цим питанням звертатись безпосередньо до нього.

Заступник Надвірнянського міського голови Василь Василенко та секретар міської ради Тарас Пекарський довели до відома рішення сесії міської ради щодо виділення масивів для земельних ділянок учасникам АТО на вул. Рамішвілі та Богуна, але потрібен певний час для процедури оформлення документації. Напрацьовують і механізм для оплати комунальних послуг.

Головний лікар ЦРЛ Сергій Ємельянчук акцентував на безкоштовному лікуванні тільки стаціонарно і тільки наявними препаратами. Начальник відділу у справах молоді та спорту РДА Христина Богуславець запросила на оздоровлення у табори дітей учасників АТО, для чого потрібно подати заяви від батьків.

Про пільгові перевезення демобілізованих бійців розмову, очевидно, продовжать із перевізниками, а про виділення земельних ділянок для будівництва, ведення сільського господарства і садівництва – із сільськими і селищними головами. Інформація заступника начальника відділу Держземагентства у Надвірнянському районі Сергія Рудяка не задовольнила присутніх. Тож індивідуальний підхід виділення земельних ділянок як у населених пунктах, так і за їх межами необхідний у кожному випадку.

Серед АТОвців лідером визнали Андрія Лисканюка. Для координації проблемних питань просили виділити посадовця від районної влади.

Хвилиною мовчання вшанували полеглих захисників суверенітету України у боях на східних рубежах. Виконали Гімн України і розійшлися з надією, що такі зустрічі стануть щомісячними і дієвими, що не скаржитимуться матері бійців, як одна із них під час зустрічі, на байдужість чиновників. Можливо, тоді й остаточно скресне крига недовіри цих мужніх хлопців до влади усіх рівнів. Можливо, тоді вони й позитивно відгукнуться на прохання військового комісара допомогти в організації мобілізації й призову. А поки що в їхніх очах і словах – нотки болю і прагнення справедливості.

***

Детальна інформація про соціальні гарантії учасникам АТО – у «Народній Волі» від 26 червня ц. р.

Орися СПІВАК (текст), Василь ІВАСЮК (світлина) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2015/07/tsi-muzhni-hloptsi-prahnut-spravedlyvosti/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2015/07/IMG_4504.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.