- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Повагу і шану – людям поважного віку

Posted By Модератор On 30.09.2016 @ 14:31 In Соціальне,Суспільство | No Comments

1 жовтня в усьому світі відзначають Міжнародний день людей похилого віку, проголошений 50-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН. За міжнародною класифікацією особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. У Надвірнянському районі проживають 14120 осіб такого поважного віку.

У нашій державі з 1991-го щорічно відзначають цей день. Весь світ об’єднується навколо цієї дати, всі країни, незважаючи на їх розвиток, звертають увагу жителів планети до людей похилого віку. Цей день відзначають, щоб усі верстви населення озирнулися і придивились одне до одного, можливо, поруч живе людина, яка потребує допомоги, але її ніколи не попросить. І тільки наша з вами уважність та небайдужість допоможе таким людям вижити, адже ніхто з нас не знає, що готує нам доля. Недаремно день громадян похилого віку припадає саме на осінь, час осмислення прожитого, підбиття підсумків.

Кажуть, що самотня людина не та, котра наодинці, а яка не знаходить прихисту для душі навіть у гурті. Добре, коли людина на старості років не самотня, коли вона забезпечена, її оточують увагою і теплом рідні. Але часто літні люди не можуть дочекатися любові та допомоги від своїх рідних, особливо в останні роки, коли молодь виїжджає за кордон на роботу, часто доглядати чужих людей, залишаючи своїх батьків без догляду і допомоги. Такі люди є безпомічними перед життєвими негараздами та проблемами, їм потрібна увага та спілкування, а також фізична допомога щодня. Про це маємо пам’ятати.

В Україні 1 жовтня відзначають відразу дві дати – Міжнародний день людей похилого віку та День ветерана. Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і час для роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь.

Наша держава вживає предметних заходів для посилення соціального захисту пенсіонерів та ветеранів, хоча і є ще невирішене у цьому питанні.

Мудрість, практичний досвід і довіра людей старшого покоління вселяють у нас віру у завтрашній день і особливо потрібні всім нам сьогодні. Доброта й чуйність, співпереживання і щиросердність, уміння розділити чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину, розрадити в нещасті й біді – це стало нормою життя наших літніх людей і має служити прикладом для нас – молодшого покоління. Пам’ятаймо: людина, яка дожила до поважного віку, гідна поваги навіть тільки тому, що їй це по милості Божій вдалося.

Шановні надвірнянці поважного віку, пенсіонери і ветерани!

Нехай Господь Бог дарує Вам довгих років життя, всіх земних благ, любові та шани від синів і дочок, а також міцного здоров’я і миру.

Роман ОГЕРУК,

директор Надвірнянського територіального центру

соціального обслуговування (надання соціальних послуг).


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/09/povahu-i-shanu-lyudyam-povazhnoho-viku/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.