- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Домашнє завдання – стратегічний план та статут об`єднаних громад

Posted By Модератор On 28.01.2016 @ 14:16 In Самоврядування | No Comments

В Івано-Франківську позавчора відбулась прес-конференція Громадянської мережі «ОПОРА» на тему «Формування стратегічного плану об’єднання громад як інструменту сталого розвитку об’єднаних громад в умовах децентралізації».

Проект «Стратегія об’єднаних змін (Формування стратегічного плану об’єднання громад як інструмент сталого розвитку об’єднаних громад в умовах децентралізації)» впроваджують Громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку» (м. Вінниця) у партнерстві з Громадянською мережею «ОПОРА» (представництво в Івано-Франківській області). Проект реалізовують на території Надвірнянського району і він має на меті формування плану економічної спроможності (Стратегічного плану) та інструментів управління громадою (Статут) активом об’єднаних громад та експертним середовищем цих громад.

У прес-конференції взяли участь Іван Маруняк – координатор Представництва Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області, Олег Левченко – експерт, виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», Зіновій Андрійович – Надвірнянський міський голова, Богдан Зеленчук – заступник голови РДА

В Україні впроваджують реформу децентралізації, яка передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки і школи, лікарські амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру. Європейський і світовий досвід свідчить, що місцеві проблеми можуть ефективно вирішуватись тільки на місцевому рівні. Найбільшою проблемою в Україні сьогодні є сприйняття громадськістю, особливо на місцевому рівні, змісту реформ, інструментів реформ та наслідків реформ. Відповідно, існує проблема з інформуванням, проблема в якісному діалозі з тими, котрі готують реформи, і з тими, котрі безпосередньо впроваджуватимуть реформи, та з користувачами реформ.

Розробка Стратегічного плану та Статуту об’єднаних громад, які розроблятимуть спільно з представниками громад у рамках проекту, дасть можливість сформувати проекційне бачення функціювання об’єднаних громад у практичному ключі. Діяльність у рамках проекту направлена на створення міжсекторального партнерства (влада-бізнес-громада) для максимального залучення громадян у процес підготовки стратегічних планів та статутів об’єднаних територіальних громад, в яких вони проживають. Дана діяльність сприятиме розумінню процесів у громаді, формуватиме довіру та відповідальність за процес реалізації розроблених документів. У кожній із 3-х територіальних громад проекту – Делятинська, Ланчинська, Надвірнянська – сформовані робочі групи пропорційно з представників влади, бізнесу (місцеві підприємці, представники кооперативів) та громади (ГО, регігійних громад, місцеві активісти).

Напрацьовані матеріали будуть використані органами місцевого самоврядування цих трьох та ще двох територіальних об`єднаних громад нашого району для подальшого прийняття та використання у роботі. Робочі групи, створені у громадах, братимуть участь у роботі моніторингової групи з впровадження стратегічного плану та участі у розробці операційного плану впровадження стратегії. Розроблені документи використають для формування діяльності новостворених органів місцевого самоврядування. На основі розроблених документів передбачена розробка промоційної кампанії вигоди об’єднання можливих сценаріїв розвитку. Регіональне експертне середовище сприятиме поширенню і становленню кроків реформування як в цілому громад, так і реформи в окремих галузях функціонування громади (адміністративні послуги, медицина, освіта, економіка).

Підтримку проекту «Стратегія об’єднаних змін (Формування стратегічного плану об’єднання громад як інструмент сталого розвитку об’єднаних громад в умовах децентралізації)» громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку» (м. Вінниця) у партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» (координатор Тарас Олендій) здійснюють у рамках  програми  ЄС  «Підтримка  реформи  місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства у партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

На думку учасників прес-конференції, процес утворення об`єднаних територіальних громад дещо сповільнився внаслідок недостатньої інформаційно-роз`яснювальної роботи і певних початкових ризиків. Адже, за висловом Олега Левченка, люди хочуть уже «готового піджака», а ми «одягаємо недошитий піджак і зобов`язані дошити його», тобто треба думати про якнайширший і найпредметніший діалог з жителями сіл і селищ. Варто при цьому долати і роз`яснювати вузькоамбіційні претензії керівників окремих сільських нинішніх громад, котрі не зацікавлені у процесі об`єднання.

Редакція «Народної Волі» готова вислухати й оприлюднити думки, пропозиції, сумніви, рекомендації, побажання жителів району, керівників органів місцевого самоврядування щодо процесу об`єднання територіальних громад у Надвірнянщині з позиції об`єктивності, державної необхідності і відповідності європейським стандартам.

Іван ГРИДЖУК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/01/domashnje-zavdannya-stratehichnyj-plan-ta-statut-objednanyh-hromad/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.