- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Захищати Україну – їх життєва присвята

Posted By Модератор On 21.10.2016 @ 15:19 In Тема дня | No Comments

Урочисте святкування Дня захисника України, 74-ї річниці створення УПА та Дня українського козацтва на свято Покрови Божої Матері у Надвірній відбулося біля Символічної могили Борцям за волю України, яку цьогоріч оновили під егідою Надвірнянського міського голови Зіновія Андрійовича у рамках переможного обласного проекту під назвою «До боротьби їх кликав рідний край».

Вклонитися пам`яті полеглих оборонців України і вшанувати нинішніх свідків тих буремних подій – вояків Надвірнянського райпроводу Братства ОУН-УПА, яким керує Михайло Юркевич, а також відважних героїв сучасної історії України – воїнів російсько-української війни прийшли керівники влади області, району, місцевого самоврядування, представники трудових колективів підприємств, установ, організацій, громадськість Надвірнянщини.

IMG_1768 [1]

Зранку у церквах міста і району за мужніх захисників України молилися на Богослужіннях. Реставровану могилу освятили та відправили панахиду Надвірнянські декани УГКЦ о. Андрій Бакота і митрофорний протоієрей УПЦ Київського патріархату о. Олег Траско у співслужінні з іншими священиками. Під звуки пісенної мелодії «Коли ви вмирали…» до підніжжя могили лягли осінні квіти. Учасники заходу хвилиною мовчання пом`янули полеглих борців за волю України. З історичною довідкою виступив голова районної організації Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. В. Стуса, депутат Надвірнянської міської ради Євген Луців.

Як все починалося

– Будівництво Символічної могили Борцям за волю України розпочалося 9 червня 1990 р. з ініціативи членів місцевого осередку товариства «Меморіал» – першої незалежної громадсько-політичної організації, яка виникла у Надвірній ще у період комуністичної окупації. Організаційними роботами займалася голова товариства Олександра Зварчук. Проект могили виготовив архітектор Богдан Фаб`як. На той час уже встигли вибудувати фундамент, який підпирає могилу з фасаду, і передню стінку з арками, яку треба було облицювати якимось благородним матеріалом. Однак із цим виникла проблема. Михайло Зварчук, тодішній заступник голови міськвиконкому, став штукатурити кільце і низ стінки крошкою. Всю роботу виконували меморіалівці, тягаючи величезні каміння, якими обкладали другий ярус могили. До цієї роботи долучалися бібліотекарі, організовані Ярославом Лазорком. Велику допомогу надавав викладач автотранспортного технікуму Валерій Длугунович зі своїми студентами.

IMG_1735 [2]

Для облаштування верхнього ярусу могили надвірнянка Ольга Бойко організувала дітей із Кіровоградщини, котрі приїхали у Надвірну на запрошення місцевого осередку РУХу. Вони копали дерен і вантажили його на автомашину. У наступні дні найактивніше працювали меморіалівці Ярослава Пеца, Марія Непеляк, Степан Свідрук, Дарія Кочержук, Роман Цівкач, Ярослав Іроденко, Левко Іроденко, Михайло Дунець, Михайло та Анна Слюсарчуки, Устина Возняк, Полюся Плитус, Ярослав Бучко, Володимир Дем`янчук. Протягом червня і до 14 липня 1991-го вели інтенсивні роботи із благоустрою території могили. Левко Іроденко із Богданом Самілою виготовили і прикріпили до фундаменту великий тризуб і напис «Борцям за волю України». Дерев`яний хрест зробив Володимир Дем`янчук. Ярослава Пеца з Ярославом Бучком обчистили дерева, забрукували навкого могилу. Олександра Зварчук із Марією Непеляк насадили довкола зелені мирти, калину. Степан Свідрук поправляв могилу, що осунулася після дощів. Ольга Бойко виготовила вінок на хрест. Досить активно допомагав упорядковувати могилу Назар Годованець. Ярослав Бучко зайнявся мармуровою плитою, на якій викарбувані слова: «Висока могила сирої землі,// А в ній, Україно, сплять діти твої». Ці слова підібрав о. Роман Кисілевський.

