- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Олександр Сич: «Консолідація всіх народних обранців – запорука ефективної діяльності»

Posted By Модератор On 03.03.2017 @ 13:04 In Самоврядування | No Comments

Як ми попередньо анонсували, 23 лютого у нашому районі з робочим візитом побував голова обласної ради Олександр Сич, його перший заступник Василь Гладій та заступник Сергій Басараб, начальник відділу з питань міжнародних зв`язків, інвестицій та проектної діяльності виконавчого апарату обласної ради Юрій Цимбалюк.

Під час зустрічі у залі засідань районної ради з ними мали нагоду поспілкуватися керівники органів місцевого самоврядування Надвірнянщини, депутати різних рівнів, очільники районної виконавчої влади та її структурних підрозділів і громадські активісти. Голова районної ради Іван Гурмак, поінформувавши про загальну мету зустрічі, висловив сподівання, що вона, зокрема, посприяє розвитку інфраструктури Надвірнянщини із залученням коштів не тільки районного бюджету.

Голова обласної ради Олександр Сич констатував, що саме пріоритетні напрямки визначають під час робочих поїздок по області. Як правило, спочатку працюють у населених пунктах району, а потім зустрічаються із депутатами, сільськими головами, активом, щоб поділитися враженнями про район, озвучити проблематику і разом намітити шляхи її вирішення.

влада [1]

У Надвірнянському районі у зв`язку з тим, що поїздка співпала із днем публічного звіту про діяльність райдержадміністрації, робочий план змінили. Загалом, повідомив Олександр Сич, такі поїздки мають системний характер, бо це найкращий метод знати проблематику не «з папірця», а на місці. Це позитивно впливає на прийняття рішень обласної ради, у т. ч. і тих, які мають фінансово-кошторисні навантаження. Попередньо об`їхали уже половину районів. Цьогоріч намагаються побувати і в інших до проведення чергової сесії, бо саме під час її проведення розглядатимуть важливі питання для районів і для депутатів обласної ради – пооб`єктний поділ бюджету розвитку та екологічного фонду.

Ціль перебування у Надвірнянському районі – побачити і проаналізувати ефективність використання коштів обласного бюджету; ефективність використання коштів і впровадження проектів органів місцевого самоврядування, виграних у галузевому обласному конкурсі; ознайомлення із проблематикою, щоб при можливості врахувати її під час прийняття рішень обласною радою.

Нині Надвірнянський район – не тільки не обділений, а один із пріоритетних. Торік із обласного бюджету розвитку та з екологічного фонду отримав 13 млн. 200 тис. грн. Уже на старті цьогоріч 7 млн. 800 тис. грн. для надвірнянців з урахуванням напрацьованих проектів рішень обласної ради, запланованої на 10 березня ц. р. Майже два мільйони гривень виділено на виграні проекти в обласному конкурсі. Загальна сума – більше 30 млн. грн.

Філософія конкурсного феномену

Згадані конкурси – дуже важлива справа, передусім, у принциповому питанні підтримки і розвитку органів місцевого самоврядування усіх рівнів. Демократія, про яку точиться стільки розмов – це перш за все розвинуте місцеве самоврядування. У перекладі із грецької слово «Демократія» – це влада народу. Якщо місцеве самоврядування не є розвинутим, самодостатнім, не має повноважень, ресурсів – це не демократія. Наше законодавство недосконале, але, навіть, у його рамках обласна рада принципово уже дві каденції робить усе можливе, щоб тримати себе як повноцінний вищий самоврядний орган області і допомагати такими стати усім рівням рад – районним, міським, селищним, сільським громадам.

Для цього і запровадили програму розвитку місцевого самоврядування, у рамках якої дуже важливими є конкурси – феноменальна річ. В Україні такого феномену немає, щоб переможцям конкурсу проектів виділяти великі кошти. Філософія дуже проста. Немало керівників органів місцевого самоврядування обмежуються продукуванням листів-прохань і вважають свої повноваження виконаними, спокійно отримуючи заробітну плату. Але загальновідомо, що під лежачий камінь вода не тече. Допомагають тим, котрі самі стараються щось зробити. Тому філософія конкурсу: визначити проблему, написати проект її вирішення, скласти кошторис, залучити громаду, підприємців, партнерів, хоч частку із районного чи сільського бюджету. Тоді можна сподіватися на допомогу. Конкурс триває уже шостий рік. За цей час пересвідчилися, що кошти, залучені через проект, удвічі ефективніше використовують. Звідси і філософський принцип: не тільки проси, а й працюй сам.

