- Народна Воля - http://volya.if.ua -

ЗУНР: історичне відлуння

Posted By Модератор On 04.11.2016 @ 13:53 In Свята,Україна | No Comments

Обідньої пори, у понеділок цього тижня, громадськість Надвірнянщини, учнівська молодь та влада міста й району зібралися в районному БК на святкування  98-ї річниці утворення Західно-Української Народної Республіки.

Згадати далекі листопадові дні 1918 року як героїчну сторінку історії України краянам допомогли ведуча Галина Чуревич та аматори художньої самодіяльності району за координацією методиста РБК Валентини Лисюк.

ЗУНР [1]

1 листопада 1918-го після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель утворилася українська національна держава – ЗУНР.

Змінюється час, змінюються епохи. Але залишається єдине: найкращі сини і дочки вкраїнської нації у найскрутніший для неї період історії завжди готові покласти власне життя на вівтар самостійності, незалежності. Такими були славні вояки УПА, Січові стрільці, Герої Небесної Сотні. Нині перейняти геройський чин випало на долю наших сучасників – бійців антитерористичної операції на сході, котрі свідомо, відважно і безкомпромісно захищають територіальну цілісність України. Про безперервність патріотичного духу поколінь, незламність волі боротися до перемоги засвідчили пісенні твори у виконанні народного аматорського хорового колективу в супроводі муніципального оркестру народної музики «Аркан» районного БК (соліст Віктор Чудновський) під орудою двох маестро Яреми Павлика та заслуженого артиста України Сергія Орла. Юні артисти дитячого зразкового драматичного колективу «Хоробрі мандрівники» Переріслянського СБК, яким керують Ганна та Андрій Насадюки, інсценізували «Баладу про дві душі» у пам`ять про тих героїв, кого не дочекалися мати, дружина, діти.У засвітах душа ще ненародженого сина зустрічається із полеглим від ворожої кулі молодим батьком, який вже ніколи не візьме його на свої дужі руки. І це – велика трагедія для людини, для народу, для країни…

IMG_1839 [2]

Та життя завжди перемагає пітьму. І Україна стійко переживе воєнне лихоліття й утвердиться у світовій спільноті. Святкову атмосферу наповнили пісні у виконанні дуету Мар`яни Лазарович та Лесі Кузьмин, тріо «Ягілочка» у складі Наталії Байдак, Олени Сільчук та Наталії Гурмак, заслуженого працівника культури України Ганни Макось, аматорського чоловічого квартету «Легіт», а також танцівники народного аматорського ансамблю «Горянка» (кер. Роман Гаврилів), котрі виконали фольклорний танець «Джурило», записаний Оленою Здольник у Фитькові, та збадьорили запальним гуцульським «Арканом».

Надії, дзвони, прапори// І спогад – в кожнім слові…// Відлуння кожної пори// В державницькому Львові.// Це – ЗУНР… Це – злети у блакить.// Віднайдена дорога// І кожна втрата нас болить, // І тішить перемога.

Завершальний акорд у відзначенні 98-ї річниці ЗУНРу поставили старші і зовсім маленькі  учасники аматорського народного фльклорно-етнографічного колективу «Шовкова косиця» під орудою Олени Яченко. «Ми – діти твої, Україно» – так називалася музично-пісенна композиція, якою юні артисти налаштували краян на впевнений твердий поступ вперед.

Леся ДУТЧАК (текст), Іван ГРИДЖУК (світлини) «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/11/zunr-istorychne-vidlunnya/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/11/ЗУНР.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/11/IMG_1839.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.