- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Обговорили питання з прицілом на перспективу

Posted By Модератор On 28.10.2016 @ 14:31 In Самоврядування | No Comments

Попрацювати плідно й активно закликав колег-депутатів голова районної ради Іван Гурмак у вівторок, 25 жовтня ц. р., на Дні депутата, налаштовуючи на об`ємну і насичену різноспектровими житейськими питаннями листопадову сесію районної ради. – Щоб ми змогли напрацювати рекомендації та пропозиції, – продовжив Іван Гурмак, – які б слугували нам у прийнятті на сесії законних і справедливих рішень на благо громади Надвірнянського району.

Керівник представницької гілки влади Надвірнянщини водночас нагадав, що рівно рік тому відбулися чергові місцеві вибори, з чим і привітав депутатів, зауваживши: – Я думаю, громада кожного з нас оцінить. Голова районної ради побажав, щоб до чергових виборів кожен депутат дійшов гідно і зміг показати кращі результати як попередні.

Про виконання районного бюджету за 9 місяців цього року звітував начальник управління фінансів районної державної адміністрації Михайло Обідняк. Надходження до загального та спеціального фонду районного бюджету склали 581473,1 тис. грн., міжбюджетні трансферти з державного та місцевих бюджетів – 514253,3 тис. грн., у т. ч. базова дотація – 20304,2 тис. грн., освітня субвенція – 118974,9 тис. грн., медична субвенція – 58749,5 тис. грн., субвенції з державного бюджету та місцевих бюджетів – 316224,7 тис. грн.

Надходження доходів загального фонду районного бюджету (без врахування трансфертів) склали 62021,1 тис. грн. або 106,0 відсотка (+3518,2 тис. грн.) до уточненого плану на відповідний період. Виконання до річних уточнених призначень становить 76,3 відсотка.

Основним платежем до районного бюджету є податок з доходів фізичних осіб. Згідно зі змінами, внесеними до Бюджетного кодексу України, у районний бюджет надходить 60 відсотків податку від всієї суми, отриманої на території району. Питома вага податку з доходів фізичних осіб у загальній сумі надходжень становить 99,6 відсотка. Виконання до річних призначень – 76,2 відсотка.

Видатків загального та спеціального фондів районного бюджету проведено в сумі 572342,7 тис. грн., що складає 93,2 відсотка до призначень на дев’ять місяців 2016 року, в тому числі по загальному фонду – 557052 тис. грн. (94 відсотка), спеціальному – 15290,7 тис. грн. (72 відсотка).

Фінансування усіх розпорядників коштів районного бюджету здійснювалося в умовах посилення фінансово-бюджетної дисципліни, виконання заходів економного, раціонального використання бюджетних коштів та першочергового фінансування видатків на оплату праці та інших захищених статей, наголосив начальник управління фінансів РДА.

За пропозицією голови районної ради Івана Гурмака на дев`яту сесію служба у справах дітей РДА підготує відповідь на питання про причини низького рівня виконання спеціального фонду соціального захисту.

В аналітичній довідці про стан виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку району за 9 цьогорічних місяців заступник голови райдержадміністрації Богдан Зеленчук зупинився на важливих аспектах, що характеризують поступ Надвірнянщини. Не упустив з поля зору й проблемних моментів у районній господарці, над розв`язанням яких спільно працює виконавча і представницька влада.

Найпроблемнішим у галузі промисловості залишається питання відновлення роботи ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття», яке протягом 2015-1016 років майже не переробляло нафту. Не вирішеним залишається отримання спецдозволу на користування надрами Битків-Бабченського нафтогазоконденсатного родовища, зазначив Богдан Зеленчук.

ПП «М’ясо Карпат» продовжувало реалізацію інвестиційного проекту із переробки м’яса (забій, обробка, розфасування). Тут створено 20 робочих місць.

Громади сіл Молодків, Гаврилівка та Зелена завершили реалізацію проектів у рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», громаді с. Пасічна залишилось затвердити звіт про виконання робіт.

Надвірнянська міська рада бере участь у проекті «Розумні міста», у рамках якого планують реалізувати два проекти: «Запровадження трансляції сесії та електронного персонального голосування з публікацією на офіційному сайті Надвірнянської міської ради» та «Безпечне місто»: встановлення системи відеоспостереження».

Зараз опрацьовують питання щодо будівництва TOB «Перфект Пак» сонячної електростанції на території КП «Надвірнаводоканал» у с. Пнів.

У вересні ц. р. проведено робочу зустріч із польськими партнерами щодо можливості розміщення у м. Надвірна виробництва із переробки твердих побутових відходів у районі.

На виконання програми модернізації освітлення населених пунктів за рахунок коштів районного бюджету передбачено 180 тис. грн. Освоєно 155 тис. грн. Роботи виконано у селах Середній Майдан, Гаврилівка, Верхній Майдан, Парище, Волосів, Лоєва, Зелена, Фитьків, Чорні Ослави, Молодків, Білі Ослави, смт. Битків.

