- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Схилімо голови в скорботі»

Posted By Модератор On 05.12.2016 @ 13:30 In Тема дня | No Comments

Надвірнянщина вшанувала пам`ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр.

голод [1]

На мітингу-реквієм під такою назвою у суботу, 26 листопада ц. р., вшанували пам`ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Зібравшись на майдані Шевченка у Надвірній, представники влади, громадськості на чолі з духовенством УГКЦ та УПЦ Київського патріархату скорботною ходою вирушили до приміщення районної бібліотеки на вул. Мазепи, де розміщений пам`ятний знак жертвам Голодомору.

До цього знаку поклали вінки й осінні квіти. Журливо-моторошна мелодія «Реквієму» Й. Моцарта зазвучала над містом, нагадуючи кожному про неможливість забувати найстрашнішу сторінку в історії української нації.

знак [2]

1933 рік – найчорніший. У світі немає аналогу тому страшному голоду, що випав на долю найродючішої, найблагодатнішої землі. І аж через кілька десятиліть законодавча влада уже незалежної України дала юридично-правову оцінку діям сталінського режиму, визначивши їх геноцидом, спрямованим на знищення цілого етносу, українського народу. І сьогодні він продовжується на сході України гібридною війною. За результатами досліджень наслідків голодного мору, тоді страшною смертю загинуло 7,5 мільйонів селян, у т. ч. 3 млн. дітей, зазначив у стислій історичній довідці про великий голод в Україні голова циклової комісії суспільних дисциплін Надвірнянського коледжу, член НСЖУ Володимир Свягла. Із літературно-вокальною композицією «Чорна сповідь моєї України» виступили учні Фитьківської ЗОШ І-ІІІ ст. під орудою Оксани Івасик; гвіздчанка Христина Пилип`юк увіковічнила пам`ять невинно убієнних журливою піснею «Свіча». Ведуча Галина Чуревич та провідний методист районного будинку культури Ганна Халак зачитали спогади людей, котрі пережили лихо й донесли правду до живих про тих, кого забрала та тяжка година.

голодом [3]

Померлі несли в могилу найкоштовніше, що є у нації – гени розуму, здоров`я, фізичної і духов­ної досконалості, гени милосердя, справедливості, людяності і відваги, зрештою – гени усіх мислимих людських чеснот і талантів.

Того дня за кришталево чисті душі загиблих співвітчизників полинули молитви. Всечесні отці відправили поминальну панахиду. О 16-ій год. учасники поминального заходу схилили голови у загальнонаціональній хвилині мовчання. Надвірнянщина приєдналася до загальноукраїнсько акції «Запали свічку».

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2016/12/shylimo-holovy-v-skorboti/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/12/голод.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/12/знак.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2016/12/голодом1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.