- Народна Воля - http://volya.if.ua -

У його образах – мистецькі таїни

Posted By Модератор On 02.10.2015 @ 13:16 In Культура | No Comments

Членові Національної спілки художників України Яремі Оленюку із Ланчина 4 жовтня виповнюється 75 літ. У його творчому доробку більше 100 книжок з ілюстраціями та художнім оформленням.

Коли приглядаєшся-розкошуєш оком, серцем і душею до картин, ілюстрацій, портретів, автором яких є Ярема Оленюк, то відчуваєш направду щедрий глибинний зміст краси людського життя та його символів. Уміє він у свої образи закодувати своєрідні промінці-відблиски, які не кожен спроможний збагнути, не будучи посвяченим у мистецькі таїни.

Шкільний спогад на початку 1970-их у Ланчинській десятирічці торкається епізоду, коли я десятикласником готував розповідь-зарисовку «Палітра його життя» про Ярему Оленюка до всеукраїнської газети «Культура і життя». Ярема Васильович у неквапливій манері розповідав, мов би розкладав по життєвих і творчих поличках свої твори, думки, оцінки. І все було б гаразд, як би не прикра неточність. Через механічно-помилкове написання по-батькові відомого художника, котрим захоплювався мій співрозмовник, редакція засумнівалась-відмовила у публікації мого допису. Тепер через чотири десятиліття мушу й намагаюся подати слово про художника, майстра, митця, учителя, людину об`ємнішими, ваговитішими штрихами.

Такою Шевченкіаною і Довбушіаною, яку створив Ярема Оленюк, рідко хто з ним творчо позмагається. І як підсумок торік у Львові вийшла книжка авторського колективу «Віще слово Тараса Шевченка», яку збагатили Оленюкові ілюстрації «Кобзар», «Гайдамаки», «Думи», «Знайдеш у гаї тую калину», «Чумак», «Тополя», а також кілька портретних прочитань образу Поета. Прикрасили твори Яреми Васильовича й ошатний фотоальбом «200 років від дня народження Тараса Шевченка» (Борислав, 2014), виданий з ініціативи директора тутешнього  медичного коледжу Гната Пітули.

Окрім історичних національних постатей Олекси Довбуша, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Юрія Федьковича, Павла Чубинського, Михайла Вербицького, Василя Стефаника, Богдана і Левка Лепких, Юрія Шкрумеляка, Сидора Воробкевича, Василя Гренджа-Донського, Сильвестра Яричевського Ярема Оленюк майстерно проілюстрував твори Гната Хоткевича, Марійки Підгірянки, академіків Володимира Грабовецького і Володимира Качкана, Тараса Мельничука, Степана Пушика, Ярослава Дорошенка, Євгенії Лещук, Нестора Чира, Надії Попович, Ірини Яцури, Романа Киселюка, Василя Равлюка, Михайла Михальчука, Галини Христан, Василя Дранчука, Богдана Кучера, Володимира Пушкара, Степана Писуляка та інших. Відгукуючись про його творчість, член НСПУ, професор Дрогобицького педагогічного університету ім. Івана Франка Микола Зимомря зазначає, що «Ярема Оленюк привніс чимало новаторського стосовно ідеї наскрізної логіки такої світобудови, яка у його трактуванні є багатозначною і впорядкованою у сполуці з образом Матері-Берегині, тобто незнищенної України». Його портретом Тараса Шевченка проілюстрована об`ємна стаття «Полум`яний заклик Шевченкового заповіту» відомого діяча національно-визвольного руху Петра Дужого у всеукраїнській газеті «Шлях перемоги» (11 березня 1995 р.), автор якої називає Кобзаря Духовим Батьком українського народу, Голов­ним ідеологом волелюбної України.

Окремий ваговитий пласт творчості – пам`ятник поетові Січового Стрілецтва Юрію Шкрумеляку у Ланчині (Оленюк – автор скульптурного погруддя), відкритий на честь 100-річчя у квітні 1995 р., портрет письменника та ілюстрації до його творів. Заслужений діяч мистецтв України, професор Інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. В. Стефаника Богдан Губаль відзначає, що цей «пам`ятник створений на належному мистецькому рівні. Збережено зовнішню схожість поета, а також талановито відтворено багатий внутрішній світ у задуманому погляді з твердою упевненістю своїх переконань у боротьбі за незалежність України, за кращу долю свого народу». Прикметно, що за творчий доробок про Поета Ярема Оленюк першим удостоєний премії Надвірнянської районної ради ім. Юрія Шкрумеляка 2015 р. у номінації «Патріотичне і духовне виховання». Цю премію голова районної ради Василь Попович, котрий підтримав пропозицію ініціативної групи про її заснування, урочисто вручив знатному художникові 13 вересня під час ХХІІ Міжнародного Гуцульського фестивалю у Надвірній. У рамках районної галузевої програми з книговидання для видання творів Яреми Оленюка у цьому році виділено 10 тис. грн.

