- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Посол Канади в Україні Роман Ващук: «У Білих Ославах гарно збережена пам’ять про минуле»

Posted By Модератор On 17.03.2017 @ 13:54 In Людина та її справа | No Comments

Минулої неділі на запрошення автора цих рядків, громадської організації «Рідне наше село» та редакційної ради місцевої газети-щомісячника «Рідне село Білі Ослави» (спецвипуск «Народної Волі» – авт.) у Білих Ославах урочисто зустрічали іменитого земляка – Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні Романа Ващука, батько якого – Євген Ващук народився 1930 року у Білих Ославах.

У ті часи (1925-1932 рр.) парохом у віддаленому «кольоровому» селі був прадід Романа Ващука (по лінії матері) о. Михайло Дурделло. Разом із зятем у священичій резиденції у Білих Ославах проживав старенький батько дружини о. Михайла Дурделло, єгомості Олени (прабабусі Романа Ващука), Лев Калинський, котрий похований біля Горішньої церкви у Білих Ославах. Водночас дід Посла – Корнель Ващук, 1893 р. н. (родом із Львівщини, Січовий стрілець – авт.), працював адвокатом у Делятині, мав там адвокатську контору, проживав із сім’єю в урочищі «Посіч», а за родом служби надавав правовий захист селам своєї «округи», у т. ч. жителям Білих Ослав.

посол [1]

Посол із сім’єю біля пам’ятника Марійці Підгірянці у Білих Ославах.

… На порозі священичої резиденції, де свого часу мешкав о. Михайло Дурделло, його знаного правнука – Посла  Канади в Україні Романа Ващука – зустріли організатори зустрічі запашним короваєм – справжнім витвором кулінарного мистецтва колишньої білоославської учительки-калушанки Ірини Слезінської, а також – із цілющим медом від місцевого пасічника Івана Щербюка. Тепло вітали пана Посла з дружиною Оксаною, донеч­кою Анною місцеві школярі, голова сільського осередку «Просвіта» Валентина Щербюк та пластуни станиці Білі Ослави. Адже п. Роман Ващук є членом Опікунської ради Пласту в Україні (входить до чоти «Лісові Чорти» – авт.). Активним пластуном на теренах Канади був його покійний батько Євген Ващук, уродженець Білих Ослав.

Після екскурсії музеєм Марійки Підгірянки щира, невимушена розмова земляків, наче давніх знайомих, відбулася у Шевченківській залі. Вражала простота у спілкуванні, доброзичливість і особливо шанобливе ставлення до минувшини своєї родини, пов’язане з Білими Ославами. В інтерв’ю п. Роман розповів білоославчанам про покійного батька – гімназиста, «за фахом інженера, за покликанням палкого пластуна», про діда-адвоката Корнеля Ващука та прадіда – священика Михайла Дурделло, про котрого, до слова, старожили Білих Ослав згадують лише добрим словом.

Як відомо, мама Посла, Марта Ващук-Хархаліс, народжена у Бучачі на Тернопіллі, у родині сотника УГА Миколи Хархаліса, активного просвітянина, начального директора Бучацького повітового союзу кооперативів; проживає у м. Торонто (Канада). Після спільного перегляду давніх світлин із домашнього архіву Ващуків вони стали експонатами сільського музею.

Про своє українське коріння – походження з села Княждвір на Коломийщині розповіла чистою українською дружина Посла Оксана Смеречук, українка з Австралії. Їй, донечці Анні Ващук та помічнику п. Посла Ірині Лаврів організатори зустрічі подарували оригінальні Великодні кошики із неповторними чорнопотіцькими писанками, а панові Послу – велику літературну бібліотечку нашої Марійки Підгірянки, повну торбу «Вітає Надвірнянщина» з добіркою краєзнавчих книг відділу культури Надвірнянської РДА, підшивку газети «Рідне село Білі Ослави» за п’ять років із часу виходу у світ громадського часопису і красиву чорнобриву вишиванку, в якій запросили приїхати у Білі Ослави наступного разу.

Високодостойного земляка з Канади білоославчани прийняли до своєї громадської організації «Рідне наше село», яке діє тут із 2012 року, вручивши офіційне посвідчення. Як сказав жартома п. Роман, дякуючи «за довіру» і подарунки, «мене відтепер припечатали до Білих Ослав». Серед найоригінальніших подарунків  земляку-Послу – оберіг, вишитий бісером образ святого Миколая Чудотворця (робота Насті Левицької), зимовий пейзаж Карпат – від імені педколективу цю чудову вишиту картину подарував у стінах школи  її директор Степан Івасюк (бісер – автор Оксана Лейбюк – авт.).

