- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Євген Луців – лауреат премії ім. Юрія Шкрумеляка

Posted By Модератор On 16.09.2016 @ 11:19 In Влада,Конкурси-Проекти-Форуми,Культура | No Comments

На засіданні конкурсної комісії з присудження премії Надвірнянської районної ради ім. Юрія Шкрумеляка (заснована згідно з рішенням районної ради від 11 червня 2015 р. № 916-33/2015) під головуванням заступника голови районної ради Ігоря Писклинця 12 вересня обговорено кандидатуру Євгена Луціва, яку колектив Надвірнянської центральної районної бібліотеки представив на здобуття премії за його книги «Люди з легенди. Життя та боротьба Мирона і Марти Свідруків» та «Лицарі Червоної Калини» у номінації «Патріотичне та духовне виховання».

Секретар конкурсної комісії, голова постійної комісії районної ради з питань освіти, культури, охорони здоров`я та національно-патріотичного виховання, заступник керівника виконавчого апарату районної ради Василь Андрейчук, члени комісії Марія Візінська, Роман Киселюк, Іван Гриджук відзначили, що на підставі вивчення численних історичних та джерел національно-визвольного руху в Україні, досвіду підпільної боротьби повстанців автор доводить, що природний розум, інтелектуальний потенціал, державницький змаг українського народу сягає такого рівня, котрого ще не знає світ. Тому мусимо знати все про нашу боротьбу за волю, про всіх її героїв, котрі є золотим зерном нації, яке впало у землю і проросло Незалежністю України. Серед тисяч героїв виборювали волю Україні зі зброєю в руках надвірнянці Мирон і Марта Свідруки, бойовий життєпис яких автор пропонує читачу. На належному рівні висвітлено також кваліфіковані, розвідувальні та контррозвідувальні й інші спеціальні заходи українського національного визвольного руху.

Комісія одноголосно висловилась за присудження премії ім. Юрія Шкрумеляка у згаданій номінації Євгенові Луціву. Принагідно уточнимо, що Євген Луців – учитель географії Пасічнянської ЗОШ І-ІІІ ст., голова Надвірнянської районної організації Всеукраїнського історико-просвітницького товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса, депутат Надвірнянської міської ради, лауреат районної премії ім. Надії Попович. Крім названих, він – автор книг «Меморіал»: причетність», «Від «пасіки» до Пасічної» та «Бойове мистецтво гуцулів».

Урочисте вручення премії заплановано на цьогорічному ІХ обласному фестивалі стрілецької і повстанської пісні.

Комісія висловилась також за необхідність внести зміни до Положення про премію і рекомендувати обговорити його нову редакцію на черговій сесії районної ради. Зокрема, варто передбачити нагородження лауреатів відповідною медаллю чи значком (таку відзнаку вручають лауреатам районної премії ім. Надії Попович) і подбати про їх виготовлення. Крім грошової винагороди для лауреатів потрібно передбачити і відзначення заохочувальними дипломами або грамотами. У наступні роки все-таки варто дотримуватись вимоги Положення, що премію вручати до відповідної річниці з дня народження Юрія Шкрумеляка, тобто 18 квітня, у його родинному селищі Ланчин. Конкурсна комісія направить на чергову сесію районної ради проект звернення-прохання Надвірнянської районної ради до Івано-Франківської обласної ради про те, щоб співзасновником премії виступила обласна рада. Тоді кандидатів на здобуття лауреата премії висуватимуть суб`єкти не лише Надвірнянського району, але й Івано-Франківської області. Це значно розширить творче і суспільно-громадянське значення премії. Зрештою, вона може мати статус не лише районний чи обласний, але й всеукраїнський, залишаючись пре­мією, засновником якої є на сьогодні Надвірнянська районна рада і, можливо, стане співзасновником обласна рада. Цим самим непересічна постать поета Січового Стрілецтва, політв`язня сталінських концтаборів, нашого славного земляка, патріота України Юрія Шкрумеляка буде увіковічнена на вищому суспільно-культурному і громадянському рівні.

Інф. виконавчого апарату районної ради.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/09/evhen-lutsiv-laureat-premiji-im-yuriya-shkrumelyaka/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.