Конкурси з року в рік нарощують свою потужність. Торік вони досягнули піку. У них взяли участь 225 громад області, подали 404 проекти, з яких 133 стали переможцями. Якщо у 2015 році за наслідками проектів з обласного бюджету виділено 12,5 млн. грн., то у 2017-му – за наслідками тогорічних проектів заклали 24,5 млн. грн. Лідери громад за ці кошти вирішили багато господарських справ, зокрема, замінили вікна, двері, дахи тощо. На жаль, тільки третина лідерів бере участь у підготовці проектів. Інші пасивні, начебто у громадах немає проблем.

план [2]

Досягнувши такого піку, обласна рада має намір змінити підходи, мета яких не тільки підтримка у належному стані тих чи інших об`єктів інфраструктури, а й розвиток. Ці розвиткові проекти покликані давати прибутки громадам, які уможливлять її розвиток, а не ходіння із простягнутою рукою, створять робочі місця і т. д.

За приклад Олександр Сич навів розмову з одним із сільських голів Верховинщини, очолювана яким сільська рада виграла 5 проектів і багато чого поремонтувала. Але 5 років сільський голова і працівники сільської ради обмежені в отриманні зарплати. Але і цього разу суто на зарплату грошей йому не виділили, а порекомендували залучити інвестиції, до них додадуть кошти з обласного бюджету, створити робочі місця, отримати належні податки, відрахування і як кінцевий результат – свою зарплату.

Є стратегія розвитку Івано-Франківської області: на кожен рік надалі визначатимуть декілька напрямків розвиткового характеру. Це або створення переробних кооперативів, або туристичного чи сільськогосподарського спрямування із залученням інвестицій. З цією метою створили окремий підрозділ – відділ міжнародних зв`язків та проектної діяльності.

У рамках програми розвитку місцевого самоврядування є окремий розділ із висвітлення діяльності усіх його органів. Залучені ЗМІ не тільки в обласному центрі, а й у кожному районі, у т. ч. і газета «Народна Воля».

Щодо співпраці органів місцевого самоврядування голова обласної ради висловився за  дотримання толерантності, максимальної консолідованості і максимальної професійності. Служба в органах місцевого самоврядування – професійна діяльність, яка вимагає знання законодавства, компетентності, наділених повноважень. Закликав пам`ятати істину: людина може робити все, незаборонене законом, чиновник зобов`язаний діяти так, як визначив закон.

Обласна рада має чіткі повноваження і може діяти тільки у їх межах, як і районні, міські чи сільські ради, наголосив Олександр Сич і просив краян це врахувати, у т. ч. й Назавизівську громаду і не займатися популізмом. Не має права обласна рада відмінити рішення районної, міської чи сільської ради. Обраний керівник села чи міста підчиняється тільки двом інстанціям – законові і виборцям.

Створення ОТГ – добровільно і зважено

Не оминув керівник обласної представницької влади і питання про об`єднання територіальних громад. Цей процес недосконалий, але зворотнього шляху немає. В Україні 12 тисяч муніципалітетів. Жодна європейська держава з розрахунку на кількість жителів не має такої кількості. Із них 80 відсотків – жебраки, які не мають коштів не те що на розвиток села, а, навіть, на зарплату. Така соціально збідована країна як наша не може втримати цю систему. Її необхідно модернізувати. Але об`єднання повинно відбуватися виключно добровільно. Насправді людям чиновники пробують диктувати як їм створювати ОТГ, перекладають на них відповідальність. Необхідні нормативні акти на рівні держави, адекватна нормативно-правова база, у т. ч. і щодо функціонування системи освіти в ОТГ, охорони здоров`я, надання соціальних послуг і багатьох інших аспектів. Має бути чіткішою державна політика щодо функціонування мистецьких, спортивних та інших закладів. Необхідне системне мислення на рівні керівництва держави. Спочатку нормативна база, а потім – об`єднання.

сич [3]

Довгобуд Краснянської ЗОШ І-ІІІ ст. також перебував у центрі  уваги робочого візиту обласної і районної влади.

