- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Українській Гельсінській Спілці – 40

Posted By Модератор On 11.11.2016 @ 16:04 In Ми - українці | No Comments

9 листопада відзначили 40-річчя заснування Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод (Української Гельсінської групи). Це була перша легальна правозахисна організація в Українській РСР, яка відіграла одну з ключових ролей у національно-визвольній боротьбі українського народу, розпочала ненасильницький, легальний і правовий шлях у здобутті Україною незалежності, становленні демократії, поваги до прав людини.

У центральній районній бібліотеці з участю користувачів та її працівників відбулася історична розвідка «Повстали проти закріпачення духу», присвячена 40-річчю від дня створення Української Гельсінської Групи. Завідувач відділу обслуговування користувачів Надія Мартинюк та працівник відділу ІТ Богдан Зрайко розповіли про історичні передумови створення Української групи виконання Гельсінських угод, її діяльність та значення для України. Присутні переглянули документальний фільм «Українська Гельсінська спілка: вектор визначено». Богдан Зрайко, історик за фахом, виступив із мультимедійною презентацією «Українська Гельсінська група». До уваги присутніх представили книжкову виставку «На захисті прав людини: Українська Гельсінська група», з якою ознайомила модератор заходу Надія Мартинюк.

Об’єднання правозахисників створене у Києві 9 листопада 1976 року. Група стала на захист простих українців, керуючись Декларацією прав людини ООН. Учасники документували й оприлюднювали порушення прав і свобод, а найголовніше – відстоювали ідею незалежності України. Через це багато учасників Гельсінської спілки потрапляли під репресії та вигнання тодішньої влади. Українська Гельсінська Група налічувала близько 40 осіб, з них 24 – засуджені і провели у радянських концтаборах, в’язницях, психіатричних лікарнях загалом 170 років. Ще п’ятеро загинули у неволі.

Серед учасників організації відомі дисиденти Микола Руденко, Олекса Тихий, Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, Мирослав Маринович, Василь Овсієнко. Серед наших краян учасниками  УГС були Федір Ковтун з Лісної Тарновиці та Богдан Олійник із Камінного.

Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод посідає в історії українського правозахисного і національно-визвольного руху визначне місце. Від її створення ідуть витоки більшості донині чинних в Україні правозахисних організацій, національно-демократичних партій, які разом з іншими чинниками привели Україну до незалежності, де відкрилася можливість побудувати правове суспільство, яке відповідатиме як волелюбному духові українського народу, так і букві міжнародних правових актів.

Інф. Надвірнянської ЦБС.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/11/ukrajinskij-helsinskij-spiltsi-40/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.