- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Реставрація Пнівського замку: реалії і перспективи

Posted By Модератор On 13.10.2016 @ 13:33 In Новини | No Comments

Руїни Пнівського замку – німі свідки багатьох історичних подій. Якщо б вони «ожили і заговорили», весь світ дізнався б про нашу минувшину, а, головне, – щоб про неї знали наші сучасники та наступні покоління. Тому стільки планів, дискусій, ідей щодо його реставрації.

Детальніше про них інформують наших читачів начальник відділу культури РДА Олександр Зварчук та директор Надвірнянського туристичного інформаційного центру (ТІЦ) Володимир Гринішак.

– Загальновідомо, що туристична галузь в Україні – потенційно надзвичайно перспективна. В її розвитку передусім зацікавлені органи місцевого самоврядування. На теренах нашого краю найпотужнішим «магнітом», який би притягував туристів, є замок ХVІ ст. у с. Пнів. Тому така увага до нього не тільки районної і місцевої влади, а й світової спільноти. Зокрема, 28 вересня ц. р. у польському місті Любліні провели конгрес ініціатив східної Європи, де спільно з Івано-Франківською туристичною асоціацією та партнерами воєводства вели мову щодо проекту створення туристично-культурного центру із врахуванням історичної цінності нашого замку. У цьому конгресі взяли участь перший заступник голови РДА Іван Тодорук і директор Надвірнянського ТІЦ Володимир Гринішак.

Івано-Франківська облдержадміністрація із Програми розвитку туризму області виділила 35 тис. грн. на часткове виготовлення проектно-кошторисної документації реставрації веж Пнівського замку.

Триває процедура відведення земельної ділянки для інфраструктурних складових замку. Пнівська сільська рада прийняла відповідне рішення щодо виготовлення проекту землеустрою.

На розгляді в обласній раді знаходиться спільний проект Надвірнянської міської і Пнівської сільської рад щодо часткової реконструкції західної вежі замку та створення музейного простору.

Триває підготовка ще одного проекту для участі у конкурсі проектів транс­кордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна-2014-2020», який фінансує Європейський Союз. Основна мета проекту – створення туристичного продукту, а додаткова – дослідження замку та його реставрація. Основні напрямки стосуються: прилеглої території і доїзду (огородження, встановлення в`їзних дерев`яних воріт, місця під паркування автомобілів та автобусів, асфальтування дороги, встановлення вказівників); збереження пам`ятки від подальшого руйнування та консервації стін, веж (укріплення двох веж замку, берегоукріплення річки Підзамче біля західної стіни замку, консервація стін); екскурсійного обслуговування; атракцій (оглядова вежа, середньовічні ремесла, оборонна військова зброя тощо); сімейних та окремих туристів; промоцій, реклами та ін.

Нагадуємо, що згідно з рішенням районної ради попереднього скликання, власність Пнівського замку визнано за територіальною громадою Надвірнянського району. Відділ культури РДА уже виготовив технічний паспорт. Визначають питання щодо підведення електропостачання до цієї історичної споруди. До речі, уже встановлена її конкретна адреса: с. Пнів, вул. Замкова, 1.

Такі перші кроки до реставрації Пнівського замку – туристичної перлини нашого краю.

Орися СПІВАК «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/10/restavratsiya-pnivskoho-zamku-realiji-i-perspektyvy/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.