- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Величаймося!

Posted By Модератор On 20.05.2016 @ 12:39 In Україна | No Comments

Події травня, відгуки про які оглядаємо, всеоб`ємно, навіть всепланетарно, на нашу думку, засвідчують силу, волю, державність, національну ідентичність та незламність України.

Цьогоріч 19 травня, тобто, у третій четвер травня відбулася акція Всесвітній день вишиванки, яку підтримали у понад півсотні країн світу. Зокрема, вишиванки одягнули у Грузії, Чехії, Німеччині, США, Канаді, Литві, Латвії, Польщі, Казахстані, Росії, Франції, Румунії, Словаччині, Фінляндії, Норвегії, а також у далеких від України державах – Тайланді, Мексиці, Шотландії, Єгипті, Південній Африці, Португалії, Ізраїлю, Аргентині, Бразилії. Хоча в Україні це свято досі не затверджено офіційно, але лишається в силі пропозиція оргкомітету засновників свята, серед яких Леся Воронюк, Олександр Ткачук, Михайло Павлюк, Сергій Бостан, Ірина Чорна, Оксана Добржанська, який впевнений, що Президент України Петро Порошенко (він, до речі, минулого року почув такий заклик і одягнув вишиванку) все-таки затвердить офіційно третій четвер травня щорічним Всесвітнім днем вишиванки і зробить його святом державного значення.

Вишиванка – органічна складова життя та культури українців. На вишитій сорочці як на одній із вагомих складових української культури, історії та мистецтва можна сконцентрувати просвітницьку та виховну роботу. Важливо, на думку організаторів, щоб день вишиванки завжди проходив у будень і що на цей день не припадають передвеликодній піст і сам Великдень, щоб була можливість влаштовувати народні гуляння і щоб це не суперечило релігійними принципам громадян. Акція зі вшанування вишиванки розпочалася зі студентської ініціативи на факультеті історі, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича у 2006 році. У 2014-му це свято вийшло за межі нашої країни і стало Всесвітнім днем вишиванки, яке торік підтримало 38 країн світу. Минулого тижня у Києві відбулася прем`єра «Спадок нації» – першого повнометражного документального фільму про вишиванку, в якому своїми свідченнями поділилися представники діаспори із 5 країн світу. Показ фільму відбудеться у Львові, Чернівцях, а також за кордоном.

До слова, вчорашній день працівники виконавчого апарату районної ради і райдержадміністрації, ряду освітянських і поштових колективів, чимало краян провели у вишиванках. Відрадно, що на шостій сесії районної ради її голова Іван Гурмак закликав краян підтримати почин благодійного фонду «Свобода. Гідність. Перемога» та волонтерської сотні «Добра Воля» щодо збору вишиваних сорочок для дітей українців на сході країни.

***

7 травня у сквері неподалік головного храму Полтави – Свято-Успенського кафедрального собору – й хати-садиби Івана Котляревського відбулася велелюдна церемонія відкриття майже 7-метрового пам`ятника видатному гетьману Іванові Мазепі попри багаторічні протистояння і часткове його пошкодження зловмисниками перед відкриттям 4 травня. На урочистостях з цієї нагоди Президент України Петро Порошенко відзначив, що замість російської анафеми Іванові Мазепі сьогодні належить справжня українська слава, бо саме сьогодні важливо раз і назавжди відновити історичну правду і берегти її як вагому складову нашої ідентичності.

***

Сусанна Джамаладінова, відома як співачка Джамала, з піснею «1944» перемогла на пісенному конкурсі «Євробачення-2016», отримавши 534 бали за результатами голосування національних журі країн-учасниць і смс-голосування глядачів. Пісня Джамали про масову депортацію кримських татар – як випад проти Росії, як навмисне нагадування путінському режиму про злочини сталінізму. Особливо боляче це Росія оцінила з огляду на незаконну анексію Криму та влаштовані репресії проти кримських татар. Таким чином, у 2017-му Україна прийматиме черговий фінал конкурсу «Євробачення».

***

У центрі Києва 17 травня ц. р. під час ремонту сходів біля Десятинної церкви знайшли залишки палацу князя Володимира Великого, зокрема, частину фундаменту південного палацу, побудованого наприкінці Х століття. Його споруджували одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира, – прокоментував науковий співробітник Інституту археології НАН України Віталій Козюба. Фундамент палацу є найдавнішою кам’яною спорудою періоду Київської Русі у Східній Європі, яку можна побачити.

Фахівці музею історії Десятинної церкви вже розробили концепцію музеєфікації, але ще потрібні експертні висновки від археологів та інших фахівців, а після отримання проектної документації від замовника потрібно ще визначити, у кого на балансі буде цей об’єкт. А поки питання ще не вирішилося, фундаменти потрібно вберегти від руйнування, – прокоментували факт знахідки у КМДА. Загальна площа палацу становила орієнтовно 500 кв. м (довжина стін – 40 на 6 м). Зі збережених 7 метрів для огляду відкриті 5 м. Глибина фундаменту – 1 м.

***

Майже 20 тисяч австралійців у м. Перта зустрічали український літак супер-ваговик 640-тонний Ан-225 «Мрія». Це був перший переліт нашого літака на найвіддаленіший континент. Щоб доставити туди на спецзамовлення 135-тонний електрогенератор, ваговик пробув у дорозі немало днів, вилетівши 10 травня із київського аеропорта у Гостомелі, і зробив кілька зупинок на дозаправку в Туркменістані, Індії і Малайзії. Українського гіганта, який має на своєму  рахунку 240 світових рекордів і є найбільшим та найпотужнішим транспортним літаком, до того ж в єдиному екземплярі, зустрічали в Австралії з величезним захопленням. Для місцевої громади це стало справжнім святом, декотрі гості були у національному одязі, а пілоти з вікна своєї кабіни розгорнули український прапор. Літак можна назвати феноменом і дивом українського літакобудування. З його габаритами: довжиною – 84 м., розмахом крил – 88,4 м., висотою, що сягає 6-поверхівки, – 18 м., він має швидкість 800 км у год., ту ж, що й пасажирські літаки, і може піднятися на 11-кілометрову висоту.

***

Тернопільска обласна рада з метою поновлення справедливості днями прийняла звернення до Президента України та Уряду з проханням скасувати нормативні акти, згідно з якими комплекс Почаївської Лаври був незаконно (без згоди обласної ради, що порушував закон про місцеве самоврядування) вилучений зі спільної власності територіальних громад Кременецького району і переданий у відання Держкомітету будівництва й архітектури, а також повернути їй статус державного заповідника та відновити роботу тимчасової контрольної комісії обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в Почаєві УПЦ Московського патріархату. Повернення українській святині статусу визначної пам`ятки духовності та культури українського народу надто актуальне, бо у 2013-му уряд Януковича позбавив її заповідного статусу, а комплекс споруд відразу на 49 років передав в оренду чоловічому монастирю УПЦ МП.

***

Всесвітньо відому Золоту пектораль із царського поховання (V ст. до н. е.) експонують у Музеї історичних коштовностей України, розташованого у Києво-Печерській лаврі. Зараз у колекції – 56 тисяч експонатів – виробів, створених у період із ІІІ тисячоліття до н. е. до ХIV ст. н. е. Згадану Золоту пектораль, в якій зашифровані послання древніх скіфів, знайшов відомий історик і археолог Борис Мозолевський 21 червня 1971 р. в кургані Товста могила у Дніпропетровській області.

Іван ГРИДЖУК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/05/velychajmosya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.