- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Друга річниця Іловайської трагедії

Posted By Модератор On 02.09.2016 @ 12:25 In Трагедії | No Comments

Сотні ветеранів АТО та громадськість в Івано-Франківську минулої неділі вшанували  «Ходою пам`яті» загиблих у серпні 2014 року під Іловайськом. Центральними вулицями обласного центру у складі колони пройшли голова обласної ради Олександр Сич, учасники й ветерани російсько-української війни, рідні загиблих,  волонтери. У Меморіальному сквері учасники ходи помолилися за душі військовослужбовців, котрі віддали своє життя, захищаючи Україну від російського агресора.

У ці криваві дні два роки тому в Іловайському котлі за офіційними даними загинули 366 українських воїнів, з яких 14 – прикарпатців, 11 із них – бійці батальйону спецпризначення «Івано-Франківськ». Шестеро загиблих уже поховані, із п’яти наших земляків зниклих безвісти ідентифікували двох. Були поранені під час виходу «зеленим коридором» з оточення під Іловайськом 429 воїнів, 158 пропали безвісти, 128 потрапили у полон.

Щоб віддати шану Героям російсько-української війни колона пройшла Вічевим майданом і вулицею Незалежності до Меморіального скверу, де відслужили панахиду біля могил загиблих краян.  Після повернення на Вічевий майдан містяни зустріли оборонців гучними оплесками. Воїни, які пройшли Іловайський котел, розповіли про жахи тієї трагедії, присутні пом’янули хвилиною мовчання всіх загиблих під час російсько-української війни. Вшанували світлу пам’ять побратимів ветерани АТО із Надвірнянщини, котрим у виділенні транспорту для поїздки посприяли відповідальні працівники райдержадміністрації.

На Михайлівській площі Києва у минулу неділю облаштували так звану «Дорогу смерті» із «Коридором пам`яті» на знак пам`яті про загиблих під Іловайськом і на Савур-Могилі у серпні 2014-го. Перед Михайлівським монастирем відкрита виставка «Блокпост Пам`яті» з особистими речами загиблих бійців. Переїзна виставка уже побувала у Чернігові і Запоріжжі, невдовзі поїде на передову. Вона складається з артефактів, зібраних під час пошукової експедиції «Евакуація-200», і речей, переданих родинами загиблих. Із артилерійських гільз і соняшників на площі перед Собором побудована символічна «Дорога смерті», по якій виходили з оточення українські бійці. Родичі загиблих під Іловайськом бійців звернулися до Генпрокурора Юрія Луценка щодо пришвидшення розслідування подій серпня 2014 року та передачі справи до суду.

Вл. інф.

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/09/druha-richnytsya-ilovajskoji-trahediji/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.