IMG_6367 [1]

Твори художника в ілюстрованих ним книжках видавали у Львові, Ужгороді, Чернівцях, Коломиї, Івано-Франківську, Надвірній і, навіть, є декілька книжок в Італії. У цих же містах, а також у рідному Ланчині, Яремчі мав персональні творчі виставки. Його знають як автора дизайну десятка медалей обласного рівня нагороджень, зокрема, найвища «За заслуги перед Прикарпаттям», а також для лауреатів облпремії ім. В. Стефаника та ін. Окремі його твори знаходяться у приватних колекціонерів України, Литви, Польщі, Італії, Канади, Австралії, Росії та ін. Його творчість відзначена двома срібними медалями (Київ), бронзовою і позолоченою медалями (Москва). Він – лауреат Всеукраїнського конкурсу «Книга України» за оформлення книги про Надвірнянщину «Страгора», премій – обласної ім. Василя Стефаника та районної ім. Надії Попович, а також районної премії за ілюстрації у журналі «Німчич» (Вижниця, Чернівецької обл.). Тридцять літ віддав праці учителя образотворчого мистецтва та креслення у Ланчинській середній школі. Відзначений Грамотою Міністерства освіти України, відмінник народної освіти України, має звання «Вчитель-методист».

Як журналіст і редактор високо оцінюю і ціную Оленюкову ілюстрацію «Поклик поколінь» (Довбушеві опришки, повстанці 1940-1950-их та новітні борці за демократичне оновлення), яка відкрила 7 червня 1990-го перше число нашого «Вісника Надвірнянщини» (згодом «Народна Воля»), а також малюнок-бренд літстудії «Бистрінь» та ілюстрації у книзі «Страгора» до новел нашого земляка, члена Спілки письменників України Василя Левицького із Красної, котрий у віці Ісуса передчасно покинув цей світ.

2 [2]

Сам ювіляр-художник послуговується у своєму житті і творчості тезою про те, що славна історія нашого народу надихає його на творчу працю, мета якої – патріотичне виховання молоді, бо є чим гордитися і брати приклад на життєвому шляху. І скромно додає: «Маю ще багато планів». Направду, є славними і мистецькоодухотвореними куточки на нашій землі – село Смерклів у Тлумаччині і наш Ланчин. У першому народився, у другому творить Художник від Бога. Щедрого Вам, пане Яремо, творчого мистецького ужинку!

Іван ГРИДЖУК «Народна Воля»

Роман Киселюк,

член Національної спілки письменників України

– Ярема Оленюк – яскрава особистість як художник, щира людина, дружба і товаришування з якою мене поєднує не один рік і надихає на нові творчі задуми. Що характерно, ця приязнь передається взаємно. У мистецтві, а особливо у графіці, станковому живописі Ярема досягнув звіданих вершин. Та мало хто знає, як скромно живе він і якими зусиллями досягнув успіху. Його одержимість митця надихає і мене. Тому особисто беру приклад зі свого багатолітнього товариша. За більш як піввіку своєї творчої праці Ярема втілив-проілюстрував у 300-сторінковому альбомі (на жаль, не виданому поки що через нестачу коштів) понад сотню творів різних авторів – від Тараса Шевченка до наймолодших у пору нашої незалежності. У всіх моїх 9 книгах – від першої «Камінь Довбуша» у 1995-му до «Святе ім`я Твоє» (2015 р.) він влучно і майстерно розкрив їх внутрішній зміст, своєрідно підсиливши їх образність та емоційне сприйняття.

Я дуже вдячний долі, що звела мене з ним, і тішуся, що у мене є такий близький товариш, друг і митець. Шановний Яремо Васильовичу! Величних Тобі днів і щасних планів, Друже і Майстре, творчих успіхів і міцного здоров`я! Маєш ще творити до ста літ!


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2015/10/u-joho-obrazah-mystetski-tajiny/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2015/10/IMG_6367.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2015/10/2.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.