- Народна Воля - http://volya.if.ua -

У Надвірній відкрили Центр допомоги учасникам АТО

Posted By Модератор On 29.07.2016 @ 13:12 In Тема дня | No Comments

IMG_0571 [1]

Він став другим серед районних центрів Прикарпаття

На виконання Указу Президента України від 18.03.2015 р. № 150/2015 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції», розпорядження Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 15.03.2016 р. № 136 «Про невідкладні заходи щодо покращення надання допомоги учасникам АТО та членам їх сімей», з метою надання допомоги учасникам антитерористичної операції, сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції, а також у зв’язку з необхідністю координації дій органів виконавчої влади, інших державних організацій, органів місцевого самоврядування, волонтерів та громадських організацій, які надають допомогу учасникам антитерористичної операції та їх сім’ям, розпорядженням районної державної адміністрації від 19.04.2016 р. № 117 «Про створення районного центру допомоги учасникам антитерористичної операції при Надвірнянській районній державній адміністрації» створено центр допомоги учасникам АТО. 14 липня районна рада прийняла рішення щодо виділення приміщення для його розміщення.

IMG_0575 [2]

Таку інформацію озвучено під час урочистого відкриття Центру 22 липня ц. р. Відправили Молебень та освятили приміщення декан Надвірнянський УПЦ Київського Патріархату митрофорний протоієрей Олег Траско, настоятель храму Покрови Пречистої Діви Марії Юрій Зеленчук, молитовно випрошуючи ласк Господніх для зміцнення здоров`я воїнів АТО та благословляючи належну роботу Центру.

Голова громадської організації учасників АТО «Крук» Андрій Лисканюк коротко констатував зроблене і закликав до ширшої всебічної допомоги, співпраці та єдності, бо разом ми – сила.

Заступник голови громадської організації воїнів АТО, депутат обласної ради Василь Сенатович відкриття Центру назвав великою справою, але, на його думку, назвати його треба Центром допомоги учасникам російсько-української війни. Велика справа, бо буде куди конкретно звернутися воякам зі своїми наболілими проблемами. Висловив також тривогу щодо сумної статистики у зоні проведення АТО на сході України, коли щоденно гинуть по декілька наших бійців. Але на відміну від нещодавньої трагічної загибелі журналіста у Києві, їхня смерть залишається сухою статистикою. Із болем відгукнувся і про загибель командира роти 93-ї окремої механізованої бригади Володимира Цісика із позивним «Оса», тіло якого нелегко було доставити додому у Закарпаття, а у той час один із кандидатів на довиборах до Верховної Ради України організовував безкоштовні екскурсійні поїздки на відомий гірськолижний курорт.

Керівник Центру допомоги учасникам антитерористичної операції при облдержадміністрації Наталія Сербин обгрунтувала мету створення таких центрів як координаційних для спільних відповідей на виклики сучасної історії. Створені центри – державні, адже учасники АТО представляють і захищають нашу державу. Нарікати на проблеми – мало, потрібні конкретні дії, підкреслила вона і подякувала усім АТОвцям, закликавши до співпраці.

В урочистому відкритті Центру взяли участь голова райдержадміністрації Олександр Кеніз, голова районної ради Іван Гурмак, їх заступники Богдан Зеленчук та Ігор Писклинець, заступник голови ОДА Ігор Пасічняк, заступник директора департаменту соціальної політики ОДА Віталій Яворський, Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, депутати обласної, районної і міської рад, координатор обласного інформаційного центру учасників АТО та їх сімей Володимир Веркалець, представники загонів «Народної Самооборони» області і району, політичних партій, громадськості.

Його облаштували у рамках відповідної районної програми із надання допомоги учасникам АТО, посприяли у цьому також комунальні організації Надвірної, а також керівництво і працівники управління соцзахисту населення РДА.

Центр допомоги учасникам АТО – допоміжний орган при райдержадміністрації утворено з метою забезпечення взаємодії органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, волонтерських та громадських організацій при вирішенні проблемних питань і потреб учасників АТО та їх родин.

Основні його завдання – збір та обробка інформації щодо проблемних питань і потреб учасників АТО та їх родин; підготовка пропозицій щодо вирішення проблемних питань учасників АТО; моніторинг стану вирішення питань лікування, реабілітації, соціального захисту та їх адаптації.

IMG_0652 [3]

Центр надаватиме консультативну допомогу та сприятиме учасникам АТО щодо: отримання документів, необхідних для надання відповідного статусу згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; отримання пільг та соціальних гарантій; лікування, реабілітації, адаптації; виділення земельних ділянок; праце­влаштування, професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації; інших питань соціального захисту.

Центр проводитиме інфор­маційно-роз’яснювальну роботу з представниками громадських об’єднань ветеранів війни та учасників АТО, волонтерських організацій, волонтерами, організовуватиме освітні заходи для учасників АТО з метою поширення інформації про їх соціальні права та гарантії, збиратиме, узагальнюватиме та подаватиме  голові районної державної адміністрації інформацію щодо пропозицій громадських об’єднань ветеранів війни та учасників АТО, волонтерських організацій з вирішення питань, які мають важливе суспільне значення і пов’язані із захистом прав, свобод і законних інтересів учасників АТО та їх родин.Тому їх запрошують сюди.

Адреси Центрів АТО:

м. Надвірна, майдан Шевченка, 41. Координатор – Світлана Михайлюк; 76004 м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 21; тел.: 068-453-88-28; 066-456-03-67; 093-255-18-82; e-mail: center.ato.if@ukr.net.

Орися СПІВАК (текст), Василь ІВАСЮК (світлини) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/07/u-nadvirnij-vidkryly-tsentr-dopomohy-uchasnykam-ato/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/07/IMG_0571.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/07/IMG_0575.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/07/IMG_0652.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.