- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Робота зі створення об’єднаних територіальних громад у районі потребує прискореного, всеохоплюючого та об`єктивного вивчення думки краян

Posted By Модератор On 24.02.2017 @ 13:23 In Реформи | No Comments

Радник голови райдержадміністрації Тарас Олендій розповів, в якому стані процес утворення ОТГ у Надвірнянському районі.

– Із часу прийняття Закону України «Про добровільне об’єднання громад» минуло майже 2 роки. За цей час в Україні створено 366 об’єднаних територіальних громад, ще у 47 – призначені вибори. У загальному ці показники становлять вже більше третини від усіх громад, які мають бути утворені у країні. В Івано-Франківській області функціонують 11 ОТГ – Білоберізька (Верховинський район), Більшівцівська (Галицький), Верхнянська (Калуський), Витвицька (Долинський), Космацька (Косівський), Матеївецька, Нижньовербізька, П`ядицька, Печеніжинська (всі Коломийського), Старобогородчанська (Богородчанський) і Тлумацька (Тлумацький). Досі не сформовано жодної громади у Городенківському, Надвірнянському, Рогатинському, Рожнятівському, Снятинському і Тисменицькому районах.

9 лютого ц. р. Верховна Рада України прийняли три закони, які суттєво спрощують процес створення громад, саму процедуру об’єднання, регламентують роботу й окреслюють повноваження голів ОТГ і старост. Це, зокрема, Закон України № 4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)».

У Надвірнянському районі згідно із перспективним планом, затвердженим Кабінетом Міністрів України, мають створити Надвірнянську міську, Ланчинську і Делятинську селищні, Тисменичанську та Зеленську сільські ОТГ. Причинами такого невтішного втілення територіально-адміністративної реформи стали відсутність політичної волі районних організацій політичних партій, відсутність лідерів, які б могли повести за собою громади, не до кінця сформоване законодавство, слабка поінформованість жителів про ці зміни.

На сьогодні ситуація із децентралізацією у нашому районі така.

У Надвірнянській ОТГ – заплановане входження селища Битків, сіл  Пнів, Стримба, Лоєва, Назавизів, Верхній Майдан, Парище, Гвізд і Молодків. Процес формування громади ще не розпочався.

У Делятинській ОТГ – жителі сіл Заріччя, Чорний Потік і Чорні Ослави готові об’єднатися навколо Делятина, вже прийняті відповідні рішення сільських рад. Ще потрібно пройти всі  визначені етапи об’єднання, підготувати пакет документів і чекати постанови Центральної виборчої комісії про призначення дати виборів. Білоославській громаді залишається визначитися із приєднанням до Делятинської ОТГ згідно з новим законодавством.

Завдяки цим змінам на вибори може йти і Ланчинська ОТГ, де є згода Добротова і таким чином охоп­лено більше 50% населення. Красна, Середній Майдан ще роздумують над об’єднанням. У Саджавці, яка згідно із перспективним планом включена до Коломийської міської ОТГ, на сході селян, яке відбулося 19 лютого ц. р., вирішили провести опитування  і визначитися куди приєднається село – до Коломиї чи до сусіднього Ланчина. Відповідно до цього рішення, або будуть внесені зміни у перспективний план, або чекатимемо прийняття закону, який дозволить об’єднання населених пунктів із різних районів.

У Зеленську ОТГ включені села Пасічна, Зелена та Бистриця. На даний час жителі цих сіл не дійшли згоди з об’єднанням.

У Тисменичанську ОТГ входять села Лісна Тарновиця, Гаврилівка, Волосів, Камінне, Цуцилів, Фитьків та Перерісль. На сьогодні постало питання про зміну центру ОТГ. 16 лютого ц. р. у Перерослі відбулася робоча нарада представників сіл, на якій вирішили провести вивчення думки жителів щодо центру ОТГ у Тисменичанах чи у Перерослі, також створена робоча група, яка має узагальнити зібрані дані.

Проведення територіально-адміністративної реформи у нашому районі вдалося суттєво зрушити завдяки проведенню семінарів, зустрічей, нарад, робочих поїздок у Печеніжинську і Старобогородчанську ОТГ. Народні депутати України та засоби масової інформації висловлюють припущення, що цей рік стане останнім для добровільного об’єднання. Вже восени або навесні наступного року відбудуться вибори згідно із перспективними планами в усіх несформованих ОТГ.

