- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Бережіть бджіл від хімічного токсикозу

Posted By Модератор On 19.05.2017 @ 12:32 In Застереження | No Comments

Державна фітосанітарна інспекція Івано-Франківської області нагадує сільгоспвиробникам, що всі обробки сільськогосподарських культур хімічними засобами захисту рослин (ХЗЗР) необхідно проводити згідно з планом, узгодженим з органом місцевого самоврядування. Фізичні та юридичні особи, які застосовують ХЗЗР під час цвітіння медоносних рослин, згідно зі статтею 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки  попередити по радіо чи через місцеву пресу про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ, письмовим повідомленням. При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, які будуть оброблювати, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл.

Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись у сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевезеннях.

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Акцентується увага на необхідності вжиття заходів щодо охорони бджіл від можливого отруєння. На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів обов’язково повинні бути вказані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

Обробляють нектароносії у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх у денний час, у похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика. Такі застереженн стосуються і жителів, які використовують пестициди (хімічні засоби захисту рослин) на своїх присадибних ділянках.

Галина КОЗАР,

провідний спеціаліст Держпродспоживслужби

в Івано-Франківській області.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/05/berezhit-bdzhil-vid-himichnoho-toksykozu-2/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.