- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Не вкради

Posted By Модератор On 21.04.2017 @ 13:42 In Ситуація | No Comments

Не вкради. Так Християнська заповідь навчає людство. Вона коротка та лаконічна. Однак наша буденність доводить протилежне. Крадіжки стають частішими та зухвалішими.

Зупинка на два роки Битків-Бабченського нафтогазоконденсатного родовища стала для злодійкуватих громадян Надвірнянщини «магнітом», який, мабуть, із непереборною силою притягував їх до промислових об’єктів НГВУ «Надвірнанафтогаз». Не подумайте, шановні читачі, що їх тягнуло туди на екскурсію, ознайомитися зі складним технологічним обладнанням, та ні – на злочинні дії, щоб «підлатати» таким чином свій кишеньковий бюджет. Результати не забарилися.

Викрадено сотні метрів повітряних електроліній, «мисливці» за кольоровими металами розпотрошили не один мотор електроприводу верстатів-качалок, відкручено та забрано з фланцевих з’єднань нафтогазопроводів десятки шпильок із гайками. Демонтовано штурвали із засувок запірної арматури зупинених свердловин, злито з редукторів приводу нафтових насосів мастильну оливу тощо.

Знайдуться опоненти, які візьмуться пояснювати злочинний «промисел» новоявлених бариг матеріальною скрутою, що склалася через безробіття. Однак, це аж ніяк не може бути переконливим аргументом, бо такі заробітки – шлях до буцегарні. Для порівняння наведу деякі історичні аналогії щодо підходів наших земляків до збереження майна. За часів Австро-Угорської імперії залізничну вітку від Львова до Чернівців будували понад два роки. Однак, за час будівництва до поліції не надійшло жодного звернення від виконавця робіт про будь-які крадіжки матеріалів або обладнання. Треба сказати, що місцеві жителі того часу теж не розкошували, були і бідні, водночас у свідомості пересічного горянина перемагало розуміння того, що, хоч бідний, але гоноровий. А гоноровий не опуститься до злочину.

Нещодавно двоє жителів села Пасічна теж замислили «розжитися» мастильною оливою, яку запримітили у редукторі верстата-качалки, що на свердловині в урочищі «Хробри». Попри крадіжку оливи, яку їм вдалося зробити, взялися знищувати електротехнічне обладнання свердловини. Замки пускових шаф не стали для них перепоною. Новоявлені варвари вирвали їх силою. Отримавши доступ до рубильників, гатили по них камінням. Після «потрошителів» обладнання свердловини стало непридатним для використання, а сам об’єкт нафтогазовидобутку набув страхітливого вигляду. Зловмисників вдалося затримати на місці шабашу, їм не вдасться уникнути покарання, як не вдалося його уникнути й іншим, що досі безчинствували на технологічних об’єктах НГВУ «Надвірнанафтогаз».

Стає очевидним, що поповнення свого матеріального статку злочинним шляхом веде до ганьби і кримінальної відповідальності. Вона неминуче має прийти до таких осіб, бо стримуюча Християнська заповідь «Не вкради», що надіслана нащадкам з глибин сивої давнини, хоч і актуальна, але так і не проникла в усі серця жителів Надвірнянщини.

Степан СОЛОМОН,

заступник начальника

НГВУ «Надвірнанафтогаз».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/04/ne-vkrady/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.