- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Щоб зберегти автентичну первозданну красу

Posted By Модератор On 21.04.2017 @ 13:06 In Духовність | No Comments

Храм Української греко-католицької церкви Успіння Пресвятої Богородиці у Гвозді споруджений ще в 1739 році. Існує версія, що храм колись перенесли із Манявського Скиту. На одвірку вирізьблена дата освячення храму. Нині сільська духовна святиня переживає своє оновлення: її перекривають давнім традиційним способом – ґонтою.

церква [1]

– Раніше старовинна дерев`яна церква була вкрита бляхою, через що зазнали руйнувань дерев`яні перекриття, стіни, – каже парох села о. Іван Гедзик, якому вдалося переконати громаду Гвозда реставрувати церкву саме таким  методом. Власне о. Іван Гедзик є одним з ініціаторів такої реставрації.

Депутат районної ради Тетяна Пришляк зазначила: – Не блискуча бляха, не позолота, а проста ґонта як традиційне покриття для наших гуцульських церков. У такий спосіб перекривали дах, піддашшя, куполи, дзвіниці у дерев`яних храмах.

Зараз над покрівлею даху трудяться косівські ґонтарі. – Вже накрили 5 куполів, – продовжує о. Іван Гедзик. Водночас він наголошує, що поверхневу обробку перекриття робитимуть природним парафіном – озокеритом. Радилися гвіздчани і за старовинні хрести, які ставили у різний час. Щоб зберегти їх історичний вигляд і святість, адже вони – намолені не одним поколінням людей, вирішили їх просто реставрувати.

У перспективі – перекриття дзвіниці і давнього гуцульського паркану із ґраждою, поділився своїми бажаннями священик о. Іван, якого підтримують і прислухаються до його виваженої мудрої думки у Гвозді.

Вл. інф.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/04/schob-zberehty-avtentychnu-pervozdannu-krasu/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/04/церква.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.