- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Ваші дії при виявленні підозрілого предмета

Posted By Модератор On 21.04.2017 @ 13:43 In Застереження | No Comments

У разі виявлення підозрілого предмета, схожого на вибуховий пристрій чи саморобний вибуховий пристрій (надалі ВП або СВП), негайно повідомте чергового УСБ України в Івано-Франківській області за тел. (0342) 52-22-95 та чергового Надвірнянського МРВ УСБУ тел. (03475) 2-22-95 про факт виявлення характерних ознак ВП або СВП, місця його розташування, час виявлення та особу, котра виявила. До прибуття співробітників правоохоронних органів слід обмежити доступ сторонніх осіб до місця розташування можливого ВП.

Суворо заборонено при виявленні підозрілого предмета самостійно проводити з ним будь-які дії (торкатися, нахиляти, переміщувати, підіймати тощо). Пам’ятайте, що марна трата часу при загрозі вибуху може привести до людських жертв!

Характерними ознаками, що вказують на можливу наявність ВП, можуть бути: виявлення у громадських місцях і транспорті валіз, пакунків, коробок та інших предметів, залишених без нагляду власників; отримання адресатом поштового відправлення, вміст якого чи відправник йому невідомі; характерний вигляд штатних бойових припасів, учбово-імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів чи їхніх елементів; чути звук працюючого годинникового механізму, а також запаху бензину, гасу, розчиннику, паливно-мастильних матеріалів, хімічних матеріалів, диму, що з нього виходить; наявність у предмета елементів  (деталей), що не відповідають його прямому призначенню, незвичайно велика маса предмета (наприклад, коробки з-під цукерок, банки з-під кави, книги, блокнот та ін.); наклейки, наліпки, етикетки з підписами на поверхні кришок коробок; нестандартний засіб виготовлення посилочної тари; наявність у дверях, вікнах яких-небудь сторонніх предметів, закріпленого дроту, ниток, важелів, шнурів тощо; стороннього сміття, порушення грунту, покриття на газонах, тротуарах при відсутності пояснень щодо їх виникнення у відповідних служб; у контрольованих зонах залишений власниками більше 5-ти хвилин транспорту; сторонніх чи нічийних приладів, механізмів, тимчасових споруд, будівельних матеріалів і конструкцій тощо; порушення вимог паркування автотранспортних засобів у контрольованих зонах; намагання особи з предметом у руках чи у специфічному одязі, який дає змогу приховувати на тілі ВП, за будь-яких обставин безпосередньо наблизитися до об’єкту охорони чи  маршруту його пересування.

Рекомендовані зони евакуації й оточення при виявленні вибухового пристрою або підозрілого предмета: гранати РГД-5 – не менше 50 метрів, Ф-1 – 200 м; тротилові шашки (200 г) – 45 м; (400 г) – 55 м; банка з-під пива – 60 м; міна МОН-50 – 85 м; дипломат (кейс) – 230 м; дорожня валіза – 350 м; автомобілі марки «Жигулі» – 460 м; «Волга» – 580 м; мікроавтобус – 980 м; вантажний автомобіль (фургон) – 1240 м.

У разі виявлення особи, яка намагається безпосередньо застосувати підозрілий предмет, по можливості, не дати їй випустити предмет з рук та використати тіло особи як екран для гасіння у разі вибуху ВП осколкової та фугасної дії.

НАГОЛОШУЄМО: в усіх випадках про виявлення ознак вибухового пристрою, осіб з терористичними і диверсійними ознаками слід повідомляти чергового УСБ України в Івано-Франківській області за тел.  (0342) 52-22-95 та чергового Надвірнянського МРВ УСБ України тел. (03475) 2-22-95.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/04/vashi-diji-pry-vyyavlenni-pidozriloho-predmeta/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.