Наш кор.

Коментар редакції

Процес об`єднання територіальних громад виявився непростим, зокрема, для нашого району. Коли проводили заздалегідь оголошені збори по селах з участю керівництва і відповідальних працівників РДА та Офісу реформ в області, то краяни, м`яко кажучи, виявляли до таких зібрань інертність, байдужість. Натомість думка присутніх на таких зборах ледь півсотні чи сотні жителів того чи іншого населеного пункту аж ніяк не могла узаконити волевиявлення усіх його жителів. Зрештою, проявилися й окремі незгоди, непорозуміння, не зав­жди вмотивовані й обгрунтовані (як на нинішній день, так і на майбутнє).

Добровільність у цьому випадку також не може бути довговічною. Рішення доведеться приймати. Вважаємо, вартісним варіантом в умовах надто малочисельних сільських і селищних зібрань (зборів, сходів селян тощо) розпочати невідкладно побудинковий (хатний), поквартирний (у багатоквартирних оселях) обхід для персонального опитування жителів району щодо бажання (бачення) перебувати у тій чи іншій ОТГ. Зробити це цілком на законній основі можуть депутати сільських, селищних і міської рад (їх же виборці обрали, їм же довірили представляти інтереси краян в органах місцевого самоврядування). Депутати можуть згуртовувати і невеличкі ініціативні групи. Але все це варто також узаконити рішенням сільської, селищної і міської влади.

Докластися тут цілком можуть і громадські діячі, партійні осередки, інтелігенція Надвірнянщини, бо окремі їх представники нерідко лише спроможні на необгрунтовані претензії, а потрібна конкретна доказова і переконлива дія, якщо вболіваємо за долю громади.

Якщо не вдатися до таких дій, то вже віднині треба затямити усім «моя хата скраю»: відказувати, а то й звинувачувати когось, мовляв, не чув, не знав, мене не питали, буде пізно при умові, що «протягнутися» ситуація з необ`єднанням зможе ледь один рік.

Доводиться чути і про те, що місцеві еліти ще не до кінця визначилися із кандидатурами очільників ОТГ і триває певний торг, себто переговори-домовленості. Однак від вивчення пов­ної думки-оцінки жителів щодо ОТГ навіть такі чутки не звільняють.

Зрештою, варто чіткіше, доступніше, обгрунтовано і невідкладно у законному руслі з цього висловитися центральній владі. На цьому наголосив під час наради-зустрічі з керівництвом району, депутатами та керівниками органів місцевого самоврядування у Надвірній 23 лютого голова обласної ради Олександр Сич. На його думку, сьогодні цей процес недосконалий, але незворотний, бо соціально збідоване наше суспільство не може утримувати й ефективно управляти нинішньою структурою місцевого самоврядування. Тому потрібен Закон з цього питання, за який відповідатиме Уряд. Потрібна адекватна нормативно-правова база, як функціонуватимуть заклади освіти, культури, охорони здоров`я, спортивні та художньо-мистецькі школи тощо, а не вдаватись, як це часто нині трапляється, до перекладання відповідальності за долю реформованих громад на місцеву владу. На жаль, у цьому плані бракує системного мислення у Верховній Раді та Уряді. Якщо немає доказів добровільності, виникають скарги і конфлікти – у такому випадку обласна рада не голосуватиме за пропозицію про утворення ОТГ. Треба зважено підходити до цього питання, бо реформа місцевого самоврядування має полегшувати, а не ускладнювати життя людей. Як не прикро, нинішній дуалізм місцевої влади, тобто двовладдя між радами й адміністраціями, є цілковитою нісенітницею і потребує негайних змін. Треба громадам при об`єднанні досить ефективно і зважено та на перспективу прораховувати свої потенційні можливості. Та, найголовніше, – сформувати об`єктивну, всебічну думку якомога якнайбільшої кількості жителів населеного пункту щодо добровільного об`єднання у територіальну громаду, підкреслив Олександр Сич.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/02/robota-zi-stvorennya-objednanyh-terytorialnyh-hromad-u-rajoni-potrebuje-pryskorenoho-vseohoplyuyuchoho-ta-objektyvnoho-vyvchennya-dumky-krayan/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.