Позиція нинішнього складу обласної ради – добровільність як головна умова створення ОТГ, тобто відсутність конфліктів, розбіжностей у поглядах і т. д. У Надвірнянському районі поки що не створена жодна ОТГ. Підходьте до цього питання виважено, акцентував голова обласної ради, не треба їх формувати «для галочки» на рік-два, а як мінімум на півсотню років. Нікому не потрібні реформи, які не діють, кожна з них покликана приносити користь людям, полегшити їхнє життя. У протилежному випадку це – імітація реформи.

Олександр Сич підкреслив, що в обласній раді досягнуто консолідації, такого порозуміння побажав учасникам наради. В області запроваджена практика максимального залучення депутатів обласної ради до напрацювання рішень, які мають фінансово-кошторисне навантаження, зокрема, поділу бюджету розвитку та екологічного фонду. Охарактеризував також механізм справедливого підходу до поділу наявних, хоч і мізерних коштів. Жоден депутат обласної ради не може заявити, що не виконує накази виборців на своєму окрузі. Депутати від Надвірнянського району дуже активні, тому вдалось вирішити багато справ. Ніколи раніше вони не мали можливості залучати стільки коштів. Депутати і надалі максимально впливатимуть на приймання рішень обласної ради, навіть, в умовах сучасного недосконалого законодавства, запевнив Олександр Сич.

Стратегія і пріоритети 2017-го

Заступник голови обласної ради Василь Гладій продовжив тему важливої ролі обласних обранців, від якої залежить ефективність діяльності ради в цілому, як і від виконання її рішень облдержадміністрацією. На результативність роботи впливає поєднання принципів: підготовка і прийняття ефективних рішень обласною радою, професійність їх виконання ОДА і відповідний контроль. Не менш важливою є співпраця усіх органів місцевого самоврядування і виконавчої влади різних рівнів. Позитивно відгукнувся у цьому плані про Надвірнянщину, де відчувається взаєморозуміння щодо стратегії і пріоритетів розвитку району і механізмів їх реалізації.

Посадовець деталізував обласні пріоритети. Приблизно половина обласного бюджету – для закладів охорони здоров`я у м. Івано-Франківську, реалізації обласних програм у цій галузі, часто і державних, особливо у 2016-2017 роках. Тому немає змоги виділяти великі кошти на розвиток районних лікарень чи амбулаторій.

Краща ситуація у галузі освіти. Крім закладів, які фінансують з обласного бюджету, фінансово сприяють матеріально-технічному забезпеченню закладів освіти у районах, у т. ч. і Надвірнянському. Цьогоріч планують збільшити фінансування для придбання майданчиків зі штучним покриттям, для них можна готувати основу, бо це пріоритет у спортивній сфері.

Ще один пріоритет – тематичні сесії обласної ради із одним питанням порядку денного. Торік провели дві такі сесії – щодо розвитку сільського господарства та лісового. Цьогоріч, можливо, присвятять екології. Необхідно оновити стратегію поводження із ТПВ, залучивши частину коштів з екологічного фонду, а також розробити і сесійно затвердити методику прийняття рішень щодо надр як загальнодержавного, так і місцевого використання.

Особливість 2017-го – впровадження в обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування використання приватно-комунального партнерства. Інвестори отримуватимуть співфінансування з обласного бюджету за умови створення нових робочих місць.

Інвестиції – це не тільки бюджетні кошти. Необхідно використовувати кошти різних фондів, у т. ч. міжнародних. Про них можна почерпнути детальну інформацію на сайті обласної ради або безпосередньо у відділі виконавчого апарату обласної ради, який займається проектною діяльністю.

Долучайтесь до міжнародних конкурсів

Така пропозиція Юрія Цимбалюка не є голослівною. Досвід у надвірнянців є: на 7 обласних конкурсах Надвірнянщина представила 140 проектів, 42 з яких визнано переможцями. Торік із 49 проектів перемогли 12. Інформацію про нові конкурси надсилають з обласної ради заступникові голови районної ради Ігореві Писклинцю, який координує цю діяльність.

Нещодавно з`явилася реальна можливість участі у новому європейському транскордонному проекті «Україна – Румунія – Словаччина – Угорщина», який передбачає використання десятків мільйонів євро. Спеціалісти відділу готові допомогти у підготовці проектів. Час є – до листопада ц. р.

