- Народна Воля - http://volya.if.ua -

На Дні депутата обговорювали, дискутували, визначалися

Posted By Модератор On 17.03.2017 @ 13:33 In У районній раді | No Comments

Минулого четверга, 9 березня ц. р.,  День депутата у районній раді розпочався Шевченковими читаннями у виконанні шестикласників Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1. Їх у залу засідань запросив голова районної ради Іван Гурмак.

Як зазначив у вступному слові керівник районної організації «Просвіта» ім. Т. Шевченка Богдан Березицький, акція триває по всій Україні. У Надвірнянщині цей національно-патріотичний проект зі вшанування творчості Генія і Пророка нації – Великого Тараса –  підтримала районна рада і районні просвітяни. Поезія Тараса Шевченка – завжди актуальна, а сьогодні вона набуває особливої гостроти і звучання.

Голова районної ради привітав із професійним святом – Днем земле­впорядника фахівців відділу Держгеокадастру в районі, який очолює Іван Забронський. Подяку голови районної ради Іван Гурмак вручив головному спеціалісту установи Марії Яцентюк – за вагомий внесок у розвиток землевпорядної служби району і з нагоди професійного свята. За такі ж заслуги державні кадастрові реєстратори Олександра Капущак та Оксана Приймак удостоїлися спільних грамот районних держадміністрації і ради.

***

У представлених депутатам матеріалах ХІ сесії районної ради, яка відбулася вчора, 16 березня, питання про стан пасажирських перевезень у районі та про поводження з твердими побутовими відходами, як з`ясувалося у процесі обговорення, стали найзатребуванішими, найдоцільнішими і найнагальнішими з огляду на їх тривале остаточне невирішення.

 З інформацією РДА про стан пасажирських перевезень виступив начальник управління економічного розвитку і торгівлі РДА Василь Уніят. Він, зокрема, констатував,  що до приміської маршрутної мережі автобусів загального користування Надвірнянщини входять вісім десятків маршрутів. За станом на 1 лютого н. р. у районі функціонують 78 маршрутів загального користування, які обслуговують 58 фізичних осіб-підприємців та одна юридична особа – ТзОВ «Івано-Франківськ-Авто». Функціонує одна АС №1 (на вул. Вокзальна).

Згідно із ЗУ «Про автомобільний транспорт» організацію пасажирських перевезень на приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території району, покладають на райдержадміністрацію. Створено районний комітет з проведення конкурсів на перевезення пасажирів на чолі з першим заступником голови РДА Іваном Тодоруком. При РДА діє комісія з контролю за виконанням перевізниками умов договору на пасажирські перевезення.

Однією із причин низького рівня надання послуг із пасажирських перевезень на приміських внутрішньорайонних маршрутах загального користування Василь Уніят назвав відсутність конкуренції. Протягом тривалого часу участь у конкурсах брали одні і ті ж перевізники. Винятком в останні два роки (2015-2016) стали маршрути зі сполученням Надвірна-Делятин. Торік, приміром, на один маршрут «Надвірна-Делятин-5» подали документи 4 претенденти, «Надвірна-Делятин-8» – троє перевізників, «Надвірна-Делятин-3 та 10» – по два претенденти.

Гострою проблемою галузі пасажирських перевезень, як відомо, є зростання з початку року вартості проїзду на приміських маршрутах загального користування. «Народна Воля» повсякчас відстежувала, об`єктивно інформуючи, хід діалогу влади з перевізниками та громадськістю стосовно цього питання. У нинішньому числі публікуємо відповідь ОДА з цього питання.Під час нарад керівництво РДА доручило перевізникам надати економічне обгрунтування тарифів по кожному маршруту. За словами Василя Уніята, 90 відсотків перевізників подали такі розрахунки. Голова районної ради Іван Гурмак звернув увагу, що цього не зробили 10 їх відсотків, водночас наголосивши, що Закон України «Про автомобільний транспорт» передбачає регулювання тарифної політики органами державної влади, зокрема, РДА. До того ж, ще на початку нинішнього року районна рада висловила готовність проплатити незалежний аудит розрахунків тарифу. Нині, як уже інформувала «Н. В.», РДА рекомендувала перевізникам встановити тариф не вище 0,6 грн. за 1 пасажиро-кілометр (беручи до уваги середній тариф у межах області) без врахування автостанційного та страхового зборів. Зараз райдержадміністрація моніторить дотримання перевізниками тарифів.

Питання пасажирських перевезень не залишило у залі байдужим жодного депутата. З`ясувалося, що, попри намагання влади розв`язувати всі складнощі у цій галузі, проблеми з перевезенням існують чи не в кожному населеному пункті. Важливі з них порушували депутати районної ради Володимир Черленюк, Сергій Штогрин, Андрій Карманський, заступник голови районної ради Ігор Писклинець. Депутат районної ради Микола Сенатович (уже вкотре) старався отримати відповіді щодо перевезень у Пасічнянському напрямку, де курсують 8 транспортних засобів, а елементарного порядку бракує…

Зрештою, розв`язання всіх наболілих проблем – у процесі. Вони об`єктивно визначені, проаналізовані. Водночас виокремлено найоптимальніші шляхи виходу із ситуації, про що детальніше обговорять на ХІ сесії районної ради.

