- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Вшанували борців за волю України у Фитькові

Posted By Модератор On 11.11.2016 @ 16:28 In Новини | No Comments

У день захисника України у Фитькові урочисто освятили пам’ятник на братській могилі учасників визвольних змагань. У церкві святої Параскеви відправили святкову літургію і панахиду за полеглими борцями за волю України. Потім урочиста процесія з участю гостей і односельців направилася на сільський цвинтар, на якому освятили пам’ятник воїнам УПА. Чин освячення провели священики УГКЦ Іван Качанюк і Микола Григорук.

Під час Другої світової війни у селі діяв підпільний осередок ОУН. До організації вступали не лише дорослі чоловіки, але й зовсім юні хлопці та дівчата. Багато з них загинули у боях з каральними загонами радянської влади.

пам [1]

25 січня 1946 року під час облави за доносом зрадника про розташування криївки загинули станичний с. Фитьків Іван Дмитрук «Іскра»,1925 р. н., Петро Кадук, уродженець с. Забережжя, 1911 р. н. і невідомий воїн.

Фитьківчанин Михайло Попович, псевдо «Пімста», «Лев», загинув у 1947 р. і був похований у братській могилі.

Після вбивства станичного «Іскри» його маму з трьома малолітніми дітьми (Микола – 14 років, Ірка – 7, Оля – 4) відправили насильницьки товарняком у Сибір. Мама станичного померла у поїзді і її охорона викинула у невідомому місці. Миколі з двома сестрами через деякий час вдалося втекти із заслання.

Загалом у книгу Пам’яті України записано 27 прізвищ фитьківчан. На урочистому освяченні монумента були присутні і нащадки загиблих героїв, і живі свідки тих часів.

Виготовлення пам’ятника проведено за кошти племінника станичного «Іскри» Юрія Дмитрука з Києва і родини.У встановленні пам’ятника допомагала родина покійного Михайла Поповича.

Учні школи декламували патріотичні вірші і співали повстанських пісень. Родина станичного подарувала церкві села копію образу Покрови Богородиці, яку намалював відомий іконописець Василь Стефурак, котрий є родичем станичного.

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/11/vshanuvaly-bortsiv-za-volyu-ukrajiny-u-fytkovi/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/11/пам.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.