***

Голова районної ради Іван Гурмак подальший формат зустрічі запропонував як конструктивний діалог щодо назрілих питань, вирішення яких – у межах повноважень керівництва обласної ради. Цією нагодою скористалася жителька с. Пасічна Марія Михайлюк з приводу недостатньої поінформованості жителів Пасічної та її присілків щодо майбутнього створення ОТГ із адмінцентром у Зеленій. Олександр Сич порекомендував усім місцевим головам дотримуватись механізмів створення ОТГ, визначених законодавством, і не формально, а із серйозним підходом, бо це не на рік і не на два.

Чорноославський сільський голова Василь Шовгенюк просив не забувати про будівництво місцевої школи, перший поверх якої уже зведено. Допомога потрібна, передусім, для зведення ще двох поверхів і накриття. Голова обласної ради поінформував, що у проекті на 2017 р. передбачено 330 тис. грн. для цього об`єкта. Більше поки що не під силу для обласного бюджету, тому потрібно звертатися за допомогою і до народних депутатів України у сприянні коштами Держбюджету. Іван Гурмак додав, що і на обласному, і на районному рівнях будівництво Чорнопотоківської школи є у пріоритетних об`єктах. Районна рада цьогоріч також у проекті соціально-економічного розвитку району і при прийнятті районного бюджету на 2017 рік передбачила кошти у межах 200-250 тис. грн. на те, щоб будівництво продовжити.

Анатолій Бичковський, голова райорганізації Української спілки ветеранів Афганістану, поцікавився чому припинили фінансування учасникам бойових дій в Афганістані, на що отримав відповідь, що такий вид соціальної допомоги і виплат – це зобов`язання держави. Обласна рада не підміняє функції Кабінету Міністрів України, а може тільки підставити плече із невеликих обмежених ресурсів. Зокрема, зважаючи на актуальність ситуації, торік заснували обласний госпіталь для ветеранів війни, і не тільки російсько-української. Уже для цього госпіталю спрямували більше двох мільйонів гривень. Сюди може центральна районна лікарня скеровувати на лікування згадану категорію ветеранів з нашого району.

Депутат районної ради Андрій Карманський звернувся із проханням не залишати поза увагою так звані виборчі округи-«сироти», від яких немає обраних депутатів в обласній раді. До такого округу входить і село Верхній Майдан, яке цього року відзначатиме 300 років від першої письмової згадки. Це село більше десятка років намагаються газифікувати. Прокладені уже всі вуличні газопроводи і жителі переживають за їх стан. Торік районна рада виділила безпрецедентно велике співфінансування – півмільйона гривень. Обласна рада обіцяла підтримку ще торік. Тому є велике сподівання, що до 300-річчя села таки введуть в експлуатацію цей багатостраждальний газопровід.

Олександр Сич доручив своїм заступникам проаналізувати ситуацію на «осиротілих» виборчих округах під час торічного фінансування і збалансувати його цьогоріч. Щодо газопроводу – компромісне рішення під час виїзду у села.

Депутат районної ради попереднього скликання Ігор Андруняк нагадав про необхідність виконання обласної програми щодо ліквідації наслідків стихійних лих, озвучив проблему водовідвідного каналу між селами Пасічна і Пнів, проект якого виготовлений три роки тому, та надання інформації про виконання обласної програми цивільного захисту населення.

Пооб`єктний маршрут робочої поїздки

Він розпочався від районного центру і проліг до сіл Верхній Майдан, Красна та смт. Ланчин.

У Надвірній міський голова Зіновій Андрійович наочно продемонстрував керівництву обласної ради, як вдалося зреалізувати виграні проекти із залученням коштів обласного бюджету. Олександр Сич не приховував позитивних вражень від побачених меморіального скверу Мирона і Марти Свідруків, парку ім. І. Я. Франка, де розташовані не так давно споруджені спортивний майданчик із вуличними тренажерами і скейт-парк та відновленої Могили борцям за волю України: вишукано, естетично і недорого. Такі місця загальногромадського значення додають містові краси. Зізнався, що коли так масово надходили на конкурс проекти від Надвірної і здобували перемогу, закрадався сумнів щодо певного суб`єктивізму конкурсної комісії. Тепер переконався, що міська влада має не тільки хорошу практику написання проектів, а ще кращу практику їх реалізації. Не бракує і проблем. Одна із них – каналізування частини вулиці Коперника, на яке потрібно приблизно півмільйона гривень. Потребує перекриття приміщення Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1. Частину коштів передбачили.

