- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Проблема цукрового діабету у вагітних

Posted By Модератор On 11.11.2016 @ 16:22 In Здоров`я | No Comments

Проблема цукрового діабету і вагітності – у центрі уваги акушерів, ендокринологів і неонатологів, бо ця патологія пов’язана з великою кількістю акушерських ускладнень, смертю новонароджених і несприятливими наслідками для здоров’я матері і дитини.

За статистичними даними, одна зі ста жінок дітородного віку має діабет ще до вагітності, що розглядається як первинний діабет. У 2-5% жінок діабет виникає на перших етапах вагітності. Це називається гестаційним діабетом, тобто обумовленим вагітністю.

У жінок із погано контро­льованим діабетом у декілька разів підвищується ризик народження дитини з тяжкими вродженими вадами – серця чи нервової трубки (вади спинного чи головного мозку). Ризик викидня чи мертвонародження у них теж підвищується. Діабет  негативно впливає на плід, викликає у нього такий синдромокомплекс – діабетичну фетопатію. Діти мають характерний зовнішній вигляд: часто вони народжуються великими, диспропорційними, з великим плечовим поясом і  маленькою головою.  За зрілістю вони не відповідають своєму гестаційному віку, відстають у розвитку на 2-3 тижні.

Профілактика діабетичної фетопатії полягає у постійному контролю рівня цукру в крові вагітної. Щоб підтримати нормальний рівень цукру, лікар призначає лікування цукрового діабету і відповідну дієту: часті (5-6 раз) прийоми їжі  невеликими порціями; виключення з меню вуглеводів, що легко засвоюються (солодощі та випічка); обмежуються в споживанні жири (жирне м’ясо, вершки, масло вершкове); збільшуються у раціоні продукти, багаті клітковиною (зелень, овочі, фрукти, крім бананів,  винограду й дині). Якщо дієта виявилася неефективною і досягти компенсації діабету не вдається, то призначають інсулін.

Цукровий діабет дуже ускладнює становище і стан вагітної жінки. До його лікування, а найкраще – профілактики, варто підходити дуже відповідально і тільки в тандемі з лікарем. Постійні обстеження, контроль з боку фахівців, аналізи і точне виконання всіх медичних вимог знизять ризик ускладнень і дозволять з’явитися на світ здоровому і міцному малюку.

Владислав ЙОСИПЕНКО,

студент 5-го курсу.

Марина ГРЕСЬКО,

асистент кафедри акушерства та гінекології Вищого

державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/11/problema-tsukrovoho-diabetu-u-vahitnyh/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.