- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Газу нема – підемо по дрова?

Posted By Модератор On 28.10.2016 @ 14:50 In Енергетика,Ситуація | No Comments

Битків – одне з найперших газифікованих сіл на Прикарпатті. Ще в 1903 р. у присілку цього населеного пункту «Промисел» (сьогодні вул. Промислова) в оселях  запалав голубий вогник природного газу і люди відчули благо цивілізації.

І ось сьогодні, більше як через 100 років, битківчани змушені призадуматися –чи будуть взимку опалюватися їх оселі газом, чи підуть у ліс по дрова. І це не тільки через високу вартість спожитого газу, а й через можливу його  відсутність. Ні, газ у надрах землі не закінчився. Його запаси  досить великі.  Однак можновладці у Києві ніяк не можуть забезпечити стабільний його видобуток.

Протягом останніх десятиліть газ, що видобувався із Битків-Бабченського родовища,  безперебійно надходив у селище Битків. Але 27 липня 2015 року закінчився термін дії ліцензії на експлуатацію Битків-Бабченського нафтогазоконденсатного родовища, виданої Держком­геології України 27 липня 1995 року спільному українсько-американському підприємству  «ТОВ» СП «УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД», якому НГВУ «Надвірнанафтогаз» надавало послуги з видобування вуглеводнів. Заяву на продовження строку дії зазначеного спеціального дозволу (ліцензії) та інші необхідні для цього документи «ТОВ» СП «УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД» подало до Державної служби геології та надр України у відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України  «Про затвердження порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» №615 від 30.05.2011р. з дотриманням усіх термінів.

І до того: згадане підприємство забезпечило виконання своїх зобов’язань щодо сплати заборгованості із рентних платежів за користування надрами податковою заставою високоліквідного майна власного виробництва (природного газу) на більшу суму, ніж колишній борг. Визначений законом проміжок часу на розгляд зазначеної заяви та прийняття відповідного рішення щодо продовження строку дії зазначеного спеціального дозволу на користування надрами вже минув.

вогонь [1]

Ненадання ліцензії на право користування надрами Битків-Бабченського родовища змусило НГВУ «Надвірнанафтогаз» припинити видобування вуглеводнів на цьому родовищі, що спричинило зменшення на 90% об’єму надходження газу для потреб жителів. Звертаю увагу, що у селищі Битків через припинення видобутку  вуглеводнів виникла загроза вибуху газоповітряних сумішей, що утворюються через неконтрольовані виходи нафти та газу на поверхню. Зараз спостерігається постійно підвищений рівень загазованості біля місцевої школи. Газ у різних місцях Биткова проникає до житлових будинків, у їх підвальні приміщення, нафту вже можна побачити у криницях з питною водою. Така тривожна ситуація спостерігається і в сусідньому селі Пасічна.

Збільшення загазованості згаданих територій загрожує здоров’ю та життю жителів цих населених пунктів, не дає їм спокійно проживати у власних домівках та спричинює наростання невдоволення і соціальної напруги.

Єдиним дієвим заходом зі зменшення загазованості зазначених територій є термінове відновлення видобутку нафти й газу з покладів Битків-Бабченського родовища, у межах якого знаходяться населені пункти Пасічна та Битків Надвірнянського району.

Вибух-1982_1 [2]

Про загрозу жителям нафтових населених пунктів від вибухів газових сумішей  активісти та керівництво НГВУ «Надвірнанафтогаз» раз за разом подають сигнали тривоги органам місцевої влади, Кабінету Міністрів і Президентові України. Всі звернення надсилають до Державної служби геології та надр України,  де не те, що не звертають уваги на офіційні клопотання, але не реагують навіть на два судові рішення з цього питання. «Твердим горішком» виявився в. о. голови цієї служби пан Бояркін. Він перестав навіть зважати на адміністративні покарання за  невиконання судових рішень щодо видачі дозвільних документів «ТОВ» СП «УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД».

З цієї ситуації виходить, що «нинішній герой нашого часу» уявив себе, замість народу, володарем надр нашої країни. А надра української землі надто багаті.

Через зупинку Битків-Бабченського родовища тільки у цьому році станом на  1 жовтня 2016 року недовидобуток вуглеводнів склав 37,6 тис.т нафти та 20,9 млн. кубометрів газу, що вже призвело до катастрофічного зменшення платежів до бюджетів різних рівнів. Враховуючи втрати видобутку у 2015 році в обсязі 25,6 тис. тонн нафти та 13,9 млн. кубометрів газу, сумарний недовидобуток вуглеводнів сягнув 63,2 тис. тонн нафти та 34,8 млн. кубометрів газу. А сума рентних платежів та інших видів податків, яка могла бути нарахована на невидобуті вуглеводні, сягає близько 300 млн.грн., у тому числі:

- недонараховані рентні платежі за видобування нафти – 203377 тис. грн.;

- недонараховані рентні платежі за видобування газу – 89367 тис. грн.

Хіба саме так зміцнюють енергетичну незалежність України чи наповнюють її державний бюджет?

IMG_0650 [3]

На сьогодні вісімдесят два працівники основного виробництва НГВУ «Надвірнанафтогаз» (цехів видобутку нафти й газу) переведені на неповний робочий час. Критична ситуація склалась для працівників цеху капітального та підземного ремонту свердловин, оскільки значну кількість підземних ремонтів проводили на площах Битків-Бабченського нафтогазоконденсатного родовища. Впродовж поточного року 15 працівників цього цеху перебувають у простоях. Загалом нафтовики недоотримали 733 тис. грн. заробітної плати. Довготривалі простої можуть призвести до звільнення працівників через скорочення персоналу. А підприємство НГВУ «Надвірнанафтогаз» – єдина промислова організація у Надвірнянському районі, яка забезпечує роботою вагому частину працездатного населення, на плечах котрого утримуються сім’ї.

Битківчани надіються, що справедливість усе ж таки переможе. Пан Бояркін нарешті усвідомить проблему та надасть розробнику родовища необхідні документи, щоб відновити видобуток вуглеводнів та працю нафтовиків, і тоді газ надходитиме до їх осель, і до лісу не доведеться ходити по дрова.

Трудовий люд терпляче очікує на працю, права на яку їх позбавляють протягом більше року чиновники служби Держгеонадр. А терпець, може, як кажуть у народі, урватись, і невдоволені громади «нарубають таких дров, що з будь-якої маленької іскри запалає великий вогонь», погасити який буде нелегко. Тож варто тим, котрі призвели до такої соціально-економічної ескалації, зробити належний висновок і запобігти як збільшенню вибухонебезпечної концентрації вуглеводневих газів у підвальних приміщеннях будівель, так і соціальному вибуху серед нафтовиків.

Жителі гірського селища Битків зараз постали перед дилемою: чи буде газ у житлових будинках, «чи йти рубати ліс»?

Михайло МИХАЙЛЕНКО.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/10/hazu-nema-pidemo-po-drova/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/10/вогонь.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/10/Вибух-1982_1.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/10/IMG_0650.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.