Проводили роботи із ремонту доріг загального користування місцевого значення. Зокрема, за рахунок коштів обласного бюджету та місцевих рад частково проведено ремонт доріг Битків-Білозорино та Надвірна-Бистриця. Також частково проведено ремонт об’їзної дороги Надвірна-Бистриця, Делятин-Яблунів, Гвізд-Молодків, Делятин-Любіжня, Зелена-Черник. Силами ДП «Івано-Франківський обл­автодор» проведено поточний ремонт доріг Надвірна-Івано-Франківськ, Делятин-Раківчик та на ділянках дороги Львів-Мукачево.

За перше півріччя підприємства та організації району освоїли 99,8 млн. грн. капітальних інвестицій, що становить 3,4 відсотка від загальнообласного обсягу інвестицій. На одну особу освоєно 863,8 грн., проти 2125,1 грн. у загальному по області.

Райдержадміністрація протягом звітного періоду проводила заходи з оздоровлення дітей пільгових категорій, зокрема, у МДЦ «Молода Гвардія» оздоровлено 32 дітей, ДПУ МДЦ «Артек» (м. Київ, Пуща Водиця) – 5 дітей, м. Скадовськ – 6 дітей учасників АТО. Чимало зроблено у галузі охорони здоров`я, освіти.

Поряд із досягненнями у районі є ряд проблемних питань. Невідкладного вирішення потребують питання: поводження із твердими побутовими відходами; залучення інвестора для реалізації інвестиційного проекту зі збору, вивезення та утилізації твердих побутових відходів у районі (будівництво полігону та сміттєсортувальної лінії в урочищі «Чобіток» м. Надвірна); проведення капітального ремонту доріг державної та комунальної власності; виділення коштів із державного бюджету на будівництво та добудову шкіл у селах Чорний Потік, Назавизів, Битків, спортивного залу із плавальним басейном у ДЮСШ відділу освіти РДА та дошкільних навчальних закладів у Білих Ославах, Лісній Тарновиці, Пнів`ї і Камінному.

У своїх питаннях до доповідача депутати районної ради акцентували увагу на реорганізації Добротівського ФАПу в лікарську амбулаторію, перекриття даху Тисменичанської ЗОШ, ремонт доріг Битків-Білозорина, об`їзної вулиці Кармелюка у Надвірній, ремонт Бистрицької лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, якими переймалися депутати районної ради Михайло Мельник, Микола Гусак, голова районної ради Іван Гурмак, Андрій Гуцько, а також Ігор Білоган, Андрій Карманський, Ігор Писклинець, які порушили не менш актуальні й інші проблеми життя територіальних громад району.

За словами голови районної ради Івана Гурмака, якщо ми говоримо про госпітальний округ у районі, то треба дуже багато уваги надати медицині (у плані придбання медобладнання, покращення всіх об`єктів, які належать до сфери надання медичних послуг). У цьому контексті, уточнив Сергій Ємельянчук, дуже доречними є наміри департаменту охорони здоров`я облдержадміністрації закупити для Надвірнянщини дві сухожарові шафи (у Ланчинську і Делятинську міські лікарні) та УЗД-датчик, що уможливить обстежувати судини зразу у приймальному покої центральної райлікарні.

До ситуації з постачанням тепло­енергії у бюджетні установи центральної частини міста, до чого має безпосереднє відношення ТзОВ «Струмок», депутатську увагу привернув голова районної ради Іван Гурмак. Екологічна проблема вичерпається сама по собі одразу після того, як бюджетні установи перейдуть на альтернативні джерела теплопостачання, що автоматично призведе до відсутності споживачів цієї послуги в єдиного на сьогодні у Надвірній монополіста. А тому нашим пріоритетом на наступний рік є будівництво модульної котельні для Надвірнянських ЗОШ № 1 та № 2, а також музичної школи та Надвірнянського районного центру дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді. Вартість такого об’єкту становитиме близько 3 млн. грн. Слід визначитись щодо джерел фінансування та пошуку інвесторів, зазначив Іван Гурмак.

Депутат районної ради Тетяна Пришляк висловила думку, що на дії ТзОВ «Струмок» по відношенню до бюджетних споживачів повинні невідкладно відреагувати правоохоронні органи.

Про внесення змін до рішення районної ради від 21 грудня 2015 р. «Про районний бюджет на 2016 рік» депутатів поінформував начальник управління фінансів РДА Михайло Обідняк.

На Дні депутата виступила начальник управління Державної казначейської служби у районі Надія Полатайко, яка висловила сподівання на депутатську підтримку і затвердження «Програми удосконалення казначейського обслуговування місцевих бюджетів за доходами та видатками на 2016-2017 роки». Це зумовлено переходом казначейської служби на дистанційне обслуговування клієнтів (он-лайн), яка незабаром буде працювати, як комерційні банки. І для цього відповідно треба оновити комп`ютерну техніку, пояснила вона.

Депутати заслухали інформацію начальника відділу поліції Івана Кавінського щодо стану боротьби зі злочинністю за результатами оперативно-службової діяльності районних поліцейських. Іван Кавінський відповів на запитання депутатів.

Голова фракції ВО «Свобода» Сергій Штогрин оприлюднив дві політичні заяви. Детальніше ці документи, а також інші питання порядку денного сесії депутати продовжили обговорювати того ж дня на профільних депутатських комісіях районної ради.

Інф. виконавчого апарату районної ради.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/10/obhovoryly-pytannya-z-prytsilom-na-perspektyvu/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.