- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Україну змінять тільки українці

Posted By Модератор On 18.11.2016 @ 15:42 In Бійці передової | No Comments

Активний учасник Революції Гідності і кривавих лютневих днів її розгону, доброволець і військовослужбовець «Карпатської Січі» 93-ї окремої механізованої бригади, депутат районної ради Василь Білоус, який вболіває і докладається до вирішення чи не всіх проблем рідної Красної, зараз несе нелегку бойову варту у Кримському Луганської області.

Пригадуючи події Революції Гідності, Василь Михайлович відзначає, що тодішній злочинний владний режим в один момент просто перекреслив усі надії українців на членство в Європейському Союзі. – Я прибув на Майдан Незалежності у Києві 1 грудня 2013-го на це велике мільйонне віче, коли люди вийшли захистити своє право на європейські цінності, – пригадує вояк. – Уже тоді першими під удар міліційно-владно-беркутівської машини попали студенти, котрих брутально побили в останній листопадовий день.

– Перше таке бойове зіткнення з озвірілим «Беркутом» сталося 11 грудня, коли вони зуміли протиснути нашу 4-у сотню й інші загони Самооборони з боку вулиці Грушевського аж до Будинку профспілок, – розповідає Василь Білоус. Тоді йому довелося спробувати того гіркого перцевого газу. Нагадаємо, що цією славетною сотнею, яка оберігала спокій учасників Революції Гідності, а під час кривавих лютневих днів боролася із ордами тітушок і озвірілими владоохоронцями, командував житель Городенки, депутат тамтешньої районної ради Сергій Дідич, який став першою жертвою кривавого розгону. Йому – Герою Небесної Сотні – у ці дні у рідному селі відкриють пам`ятник.

Кримське [1]

Та поряд із штурмами у житті Євромайдану згадується багато приємних моментів. – Це було щось неймовірне, коли ми разом святкували Свят-вечір й інші християнські свята, – пригадує Василь Білоус. – У пам`яті ще й досі багато зустрічей із цікавими і неординарними людьми. На Майдані Незалежності панувала віра, що вдасться все змінити і звільнити Україну з-під путінського впливу.

Нескореному воїнові із Красної суттєво дісталося під час кривавого лютневого розгону Євромайдану. – Тодішнім нашим головним прагненням стало повалення режиму Януковича і це нам ціною великих жертв вдалося зробити. Та, на превеликий жаль, до влади прийшли особи, не сповнені ідеями Революції Гідності, а колишні регіонали, партійна номенклатура і старі кадри. І тому правильним є переконання,що Революція має початок, але не має кінця, – продовжує Василь Білоус.

– Навіть кажучи про Президента, який появився на Майдані двічі. Ті президентські вибори зробили політтехнологи, які використали націоналістичні гасла. Українці хворіють таким собі політичним склерозом, бо така надмірна доброта і ліберальність можуть знищити націю. Нам треба переставати допускати до влади прибалтів, грузинів, американців. Тільки українці можуть побудувати сильну і незалежну країну…

У січні 2015-го Василь Білоус добровольцем вступив до лав «Карпатської Січі» і захищає досі територіальну цілісність України від російського агресора. Із 18 травня минулого року підписав контракт із Збройними Силами України. Тоді ж сформували окрему зведену штурмову роту «Карпатська Січ» 93-ї окремої механізованої бригади, пізніше – 8-у механізовану роту «Карпатська Січ» цієї ж бригади.

Військовослужбовець зараз перебуває у населеному пункті Кримське Луганської області. – Обстріли стаються дуже часто, хоча їх інтенсивність порівняно із 2015 роком нижча. Зараз це все перейшло у так звану окопну війну, – відзначає Василь Білоус. – Путінські найманці стріляють з усіх видів зброї – артилерійських установок і гаубиць різних калібрів, САУ, «Градів», танків, гранатометів, стрілецької зброї. Водночас українські військові мусять дотримуватися режиму тиші і стріляти при прямій загрозі життю.

Найголовнішою проблемою армії є зараз те, що Верховний Головнокомандувач ЗСУ на урочистих парадах вручає нерідко несправну військову техніку. – Ну скільки може таке тривати, що танки не стріляють, у БТРів під час їзди відвалюються колеса, БМП ломляться і просто розвалюються? – Із гіркотою в голосі промовляє Василь. – Уся техніка у нас ще з часів Афганістану, яку просто підфарбували і підремонтували. В одній із бригад у танка тільки крутиться башта і він не стріляє, як таке може бути?!.

Зараз єдиний і правильний шлях – силою відновити контроль над державним кордоном України. – Безсумнівно, це будуть великі людські втрати за короткий час, але іншого шляху у нас нема, – переконаний воїн. – Ми просто розтягуємо час і кожного дня маємо загиблих чи поранених. Прикро, що зараз із війни певною мірою зробили базар і ціна всьому тут – людські життя… Але, навіть така буденна фронтова гіркота не затьмарює упевненості нашого краянина і його бойових побратимів у неодмінній перемозі над окупантом.

Василь ІВАСЮК «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/11/ukrajinu-zminyat-tilky-ukrajintsi/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/11/Кримське.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.