Щиро привітали високого гостя на батьківській землі та вручили дарунки і білоославські священики – о. Василь Ужитчак (УПЦ КП ) і о. Сергій Белдик (УГКЦ), сільський голова Микола Щербюк, очільниця пластунської станиці Білі Ослави Леся Бойко, а також голова обласної організації Національної спілки крає­знавців України Михайло Косило, уродженець Заріччя, заслужений працівник освіти України.

Роман Ващук подарував сільській бібліотеці добірку книг, яку вручив її завідувачці Надії Гринюк. Заодно Книга відгуків музею Марійки Підгірянки, яким опікується член НСЖУ  Василь Левицький, поповнилися цінним записом: «Землякам села Білі Ослави: дивіться впевнено в майбутнє, знаючи, що у вас гарно збережена пам’ять про минуле, але також і всі засоби для росту громади й України в цілому. Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні, 13.03.2017року».

У храмі Успіння Пресвятої Богородиці, в якому 1930 року, очевидно, хрестили іменем Євген батька Романа Ващука, Посол із родиною запалили свічки у пам’ять про померлих родичів. Після поважні гості побували на недільній Службі Божій у греко-католицькому храмі св. Івана Хрестителя.

Шановні гості сфотографувалися на згадку біля пам’ятника Тарасові Шевченку, оглянули дитячий садочок-довгобуд, будівництво якого започаткував 2011 року світлої пам’яті Михайло Вишиванюк, колишній голова облдержадміністрації, та відвідали Білоославську ЗОШ І-ІІІ ст., яка цьогоріч готується до своєї високолітньої дати уродин. Пан Посол схвально оцінив ініціативу дирекції – з нагоди прийдешнього ювілею та 55-х роковин від смерті нашої славетної землячки подбати для присвоєння школі імені Марійки Підгірянки.

 Дякуючи «за хвилююче побачення зблизька з неповторним батьківським краєм», Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук дав обіцянку землякам – «приємні емоційні враження, трепетні хвилювання від перебування на історичній батьківщині ще не раз повторити».

Тамара ЛЕЙБЮК,

заслужений журналіст України.

***

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук у рамках перебування на Івано-Франківщині на зустрічі 10 березня з головою облдержадміністрації Олегом Гончаруком обговорив суспільно-політичну ситуацію в області та реалізацію проектів у рамках двосторонньої співпраці.

Вітаючи іноземних гостей, очільник області висловив вдячність за візит делегації та зазначив, що така зустріч є знаковою, адже посол є вихідцем із Прикарпаття.

«Ваш батько народився у селі Білі Ослави Надвірнянського району, тому наш край є рідним для вас, – зазначив Олег Гончарук. – Хочу подякувати Уряду Канади, який підтримує Україну у відстоюванні цілісності та суверенітету. Адже ваша позиція у цій ситуації, зокрема, щодо продовження санкцій проти Росії, залишається чіткою і незмінною».

Опісля присутні обговорили співпрацю між країнами. Зокрема, йшлося про тренінги, які облдерж­адміністрація організовує спільно з представниками проекту «ПРОМІС». Також відзначалася значущість підписаного меморандуму між ОДА та канадською неурядовою організацією «SOCODEVI» про взаєморозуміння з метою впровадження на території області проекту створення умов для розвитку молочарських кооперативів та сімейних ферм. Як зазначалося, у червні 2011 р. у місті Едмонтон продовжено дію Меморандуму намірів про співробітництво між Івано-Франківською обласною державною адміністрацією та урядом провінції Альберта Канади, який було укладено 11 серпня 2004 року.

Олег Гончарук зазначив, що Івано-Франківщина сьогодні активно розвиває відносини з сусідніми державами в рамках інвестиційної платформи «Єврокарпатська ініціатива». Проте не менш важливою є співпраця з Канадою. Очільник області запросив гостей відвідати 5-7 травня ІІ Міжнародний мистецький фестиваль країн Карпатського регіону «Карпатський простір», який відбуватиметься в Івано-Франківську.

Посол Роман Ващук відвідав також міста Коломию і Долину, де поспілкувався з місцевою владою та підприємцями з проблем взаємовигідної співпраці. У Надвірнянщині з очільниками районної влади він не зустрічався, а відвідання Білих Ослав мало приватний характер.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/03/posol-kanady-v-ukrajini-roman-vaschuk-u-bilyh-oslavah-harno-zberezhena-pamyat-pro-mynule/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/03/посол.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.