- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Любов`ю до України душу дитячу наповнити

Posted By Модератор On 04.11.2016 @ 13:35 In Ми - українці,Освіта | No Comments

Як вони ретельно і поважно готувалися, як чекали цього свята – козацького, патріотичного, українського. Оцих тридцять двоє вихованців старшої групи «Гуцулочка» ДНЗ «Квітка Карпат» у Надвірній направду поріднило гасло свята «Україна – єдина держава,// сонцелюбна колиско моя,// Ще не вмерла моя й не вмре твоя слава,// в дошкільнятах – надія твоя».

І розгорнулась композиція «Україно моя» з піснями, танцями, козацькими віршами-жартами, зі сміхонічними перемовками вірних подруг-козачок, сценкою «На привалі», де кожен козак смакував кашею із дерев`яної ложки завбільшки майже як… самі козаки, і похід на баских кониках, і міцний поклик отамана. І схрещувались у бою шаблі козацькі, і перетягували канат (діти і батьки!) та відтворили маленькими прапорцями державний синьо-жовтий стяг. Протягом цього понадгодинного захоплюючого дійства розросталася-наповнювалася чарівна Торба з силою і добром від Котигорошка, яка наприкінці розщедрилася на такі жадані солодощі і смаколики.

сад [1]

Наступні жовтневі дні подарували нагоду для вихованців трьох груп «Гуцулочки», «Малятка» і «Віночка» екскурсію до своїх старших побратимів-козаків у Прикарпатський військово-спортивний ліцей-інтернат. Отут уже козаки і торкались, і тримали макети зброї, (навіть, зброю), пробували сили на тренажерах. А як забилися серденька, коли ліцеїсти заспівали маршову стрілецьку: «Там на горі, на Маківці»,// Там ся били січовії стрільці.// Хлопці, підемо, боротися будемо// За Україну, за рівні права, державу». Та малюки не залишилися у боргу і собі підспівували й марширували, а ввечері вдома ще й з бабусями і дідусями не вгавали-співали, а працівниць кухні ліцею подивували голосним і злагодженим виконанням державного Славня.

Мотиви і нотки цього дійства ще й нині у враженнях і захопленнях дітей, їх батьків, дідусів і бабусь. А вихователь групи «Гуцулочка» Ольга Лук`яненко уже живе духом і передчуттям свята Миколая і сподівається, що святий Угодник буде щедрим і милосердним для її вихованців. Тридцять три її роки віддані вихованню дітей. Здається, уже й досягла отієї невидимої найвищої планки у вихованні любові до України, до мами і батька, до родини, християнського милосердя.

садок [2]

– Люблю і живу роботою. Для мене найдорожче і найцінніше, аби кожна дитинка щоранку з бажанням линула у садочок, аби батьки не відвернулись від мене і садка, аби щодень дитина поверталася здоровою і щасливою з садка… Ви розумієте, що треба мати величезне терпіння, коли працюєш з дітьми. А найважливіше, прошу Бога, аби мир і спокій наповнював кожний день, аби діти втішалися лише іграшковою, навчальною зброєю, щоб не доводилося їм стріляти… Зичу собі, батькам і їхнім дітям терпеливості, витримки, більше тверезого розсудку, аніж миттєвих спалахів емоцій… Не забуваймо, що діти всотують у себе як добрі, так і злі речі, вчинки. Намагаймось жити, як дбайливо ниву жати, а не перескакати жнивне поле, не залишивши доброї згадки у дитячих душах, – неквапом роздумує-зізнається Ольга Лук’яненко.

Вдячна за розуміння, підтримку і співпрацю завідувачці ДНЗ «Квітка Карпат» Ганні Володимирівні Маляр, музичному керівникові Наталії Іванівні Пилип`як, помічнику вихователя Ганні Василівні Олійник, а батькам – за сприяння у наповненні ігрової кімнати, створенні «живого кутка», де вже обжилися невгамовний Гоша-папугай і черепаха-господиня.

Уже через неповний рік вихованці Ольги Казимирівни стануть школярами. Та, відчуваю, пам`ятатимуть її казку про вередливе мишеня, котре нізащо не хотіло слухати своїх друзів-тваринок і поплатилося за це, тому повсякчас варто слухатися і поважати батьків й старших людей, а також пісні, вірші, розповіді, сповнені любов`ю і повагою до України, до родини.

Напевно, всім хотітиметься повернутися і хоч на хвилечку затриматися, побути, порозкошувати, помріяти у дитинстві, щиро, довірливо глянути в очі Ользі Казимирівні і подякувати їй за… казкове дитинство у «Гуцулочці» із «Квітки Карпат».

Іван ГРИДЖУК «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/11/lyubovyu-do-ukrajiny-dushu-dytyachu-napovnyty/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/11/сад.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/11/садок.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.