- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Софія Галєчко – санітарка, розвідниця, стрілець, хорунжа

Posted By Модератор On 16.09.2016 @ 11:35 In краяни-повстанці,Свята | No Comments

Софія Галєчко народилася 3 травня 1891 р. у місті Новий Сонч (тепер Польща). Єдина дитина у батьків. Батько працював поштовим урядовцем, мати давала приватні уроки. У Новому Сончі Софія Галєчко закінчує народну школу. Навчалась у Самбірській народній гімназії.

Закінчила філософський факультет університету міста Грац (Австрія). Брала участь в українському молодіжному русі, член «Пласту». У часі навчання – голова гуртка «Рідна школа» та заступниця голови товариства «Січ». Очолювала міську громадську організацію «Взаїмна поміч», доброчинними послугами якої користувалася українська громада у Граці.

g-1078539038-01-(1) [1]

На початку Першої світової війни добровільно вступила до легіону УСС. Із 1914-го – санітарка, розвідниця, стрілець, четар. Командир чети у 4-ій сотні УСС Зенона Носковського. Відзначилась під час боїв на Тернопільщині, зокрема, 14 вересня 1915-го вмілими діями на чолі чети врятувала від поразки курінь. Нагороджена 10 листопада 1914-го «Медаллю за хоробрість». Того ж року підвищена у званні до підхорунжої, згодом – хорунжа УСС. Відзначилася у боях у Карпатах (зима 1914-1915) та бою за гору Маківку, нагороджена другою срібною «Медаллю за хоробрість».

Брала активну участь у визвольних змаганнях 1917-1918 рр., коли служила у запасній частині – Коші Легіону УСС.

31 серпня 1918 року трагічно загинула. За словами її подруги Ольги Підвисоцької, того дня Софія купалась у річці Бистриці Надвірнянська у с. Пасічна, потрапила у вир і втопилася у с. Пасічна. Софія Галєчко похована в урочищі Розтока.

4 листопада 1990-го на її могилі споруджено пам’ятник: у кам’яній брилі вміщено бронзовий барельєф із зображенням Галєчко у військовій формі, зверху хрест, а знизу напис: «Хорунжа УСС Софія Галєчко 1891-1918. За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ».

У Надвірній щорічно відбувається обласний фестиваль повстанської і стрілецької пісні ім. Софії Галєчко. Цього року уже дев`ятий. Згідно з розпорядженням Представника Президента України від грудня 1993 року її могила віднесена до реєстру місць пам’яті Української революції. В Івано-Франківському міському центрі патріотичного виховання ім. С. Бандери 17 грудня 2013-го представив виставу «Софія Галєчко» драматичний гурток «МІФІЯ» за мотивами твору Миколи Угрина-Безгрішного «Софія Галєчко». Іменем відважної хорунжої УСС названі вулиці у ряді міст України.

 Пісня допомагає перемагати

Надвірнянщина з особливою відповідальністю готується до ІХ обласного фестивалю стрілецької та повстанської пісні ім. Софії Галєчко, який відбудеться у неділю, 18 вересня, у Надвірній.

Розширену нараду з підготовки та проведення цього маштабного патріотично-мистецького дійства зорганізували минулого тижня за участі священнослужителів, голови РДА Олександра Кеніза, голови районної ради Івана Гурмака, Надвірнянського міського голови Зіновія Андрійовича, а також Пасічнянського сільського голови Василя Михайлюка, відповідальних працівників структурних підрозділів РДА та служб району, активістів громадських організацій.

Перед початком свята на могилі Софії Галєчко у Пасічній відправлять панахиду. Власне фестиваль розпочнеться урочистою ходою із майдану Тараса Шевченка до міського парку ім. Івана Франка у Надвірній, де і триватиме. Уточнено організаційні моменти, обговорено технічні деталі цього заходу. Очікується участь майже трьох десятків колективів із сусідніх районів Івано-Франківщини і, звісно, Надвірнянщини.

Учасники наради висловили сподівання, що краяни і гості міста, передусім, учнівська, студентська і працююча молодь, якнайкращим чином, своєю чисельною присутністю, долучаться і підтримають цю патріотичну імпрезу, що обіцяє стати знаковою подією на Прикарпатті.

Вл. інф.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/09/sofiya-haljechko-sanitarka-rozvidnytsya-strilets-horunzha/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/09/g-1078539038-01-1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.