- Народна Воля - http://volya.if.ua -

День депутата

Posted By Модератор On 08.07.2016 @ 13:39 In Влада | No Comments

Позавчорашній День депутата, як завжди, насичений, дискусійний і конструктивний. Мета його – попередній розгляд матеріалів сьомої сесії районної ради сьомого скликання, яка відбудеться 14 липня.

Перед розглядом сесійних питань голова районної ради Іван Гурмак повідомив про звернення жителів м. Надвірна, зокрема, із вулиць Кармелюка, Ярослава Мудрого, Набережної, О. Пчілки, Гонти, та ін. щодо ремонту об`їзної автомобільної дороги вул. Кармелюка і надав слово одному із представників громадськості щодо цієї проблеми.

Надвірнянець Андрій Терлецький поінформував про жахливий стан дороги, яку не ремонтують майже 20 років. Оскільки це дорога обласного значення, вона повинна відповідати встановленим стандартам, обов`язково із твердим асфальтним покриттям. А дорожнє покриття нині у такому стані, що про належність цієї дороги до обласного підпорядкування навіть недоречно згадувати. Тому її необхідно або зарахувати до міських доріг або якимось іншим чином вирішувати проблему. Покриття настільки жахливе, що після дощу по багнюці неможливо пройти. Підсохнувши, вона перетворюється на пилюку, яка настільки утруднює видимість, що створює аварійну ситуацію як для водіїв, так і для пішоходів. Не у кращому стані тротуар і місток. Від містка залишилась тільки сітка з арматурою, яка може спричинити нещасні випадки. Транспорт їздить різнорідний, містки розраховані для лісовозів, а не для 40-тонних і більших вантажівок. Такий цілий букет описав Андрій Терлецький і додав, що дорогу перекрили, але не відчули належної реакції від обласних служб і влади, тому перекриватимуть її й надалі, а також дорогу на ТК «Буковель» щодня на декілька годин до вирішення питання ремонту дороги. Доповнила виступ і перелік проблем надвірнянка Любов Ільницька.

Заступник начальника Служби автомобільних доріг Івано-Франківської області Михайло Новосільський також висловив стурбованість станом дороги. В області половину доріг у такому стані. 9 років не виділяють коштів на їх капітальний ремонт (повністю заміна дорожнього покриття). Кошти, які виділяють уже 9 років – тільки на експлуатаційне обслуговування дороги (ямковий ремонт, який неефективний). Наші дороги уже 30-40 років не ремонтували капітально. Однак, є перспективи: Уряд виділив 19 млрд. грн. на фінансування дорожніх робіт, у нашій області також розроблена стратегія, в якій цьогоріч передбачено ремонт дороги від Івано-Франківська до Чернівців, завершують роботи у районі Яблуницького перевалу. З часом дійде черга і до місцевих доріг. Щодо об`їзної дороги у Надвірній. Частково роботи виконані торік, але дорога дійсно потребує ремонту, для якого нині коштів немає (майже 25 млн. грн.). Можна виділити до 300 тис. грн., щоб відремонтувати відрізок дороги із найбільшою запиленістю.

Після озвучення такої позиції Михайло Новосільський разом із обласними та районними автодорівцями, громадськістю вирушили на місце необхідного ремонту, запросивши представників Надвірнянської міської ради. Від районної ради їх супроводжував депутат Сергій Штогрин, котрий опісля уточнив, що на конкретний план дій щодо ремонту вул. Кармелюка Службі автодоріг області громада дала 10-денний термін.

***

Продовжуючи День депутата, голова районної ради Іван Гурмак повідомив про зняття з порядку денного питань про хід виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку району за перше півріччя 2016 р. та районних цільових програм, затверджених районною радою. Тому одразу заслухали начальника управління фінансів РДА Михайла Обідняка про внесення змін до рішення районної ради від 21 грудня 2015 р. «Про районний бюджет на 2016 рік». Головну увагу зосередили на спрямуванні головним розпорядникам коштів у сфері освіти, культури, соціального захисту та ін. перевиконання дохідної частини районного бюджету за результатами першого півріччя ц. р. – 12877,2 тис. грн.

Критичну ситуацію щодо поводження із твердими побутовими відходами на території району охарактеризував заступник голови РДА Богдан Зеленчук, нагадавши, що полігон ТПВ в урочищі «Кар`єр» с. Пнів повністю вичерпав свій ресурс і закритий на рекультивацію. Вивезення сміття та його утилізацію поки що проводять на полігонах с. Рибне Тисменицького району, у Старих Богородчанах та Коломиї. Із 2013 р. тривають пошуки земельної ділянки для облаштування полігону ТПВ у районі, про що «Народна Воля» постійно інформувала, як і про преспективи сміттєсортувальної лінії в урочищі «Чобіток» м. Надвірна. Як повідомив Богдан Зеленчук, Надвірнянська міська рада уже вдруге не визначила переможця під час тендеру на будівництво цієї лінії. З приводу цього прозвучала пропозиція залучити до проведення тендерів аудиторську службу. Запропоновано на сесії 14 липня ц. р. з цього архіважливого питання прийняти конкретне рішення і цим самим зняти пов`язану з ним соціальну напругу.

Богдан Зеленчук також доповів про виконання депутатських запитів; підготовку бюджетних установ району до опалювального сезону 2016-2017 років; внесення змін до рішень районної ради щодо надання пільг реабілітованим громадянам, інвалідам 1-ї та 2-ї груп по зору і дітям-інвалідам до 18 років та ще 8 програм; надання згоди на проведення конкурсу на право оренди приміщень котелень та ін.

Начальник відділу освіти РДА, депутат Степан Северилов запропонував оновлене Положення про нагородження одноразовими стипендіями учнів-переможців та преміювання учителів, котрі їх підготували.

На розсуд депутатів заступник керівника виконавчого апарату районної ради, голова профільної депутатської комісії Василь Андрейчук представив аргументи реорганізації, зміни найменування юридичної особи та затвердження нової редакції Статуту комунального закладу «Надвірнянський центр дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді», а також Положення про відзнаки районної ради та внесення змін до рішення районної ради «Про програму розвитку місцевого самоврядування на 2016-2020 роки». Про передачу приміщень в оренду доповів голова Фонду комунального майна району Іван Коцько, а про передачу матеріальних цінностей – заступник голови районної ради Ігор Писклинець.

Голова районної ради Іван Гурмак озвучив запропоноване закріплення депутатів за населеними пунктами.

У Дні депутата взяли участь голова РДА Олександр Кеніз, керівники відділів та управлінь РДА, місцеві ЗМІ.

Обговорення матеріалів сесії продовжили на засіданнях постійних депутатських комісій районної ради, які засідатимуть і 8 липня, а 11 липня – президія районної ради.

Орися СПІВАК «Народна Воля»

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/07/den-deputata-3/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.