У неділю, 25 серпня 1991 р. відбулося урочисте освячення могили Борцям за волю України, присвячене прийняттю Акта незалежності України 24 серпня 1991 р. Панахиду та освячення провів єпископ Павло Василик разом із 15-ма священнослужителями району. На могилу перевезли землю з могил запорозького кошового  отамана Івана Сірка, козаків, полеглих під Берестечком, Тараса Шевченка, Січових Стрільців та вояків УПА.

У жовтні 1993 р. на прохання В. Наливайка, Л. Олендій, В. Дило надвірнянський «Меморіал» розпочав розкопки у Татарові. Василина Дило до того часу розшукала місце поховання 10-и членів ОУН, котрих німці розстріляли у Ворохті 28 листопада 1943-го. Туди на розкопки їздили меморіалівці з Яблуниці та Делятина. Василь Наливайко з Надвірної розшукав розстріляного батька. У ямі від вапна, глибиною 3 метри, де проводили розкопки, аж на самому дні знайшли 10 скелетів. Усі останки у 10 коробках перевезли у Татарів для впізнання. Судмедексперти встановили, що це були: Бучко Степан із Залукви; Дем`янчук Степан, Наливайко Василь, Костик Микола, Левицький Іван – з Надвірної; Німчук Іван з Ямної; Сливка Омелян, Кіца Володимир – із Калуша; Полотнюк Євген із Микуличина; Лучка Юрко з Розсільної. Останки загиблих меморіалівці перевезли до Надвірної, щоб перепоховати 17 жовтня 1993 р. Домовину і нержавіючу табличку виготовив Василь Наливайко. Убитих поховали у Символічній могилі. Тодішній отець-декан Надвірнянський УГКЦ Григорій Сімкайло відправив заупокійну службу і панахиду.

Цьогоріч з ініціативи міського голови Зіновія Андрійовича провели майже повну реконструкцію Символічної могили, яка з роками місцями почала руйнуватися. І це вже не перший пам`ятний знак, відновлений і встановлений за сприяння міського голови. За його каденції місто прикрасили пам`ятники героям УПА Марті і Миронові Свідрукам, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, воїнам-афганцям, стелла Героям Небесної Сотні, – зазначив Євген Луців і від імені райорганізації товариства «Меморіал» подякував Зіновію Андрійовичу за турботу про історичне і культурне обличчя міста та збереження пам`яті про наше славне героїчне минуле і побажав подальшої успішної роботи з увіковічнення імен видатних людей Надвірнянщини.

Нехай колоситься пшениця

За дорученням голови обл­держадміністрації Олега Гончарука краян привітав заступник голови ОДА, керівник апарату Валерій Крецул: – Нарешті ми маємо своє, рідне, національне свято, не запозичене з країни, яка століттями зазіхала на наші землі та підступом, обманом і військовою силою завойовувала українські території, – сказав він, згадавши своє спілкування з о. Григорієм Сімкайлом, який дуже хотів, щоб спорудили Символічну могилу у Надвірній навпроти Собору Благовіщення Пресвятої Діви Марії.  Жаль, що не дожив до цих років. Зрадів би, що нині тут такий поважний меморіал, – впевнений він.

Валерій Крецул наголосив на потребі постійної уваги до потреб учасників АТО, зокрема, щодо забезпечення їх житлом, земельними ділянками, працевлаштуванням. Не оминув і сімей загиблих воїнів, котрі також потребують турботи. У Надвірнянщині цими питаннями займаються серйозно, підкреслив він, бажаючи кожному перебувати під омофором Матері Божої, щоб ті ніші з кованим колоссям пшениці, які залишилися на меморіалі незаповнені, так і залишалися порожніми.

Учасники урочистостей з увагою слухали виступ голови районного проводу Братства ОУН-УПА Михайла Юркевича, який згадав роки боротьби з окупантами, пом`янув побратимів, котрі відійшли у Вічність, а опісля спільно з гуртом «Заграва», яким також керує, заспівав повстанські пісні.

IMG_1753 [3]

У вітальному слові голова райдержадміністрації Олександр Кеніз побажав із честю нести звання захисника України і пам`ятати подвиги незламних синів української нації.

Від депутатського корпусу та від себе особисто передав вітання краянам голова районної ради Іван Гурмак. Він переконаний, що всіх героїв єднали любов до України, любов до Бога і віра в те, що постане соборна самостійна Українська держава. – Сьогодні переживаємо складні часи російської агресії, – продовжив Іван Гурмак. – Але тільки в єднанні, у спільних зусиллях і, маючи досвід наших славних предків, які ставали під Покров Пресвятої Богородиці і після того з освяченою зброєю йшли у бій, ми мусимо здолати всі негаразди. Нам потрібна перемога і тоді українець запанує на своїй землі.

