- Народна Воля - http://volya.if.ua -

На межі тисячоліть

Posted By Модератор On 19.08.2016 @ 12:16 In Україна | No Comments

Роздуми пересічного українця

про злети і падіння держави за роки незалежності

Необхідно переорювати або заново орати політичну землю у державі:

1. Закон один для всіх, починаючи від Президента і закінчуючи рядовим громадянином (для цього, найперше, потрібна відповідна політична  воля). Вибіркове правосуддя веде до напруження у суспільстві, підриває основи державності і, навіть, породжує «феномен самосуду». На сьогодні вкрай потрібні Закон про імпічмент Президента; новий виборчий закон на пропорційній основі з відкритими списками; Закони про судоустрій та статус суддів, про спецконфіскацію; Зміни до закону про регламент Верховної Ради, який усунув би низку бар`єрів, у т. ч. про притягнення до кримінальної відповідальності депутатів та ін.

2. Конституційні зміни. Для такої корумпованої країни, як наша, достатньо і 250 народних  депутатів. Вони повинні самі безпосередньо працювати, особливо над розробкою законів, а не покладатися на 3-4 і більше помічників (за бюджетні кошти). Головним показником роботи депутата має стати працюючий  (розроблений ним особисто) ефективний закон, а не видимість «бурхливої» діяльності. Із депутатів, суддів та інших треба остаточно зняти їх недоторканність, тоді автоматично знизиться корупція і товстосуми за всяку ціну не «пробиватимуться» до парламенту. Потрібна ротація депутатів: за одну каденцію міняти не менше 1/3 їх спискового складу, особливо за рахунок прогульників, і тих, котрі думають і працюють виключно на себе або своїх покровителів. Народний депутат чи урядовець на час перебування при владі повинен «позбутися» бізнесу, а не переоформляти його на рідних – основа від лобіювання   інтересів  бізнесу та зниження корупції. Припинити масові потасовки у парламенті на очах у всього народу і світу, перестати обманювати людей, бо брехня у політиці специфічна, оскільки має за мету не тільки ввести в оману, а й допомагати тому, хто нею користується, маніпулюючи  іншими.

3. Проведення повномаштабних, ефективних реформ. Вони потрібні, щоб стати запорукою соціальної справедливості для здійснення мрій народу на достойне життя собі і своїм нащадкам. Їх потрібно починати з адміністративних та територіальних змін. Створення та функціонування територіальних громад потребує додаткового вивчення та апробації на окремих територіях. Важливо, щоб територіальна громада підпорядковувалася чи перебувала під контролем загальнодержавної влади шляхом введення інституту префектури чи іншого механізму… Інакше – анархія, хаос. Жодної федералізації, жодного особливого статусу для Донбасу. Вибори на цій території можуть відбутися тільки за українськими законами після  виведення звідти окупаційних військ і повного відновлення державного  кордону.

Реформувати потрібно освіту та охорону здоров`я, але не шляхом зменшення фінансування та вивільнення при цьому  їх працівників, а шляхом затвердження відповідної кількості навчальнимх закладів, установ охорони здоров`я, і їх ліжкового фонду та приведення у відповідність до нього штатного розпису. Підміна реформ, їх імітація, а тим більше – фальсифікація лише заганяє державу у ще глибшу кризу та краде наше майбутнє. Не потрібно повторювати помилок минулого.

4. Боротьба з корупцією. Про це явище сьогодні не мовить хіба що зацікавлена або безпринципна особа. Мовлено і перемовлено, прийнято безліч законодавчих актів, утворено низку відповідних органів, але результат – мінімальний. Політичні лідери широко користуються гаслами про боротьбу з корупцією, але самі при зарплаті 10-15 тис. грн. їздять на дорогих іномарках, проживають у фешенебельних палацах, відпочивають на найкращих курортах і т. д. Система корупції, її численні схеми здійснюють відчайдушний спротив легалізації доходів та видатків самих корупціонерів. Переконливим фактом такого «пручання» є сьогоднішнє затягування введення прозорої схеми електронного декларування, яка «вступила» в дію 15 серпня ц. р. без відповідної сертифікації. Це спрямовано на свідомий зрив такого процесу, незважаючи на позицію суспільства і міжнародної спільноти. Усе це фарисейство, блюзнірство, шахрайство, брехня. Чому так відбувається? Тому що не має, найперше, політичної волі і зацікавленості владних структур та адміністративних органів; діє неписане правило: «Сьогодні ти, завтра можу бути я».

5. Якнайшвидше і безповоротне  закінчення війни на Донбасі. (Легко говорити, але вкрай трудно досягти такого результату). Росія робила  і робитиме, у найближчому майбутньому, все для того, щоб збройний конфлікт тривав якомога довше для знекровлення і розвалу вітчизняної економіки, для найбільших людських втрат, у кінцевому підсумку – для втрати довіри громадян до влади, яка є неефективною і не здатна контролювати ситуацію, а у слушний момент – поширити війну на всю територію і завоювати заново владу в Україні. Самостійно держава справитися з такою проблемою не може. І лише світова спільнота, її інститути та значна всебічна допомога і підтримка зможуть заставити Росію припинити агресію, відновити територіальну цілісність держави і не заважати її жити і працювати за міжнародними правилами. Допоможи нам, Господи!

Найбільшим рушієм змін у країні на нинішньому етапі є формування та функціо­нування  громадянського суспільства, в якому існує політична воля, воля саме громадськості, інтелектуальне та бізнесове середовище, наявність чіткої стратегії і тактики   виходу із затяжної  економічної та політичної кризи. До тих пір поки громада, кожен її  житель не перестане бути байдужим до долі народу, держави, не контролюватиме владу, яку винаймає за «власні» кошти, очікувати відчутних результатів не доведеться. Не має долі, є тільки твоя воля, кажуть американці. Кредо «якось воно буде» чи «якось воно зробиться» – не для успішних людей, повноцінної держави. Вихід з нинішньої ситуації в Україні лише один – перестати скиглити, нарікати на життя і почати, врешті-решт, вірити у себе і свої сили. Європейці справедливо кажуть: невже хтось винен у ваших негараздах, крім вас самих… Почніть вже щось робити.

Михайло КІНАШ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/08/na-mezhi-tysyacholit-2/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.