***

Інформуючи про поводження з ТПВ у районі, начальник відділу архітектури, містобудування, містобудівного кадастру та житлово-комунального господарства РДА Тарас Угринчук наголосив на зміні підходів у цьому питанні. Якщо раніше всі сподівалися на  сміттєсортувальну станцію в урочищі «Чобіток» м. Надвірної, то нині внаслідок цілої низки причин переорієнтовуються на полігон у с. Рибне Тисменицького району. Тамтешнє комунальне підприємство складує і переробляє ТПВ з усього Прикарпаття, а тепер знову реконструює і планує відкрити ще одну додаткову лінію. Ресурс Рибнецького сміттєзвалища продовжено до 2026 року.

У Рибному готові приймати сміття з усієї області, констатував Тарас Угринчук, обумовивши пріоритетність ТПВ із сільських населених пунктів, що за  спеціальними технологічними вимогами вважається чистішим. Водночас він зауважив: – Очевидно, майбутня Надвірнянська станція з переробки відходів працюватиме для міста. Хоч до Надвірної возити ТПВ економніше.

Власне, навколо вартості послуги з вивезення ТПВ до Рибного тривала серйозна розмова на Дні депутата. Голова районної ради поставив вимогливе прохання визначитися з конкретною ціною (з боку КП у Рибному), щоб проаналізувати фінансово-економічну спроможність органів місцевого самоврядування і територіальних громад нашого району оплачувати послугу з вивезення ТПВ до сусіднього району. Заступник голови районної ради Ігор Писклинець вважає за доцільне вибрати і зупинитися на одному із двох варіантів: споруджуємо сміттєсортувальну лінію в районі чи вивозимо ТПВ у с. Рибне. За словами Тараса Угринчука, зараз в очолюваному нині управлінні вже чекають офіційної відповіді з розрахунками послуги.

Збирають та перевозять тверді побутові відходи у районі 4 комунальні підприємства: «Надвірнакомунсервіс», «Сільекобуд» у Цуцилові, «Комунгосп» Делятинської і «Карпати» Ланчинської селищних рад, з якими уклали угоди органи місцевого самоврядування. Щоб вирішити проблему у сфері поводження з ТПВ, крім усього, потрібно винайти ще кошти на придбання спецтехніки для роботи тощо. Конкретне рішення щодо поводження з ТПВ ухвалили депутати на вчорашній сесії, про що поінформуємо у наступних числах.

На Дні депутата заслухали й обговорили також інформацію райдержадміністрації про переведення Надвірнянських ЗОШ №1 і №2, райцентру дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді на альтернативне теплопостачання.

Зі звітами РДА про виконання районного бюджету за 2016 рік виступив начальник управління фінансів РДА Михайло Обідняк; про виконання делегованих районною радою повноважень, а також про хід виконання у 2016-му районних цільових програм, затверджених районною радою – заступник голови РДА Богдан Зеленчук.

Тривалу дискусію викликало чи не найкритичніше питання – про стан автошляхів району. «Шквал» питань депутати спрямували т. в. о. начальника філії «Надвірнянський райавтодор» Романові Кулику, який доповідав на Дні депутата про роботу очолюваного ним структурного підрозділу та план діяльності на 2017 рік. Інформаційну довідку про виконання робіт, у т. ч. зимове утримання, за станом на 1 січня ц. р. представили депутатам у вигляді таблиці зі специфічними позначеннями доріг державного, місцевого значення, що і викликало в депутатів чимало непорозумінь. Свої питання також адресували: Тетяна Пришляк – про виділення коштів Держфонду регіонального розвитку на ремонт вул. Рамішвілі, Михайло Мельник – стосовно засмічення земельних ділянок від розчищення придорожних канав у Добротові, Марія Яворська – щодо неякісного ямковового ремонту доріг у Ланчині, Андрій Гуцько попросив детальніше поінформувати про використані кошти на ремонт дороги Надвірна – Бистриця.

За пропозицією голови районної ради Івана Гурмака, керівник надвірнянських автодорівців повинен представити депутатам уточнену і доступну інформацію.

Заступник голови районної ради Ігор Писклинець представив депутатам Олега Даціва, депутата Надвірнянської міської ради, кандидатуру якого висувають на посаду керівника ФК «Бескид». Питань у депутатів до кандидата не виникло. Остаточне рішення – за сесією районної ради. На Дні депутата обговорили й інші питання і продовжили роботу у профільних комісіях.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/03/na-dni-deputata-obhovoryuvaly-dyskutuvaly-vyznachalysya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.