Особливим днем для українців назвав 14 жовтня Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович. Пам`ятним відтепер він стане, зокрема, для громади міста і району. – Адже за допомогою великих потужних підприємств і бюджету м. Надвірна вдалося реконструювати місце спочинку героїв, – зазначив Зіновій Андрійович, разом із надвірнянцями вклоняючись пам`яті розстріляних фашистами Степана Дем`янчука, Василя Наливайка, Івана Левицького, Миколи Костика. Керівник Надвірної відтворив у своїй пам`яті спогад про багатолюдне віче під патронатом Владики о. Павла Василика, учасники якого тоді ходою від церкви Воздвиження Чесного Хреста вирушили до місця Символічної могили.

Зіновій Андрійович висловив сердечну вдячність усім, котрі у далекому 1991-му долучилися до спорудження Символічної могили й у поклоні схилився перед рідними і близькими, батьками  і синами невинно убієнних, зокрема, і перед надвірнянцем Василем Наливайком, який долучився до пошуку свого загиблого у Ворохті батька.

Нагороди – за мужність і громадянську позицію

Указом Президента України Петра Порошенка орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено воїна АТО Анатолія Гаркавенка (посмертно). Орден вручили його матері. За особистий внесок у захист територіальної цілісності й обороноздатності країни, високий патріотизм учасники бойових дій на сході України Василь Янко, Андрій Семчук, який несе службу на передовій, Тарас Пліщук, Василь Косюк, Петро Лукач, Ростислав Капнін та командир військової частини у Делятині Юрій Грицик удостоєні відзнаки «За заслуги перед Надвірнянщиною»; Борис Гошко, Михайло Вацик, Василь Ковалюк – почесних грамот районної ради і районної держадміністрації та міської ради.

Почесними грамотами обласних ради і держадміністрації нагородили воїнів УПА: Михайла Юркевича, Дмитра Мельника, Тараса Приймака. А Михайло Чіх, Стефанія Климковецька, Олексій Білоус, Микола Негрич й Іван Кисляк вшановані грамотами районних ради та  держадміністрації і міської ради. Членові ГО «Народна Самооборона» Іванові Гнатишину вручили почесну грамоту обласної держадміністрації.

За волонтерську діяльність і допомогу бійцям російсько-української війни грамотами районної і міської влади відзначені головний лікар ЦРЛ Сергій Ємельянчук, голова профспілкового комітету НГВУ «Надвірнанафтогаз» Олександр Діканьов.

За дорученням громади Надвірнянщини міський голова Зіновій Андрійович вручив грамоти районних ради і держадміністрації та міської ради підприємцю Василеві Туріву – за активну участь і вагомий внесок у реалізацію проекту «До боротьби їх кликав рідний край», прикладені зусилля до оновлення Символічної могили борцям за волю України, збереження духовних й історичних пам`яток м. Надвірна; подяки міської ради –  Богдану Грабовецькому, Тарасові Гречку, авторові проектів та ідейному натхненнику Ользі Голуб, яка долучилася до розробки проектів по всіх пам`ятних знаках у місті. Водночас керівник міста висловив слова вдячності Андрієві Андрійовичу, а також трудовим колективам усіх комунальних підприємств, особливо КП «Надвірнакомунсервіс».

Музичні дарунки (відповідно до сценарію, впорядкованого Валентиною Лисюк) влучно доєднали до нагород аматори художньої самодіяльності краю: вокалісти – популярні Леся Гайдаш та Віктор Чудновський, чоловічий вокальний ансамбль Гвіздського сільського БК під орудою Любомира Боднарука, народний аматорський вокальний ансамбль «Бистрянка» РБК на чолі із заслуженою артисткою України Ольгою Молодій та духовний хор під керуванням Олесі Борищак і, звичайно, добре відома всім поціновувачам художнього слова ведуча Галина Чуревич.

Леся ДУТЧАК (текст), Іван ГРИДЖУК (світлини) «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/10/zahyschaty-ukrajinu-jih-zhyttjeva-prysvyata/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/10/IMG_1768.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/10/IMG_1735.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/10/IMG_1753.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.