У Верхньому Майдані із півторатисячною кількістю жителів прадавня проблема із завершенням газифікації. Люди чекають уже не рік і не два. Тому сам Бог велів винайти 500-600 тис. грн. і покращити їхнє життя, обнадіяв керівник області. Депутат районної ради Андрій Карманський вірить, що його рідне село 300-річний ювілей зустріне із таким довгоочікуваним «голубим» паливом, адже саме верхньомайданці фактично стали рушійною силою у будівництві другої черги газопроводу Надвірна-Ланчин.

У с. Красна не менш відомий довгобуд місцевої школи. Частина корпусів введена в експлуатацію і в них школярі навчаються. Для завершення іншого корпусу потрібні десятки мільйонів гривень. В обласному бюджеті таких коштів немає, а із державного не виділяють. Вихід обласне керівництво вбачає у методиці поетапного введення класів в експлуатацію разом із громадою. Цьогоріч уже запланували орієнтовно у 8 класах поставити вікна. Кількість  учнів у селі зростає й уже через рік «загрожує» двозмінне навчання, а два недобудовані корпуси простоюють. Усього одразу зробити не вдасться, але зрушення влада пообіцяла, як і 350-400 тис. грн. для водовідведення, щоб не допустити руйнування фундаменту.

Приємно вразило смт. Ланчин, зокрема, так звана «Червона школа», зведена ще у 1904 р. із прекрасною архітектурою. Олександр Сич пам`ятає її у занедбаному стані. А нині вона схожа на перлину. Вистачило місця, крім школярів, і для службового приміщення виконкому селищної ради, і для Музею співця Січового Стрілецтва Юрія Шкрумеляка. Для ремонтних робіт у музеї бракує коштів. Близько 100 тис. грн. вишукаємо у резерві, констатує голова обласної ради і радіє, що за співфінансування з обласного бюджету вдалося водночас врятувати історичну пам`ятку.

Співфінансуванням посприяли і в ремонті приміщення Ланчинської ЗОШ І-ІІІ ст. Крок за кроком допомогли школі укріпити фундамент, замінити вікна, спорудити внутрішні туалети. Достатньо ще і проблем: в одному корпусі – оновлення фасаду, в другому – заміна вікон, перекриття даху тощо. Незатишним нині є дитячий садок «Ромашка». Потребує ремонту частина фасаду, дах, система опалення та ін. Дано доручення зробити розрахунки і тоді шукати фінансування.

Тішиться, що родом із цього населеного пункту депутат обласної ради Михайло Іваночко. Він із повагою розповідає про своїх односельчан, знає їхні болі та проблеми і старається чим може покращити їхнє життя, як і всього свого виборчого округу. Вважає Ланчин дуже перспективним, обгрунтовуючи багатьма факторами.

***

Керівництво обласної ради супроводжували голова районної ради Іван Гурмак, голова райдержадміністрації Олександр Кеніз, їх заступники Ігор Писклинець і Богдан Зеленчук, відповідальні працівники виконавчого апарату районної ради і структурних підрозділів РДА, депутати різних рівнів, сільські голови, директори шкіл та активісти згаданих населених пунктів. Взаємне спілкування чітко окреслювало фактаж реалій і перспектив господарки.

Підсумував робочу поїздку Олександр Сич позитивними відгуками про ефективне використання попередньо виділених коштів з обласного бюджету. Це стимулює до нових напрацювань, визначення стратегічних завдань і першочергових пріоритетів. Робочі поїздки до районів сприяють предметнішому прийняттю рішень обласною радою щодо тих чи інших проблем. Результату досягнемо тільки спільними зусиллями.

Голова районної ради Іван Гурмак висловив сподівання, що робочий візит керівництва обласної ради примножить співпрацю і допоможе реалізувати багато актуальних проектів із використанням коштів обох бюджетів. Практика обопільного фінансування довела свою ефективність і дієвість.

Орися СПІВАК «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/03/oleksandr-sych-konsolidatsiya-vsih-narodnyh-obrantsiv-zaporuka-efektyvnoji-diyalnosti/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/03/влада.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/03/план.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/03/сич.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.