- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Чиїми руками Кремль прибрав з Кабміну Яценюка?

Posted By Модератор On 16.12.2016 @ 12:52 In Суспільство | No Comments

Три мільйони доларів щомісяця впродовж 10 місяців – саме стільки коштувала кампанія з дискредитації уряду Арсенія Яценюка. Її результатом стала відставка Кабміну, сформованого після перемоги Революції Гідності.

Про шалені кошти, вкинуті для знищення команди Яценюка і зміни проєвропейського курсу країни, в інтерв’ю англійському виданню The Independent розповів народний депутат Олександр Онищенко, котрий зараз переховується від українських правоохоронців за кордоном. «Я вбив його за один рік», – каже нардеп про Яценюка, вихваляючись тим, що йому вдалось суттєво знизити рейтинг прем’єра. Мітинги, проплачені публікації у пресі та ефіри на телебаченні – лише невелика частина методів, за допомогою яких Яценюка цілеспрямовано усували від керівництва Кабміном. А заразом і знищували команду реформаторів, що прийшла разом із ним.

Про те, що відставка Яценюка була наслідком ретельно зрежисованої кампанії, експерти почали говорити ще задовго до того, як голова уряду написав заяву на звільнення. Яценюк у своїх спробах переформатувати бюрократичні схеми, за якими довгі роки працювала Україна, перейшов дорогу багатьом людям. «Все йшло добре, поки один з членів уряду не заявив, що Яценюк заважає їхнім бізнес-планам», – зізнався Онищенко. У цей час Яценюк взяв чіткий курс не тільки на економічне відновлення країни, економіка якої була зруйнована непомірними апетитами режиму Януковича, але й на розрив зв’язків із Росією. Те, що Україна змогла позбутись залежності від «Газпрому» і в часи війни фактично з нуля створити потужну армію, перетворило його на ворога в очах політиків, зацікавлених у збереженні старих корупційних схем. Хай навіть ці схеми підривають самі підвалини незалежності країни — гроші ж не пахнуть. Наслідки цієї деструктивної діяльності ми бачимо досі – достатньо згадати план «Шатун».

Онищенко фактично підтвердив тезу по те, що кампанію з відставки Яценюка цілком можна розглядати як державний злочин. Рушійним моментом цієї зливи чорного піару з боку Онищенка було бажання прибрати голову уряду, який заважав йому наживатись на видобутку українського газу. А іншим олігархам з потужного газового лобі – на імпорті російського газу.

Яценюк довів: Україна може обій­тись без російського газу, минулу зиму країна пережила без газового допінгу «Газпрому». Не дивно, що серед політичної верхівки визріло рішення Яценюка прибрати. Зробити це вирішили руками Онищенка, ображеного на голову уряду через збільшення до 70% ренти на видобуток газу для спільних підприємств. Кошти, які мали б йти в кишеню олігарху, нарешті мали потрапити до бюджету. Так і відбувалося, зокрема, видатки на оборону у 2015 році на 50% перевищували аналогічні видатки у 2014-му. Можна лише уявити маштаб цих оборудок, якщо олігархи готові були кидати на дискредитацію уряду Яценюка мільйони доларів щомісяця. Як гриби після дощу, почали з’являтися повідомлення про те, що Яценюк, мовляв, сам корупціонер. То гонщик Олексій Мочанов заявить про те, що голова уряду за час роботи у Кабміні заробив мільярд, то нардеп Сергій Каплін, любитель вдиратись до чужих кабінетів, почне кричати про те, що Яценюк продав Крим. То політики і преса всерйоз почнуть обговорювати чутки із соцмереж про купівлю Яценюком 24 вілл у Маямі.

І таких заяв на межі з абсурдом можна нарахувати десятки – чого вартують лише фантазії Михеїла Саакашвілі, який нещодавно безславно пішов із посади одеського губернатора, і прицільна медіа-кампанія під керівництвом росіянки Марії Столярової, у рамках якої ледь не щодня продукували сенсаційні заяви про голову уряду. Прикметно, що хтось із фігурантів цих гучних скандалів перед Яценюком потім вибачився за відверту брехню, ніхто так і не зміг надати бодай мінімальні докази на підтвердження своїх слів. Але мета була досягнута, брудний інформаційний шлейф – сформовано.

 Утім, зізнання Онищенка можуть нарешті пролити світло на те, хто в країні так відчайдушно опирається припиненню співпраці із РФ і руйнації корупційних схем. Депутати партії «Народний фронт» уже звернулись до НАБУ з вимогою встановити замовників і виконавців брудної кампанії проти Арсенія Яценюка. Адже йдеться не просто про відставку голови уряду, а про політичну кризу в державі.

Арсеній Яценюк і без офіційної посади продовжує допомагати реформам у країні, зустрічаючись із світовими лідерами. Ці візити – найкраща оцінка здійсненим Яценюком реформ. Адже канцлер Німеччини Ангела Меркель чи віце-президент США Джозеф Байден не витрачали би час на спілкування із політиком-популістом чи корупціонером.

Тим часом триває кампанія, розгорнута проти Яценюка у самій Україні. Кампанія, покликана зрештою реставрувати у тій чи іншій формі режим Януковича. І далі на її проведення витрачають мільйони і мільйони. Недарма ж парламент уже півроку не може ухвалити запропонований «Народним фронтом» закон про конфіскацію 1,5 млрд. доларів Віктора Януковича та його оточення і їхню передачу до державного бюджету України.

Ольга ОНИЩУК.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/12/chyjimy-rukamy-kreml-prybrav-z-kabminu-yatsenyuka/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.