- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Скандальна сесія у Білих Ославахорошенко

Posted By Модератор On 28.04.2017 @ 11:24 In Реформи,Самоврядування | No Comments

«На поводу» у сільських «олігархів» виявилось керівництво сільської ради. Саботувавши роботу сесії, пішло проти волевиявлення громади у Білих Ославах. Тут відбулась у неділю, 23 квітня, скандальна позачергова сесія сільської ради: аби надати згоду Делятинській селищній раді об’єднатись в об`єднану територіальну громаду, не вистачило всього одного голосу. Саму сесію проводили з порушеннями законодавства і регламенту, була, навіть, спроба закрити сесію без наявних підстав.

Участь у сесії взяли лише 13 з 22 депутатів, також були присутні народний депутат України Юрій Дерев’янко, депутати обласної ради Ольга Федишина і Михайло Ерстенюк, районної ради Микола Дячук, Тетяна Пришляк, Іван Гнатишин та представники громади. Варто нагадати, що кілька тижнів тому відбувся схід селян, на якому понад дві третини присутніх жителів виступили за об’єднання з селами Чорні Ослави, Чорний Потік, Заріччя та селищем Делятин.

На думку Юрія Дерев’янка та інших депутатів, така мала кількість присутніх депутатів на сесії і те, що рішення не було прийняте, пов’язано з тим, що у селі Білі Ослави є окремі підприємці, які мають вплив на сільську раду та виступають проти об’єднання.

«Їм вигідно, щоб усе залишалось у тому стані, як є. Громада із центром у селищі Делятин відбудеться і без Білих Ослав, адже нещодавно прийнятий закон дозволяє об’єднатись, якщо більше 51 відсоток жителів потенційної громади цього прагнуть. За 2-3 роки, коли об’єднання стане примусовим, Білі Ослави всеодно приєднають до ОТГ, але громада села за цей час втратить можливість вплинути на формування апарату ОТГ, керівних посад, та не зможе отримати кошти для власного розвитку» – пояснив Дерев’янко.

Дискусія під час сесії загострилась уже при формуванні порядку денного. Сільська рада 30 грудня 2016 року прийняла рішення про відмову приєднуватись до Делятинської ОТГ. Під час сесії депутати запропонували включити до порядку денного питання про скасування цього рішення, за що проголосувало 11 з присутніх 13 депутатів, крім секретаря та ще одного депутата. Секретар оголосив, що рішення не прийняте та самовільно закрив сесію.

«Включення питання до порядку денного – це процедурне питання, а не рішення нормативного характеру. Тому регламенти місцевих рад передбачають, що для його прийняття достатньо лише третини голосів. Проте на прохання депутатів надати регламент сільської ради, щоб у цьому переконатися, ми нічого не отримали. Всупереч законодавству, незважаючи на присутність 13 депутатів (тобто кворум), сесію закрили, навіть не поставивши на голосування інші пропозиції до порядку денного. Це була спроба перешкоджання депутатам у виконанні свого обов’язку – розглянути питання про об’єднання в Делятинську ОТГ на вимогу сходів жителів села» – зазначила Ольга Федишина.

Після кількох годин суперечок депутатам різних рівнів вдалось переконати сільського голову та секретаря продовжити сесію, адже питання про пропозицію Делятинської селищної ради, яке було в порядку денному позачергової сесії, навіть не розглянули.

Крім того, депутат сільської ради Володимир Івасюк висунув пропозицію включити питання про створення робочої групи для виготовлення проекту Статуту громади села Білі Ослави.

Врешті, питання про скасування рішення сільської ради від 30 грудня 2016 року та про пропозицію Делятиської селищної ради об’єднатись набрало лише 11 голосів. Одноголосно підтримали тільки створення робочої групи для підготовки Статуту громади.

«Село Білі Ослави мало нагоду змінити життя на краще. На превеликий жаль, не вистачило лише одного голосу, щоб прийняти рішення про згоду на пропозицію Делятинської селищної ради об’єднатись. У селі є багато проблем, які потрібно вирішувати і на які потрібні кошти- добудова дитсадка, ремонт дороги, і ці кошти можна було б залучити об’єднавшись в ОТГ, – відзначила Ольга Федишина. – Тішить, що створили робочу групу з виготовлення проекту Статуту, що дасть можливість забезпечити вплив громади села, щоб розпоряджатися землями і будівлями, що перебувають у комунальній власності тощо».

Присутні депутати, які проголосували за рішення, підтримують об’єднання. Нещодавно вони відвідали Старобогородчанську об`єднану територіальну громаду, де на власні очі побачили переваги реформи децентралізації.

«Об’єднані громади розвиваються і ми теж повинні скористатись шансом отримати кошти та щось змінювати у селі. Тим більше, що за об’єднання виступили і самі жителі Білих Ослав. Ми повинні не стояти на місці, а рухатись до європейського життя» – переконані депутати сільської ради.

Тетяна ДОРОШЕНКО.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/04/skandalna-sesiya-u-bilyh-oslavahoroshenko/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.